Forţa de reacţie rapidă a NATO ar putea ajunge în România în acest an VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţa de reacţie a NATO este un nucleu militar de elită, care cuprinde unităţi terestre, aeriene, maritime şi forţe speciale şi care totalizează aproximativ 6.000 de militari  Photo by Sgt. 1st Class Michael O'Brien/Allied Joint Force Command Naples
Forţa de reacţie a NATO este un nucleu militar de elită, care cuprinde unităţi terestre, aeriene, maritime şi forţe speciale şi care totalizează aproximativ 6.000 de militari  Photo by Sgt. 1st Class Michael O'Brien/Allied Joint Force Command Naples

Bucureştiul a aprobat dislocarea, la nevoie, în acest an, în România, a celebrei şi puternicei forţe de răspuns rapid a NATO cu „o capacitate de reacţie foarte ridicată”, denumită Very High Readiness Joint Task Force (VJTF).

„Am aprobat dislocarea, la nevoie, în România, a forţei de răspuns a NATO cu o capacitate de reacţie foarte ridicată/VJTF, în scopul pregătirii şi/sau desfăşurării de operaţii militare în anul 2020, în concordanţă cu datele de planificare transmise de NATO pentru anul 2020, şi am mandatat ministrul Apărării Naţionale pentru a aproba eventualele modificări în structura VJTF, care vor putea surveni în raport cu datele de planificare transmise de NATO pentru anul 2020”, se arată în informarea prezentată din partea preşedintelui Klaus Iohannis în plenul Parlamentului, referitoare la participarea forţelor Armatei României şi MAI la misiuni şi operaţii în afara teritoriului naţional, precum şi la dislocarea, la nevoie, în România, a Forţei de Răspuns a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.

Forţa de reacţie a NATO este un nucleu militar de elită, care cuprinde unităţi terestre, aeriene, maritime şi forţe speciale şi care totalizează aproximativ 6.000 de militari. Unitatea este special concepută pentru a fi capabilă de implementare rapidă în operaţiuni, oriunde este nevoie.

Înfiinţată după anexarea Crimeei de către Moscova

VJTF face parte dintr-o grupare mai mare a NATO (Forţa de Răspuns-NRF, care numără 40.000 de militari), dar este cea care intervine cel mai rapid în cazul unei crize. Ţările aliate participă la VJTF numai cu militari extrem de bine antrenaţi, după un program standardizat la nivelul NATO. VJTF este un vârf de lance al NATO special conceput pentru a răspunde unor crize care apar mai ales în zonele din estul şi sudul alianţei. În present, VJTF se află în Polonia şi este formată din militari din Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Portugalia, România, Spania, Slovacia, Turcia, Regatul Unit şi SUA. Trebuie precizat că partea americană vine în VJTF şi cu o masivă componentă de sprijin aerian. 

Şefii de stat şi de guvern NATO au decis să creeze VJTF la Summit-ul din Ţara Galilor din 2014, ca răspuns la schimbarea mediului de securitate după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia şi după agravarea situaţiei din Orientul Mijlociu. 

VIDEO NATO

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite