Fondul Proprietatea, sub asediul speculatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţionarii sunt presaţi să-şi vândă titlurile chiar în sediul Autorităţii de Restituire a Proprietăţilor. În timp ce autorităţile tergiversează acordarea de acţiuni, samsarii îi vânează pe foştii proprietari pentru a le cumpăra ieftin titlurile purtătoare de dividende.

„Azi-dimineaţă am primit - mai pe sub mână, aşa - un bileţel prin care eram anunţat că pot să-mi vând acţiunile. Haideţi că vi-l arăt", ne-a spus unul dintre acţionarii Fondului Proprietatea prezenţi ieri la sediul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) pentru a obţine o decizie de eliberare a unui nou pachet de titluri.

Ca el mai sunt alţi zeci, poate sute de foşti proprietari, pentru care ziua de luni, 27 septembrie, este extrem de importantă: doar cei înscrişi la acea dată în Registrul Acţionarilor FP vor primi, în octombrie, dividende pe anii 2008 şi 2009. Or, pentru a primi acţiuni, trebuie să obţină o decizie de emitere de la ANRP, însă tocmai această decizie întârzie exasperant de mult să apară.

În cinci minute, cu banii jos

Pe acest fond, speculatorii au încins piaţa neagră cu oferte tot mai tentante, ridicând preţul propus până peste pragul de 0,5 lei/acţiune (astă-vară, preţul acestora era puţin peste 0,3 lei, faţă de valoarea nominală de un leu). Telefonul „omului cu bileţelul" începe să sune. Este chiar samsarul care i-a transmis oferta.

„Uite că mă sună! Alo, da, am văzut oferta, cam cât puteţi să daţi? Ee, mai vedem, dacă ziceţi 0,51 lei pe acţiune. În cinci minute veniţi cu banii? Bine, vă aştept". Apoi, către noi: „Da, dom'le, ANRP întârzie cu decizia, iar samsarii ăştia nu ne mai lasă să respirăm - asta-i şcoala lor, să împartă banii între ei şi pe foştii proprietari să-i lase cu ochii-n soare".

Printre ceilalţi foşti proprietari aflaţi ieri în curtea ANRP se numără şi deţinători doar de dosare de restituire (care urmează a fi convertite în acţiuni). „Pentru dosare, samsarii ne oferă 0,3 lei per acţiune", ne-au spus deţinătorii.

Nu vindeţi acţiunile!

Asociaţia Acţionarilor la Fondul Proprietatea a iniţiat o campanie de informare prin care îi sfătuieşte pe deţinătorii de acţiuni să nu şi le vândă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite