„Foamea de bani“ care i-a adus 8 ani de puşcărie judecătoarei de casă a clanului Bercea Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorea Carmen Marinescu e fost găsită vinovată că a luat şpagă de la Bercea Mondial
Judecătorea Carmen Marinescu e fost găsită vinovată că a luat şpagă de la Bercea Mondial

Interceptările, declaraţiile de martori şi achiziţiile imobiliare extravagante făcute de judecătoarea Carmen Marinescu, i-au convins pe judecătorii Curţii de Apel Craiova că femeia a primit şpagă 200.000 de euro. Magistratul a fost condamnat la 8 ani cu executare, cazul este acum pe rolul Curţii Supreme.

Trei achiziţii imobiliare făcute de fosta preşedinte a Tribunalului Olt, judecătoara Carmen - Eugenia Marinescu, au atras atenţia magistraţilor care au condamnat-o la 8 ani de închisoare cu executare pentru o şpagă de 200.000 de euro primită de la clanului Bercea Mondial. 

Concluzia instanţei a fost că magistratul a folosit o parte din banii primiţi ca mită pentru a cumpăra trei imobile: un teren în centrul oraşului Slatina, un teren de 1.250 mp pe litoral, în localitatea Corbu (Constanţa) şi o casă în staţiunea Băile Olăneşti (Vâlcea). Achiziţiile au fost făcute la două-trei luni după ce ar fi primit şpaga, şi au costat peste 30.000 de euro, în condiţiile judecătoarea  Carmen - Eugenia Marinescu a avut ca venit doar salariul de magistrat. Soţul acesteia, Severus Marinescu, era şomer şi nu desfăşura alte activităţi legale de venituri licite. Imobilele din Corbu şi Băile Olăneşti nu au fost niciodată trecute în declaraţia de avere. 

În faţa procurorilor DNA, Severus Marinescu a explicat că, de fapt el a achiziţionat terenul de la Corbu şi că nu i-a spus nimic soţiei deoarece a vrut să-i facă o surpriză. Magistraţii nu au crezut niciun cuvânt.

Familia, unită prin mită: soţul, soţia şi naşul

Concret, Curtea de Apel Craiova a găsit-o vinovată, pe 23 septembrie,  pe Carmen- Eugenia Marinescu de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaraţii. În acelaş caz, Curtea i-a mai condamnat pe soţul judecătoarei, Iuliu-Severus Marinescu la 3 ani de îmchisoare pentru spălare de bani şi pe naşul familiei Marinescu, avocatul Dumitru Cismaru la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru trafic de influneţă şi complicitate la luare de mită şi spălare de bani. Dosarul a ajuns zilele trecute pe masa Curţii Supreme, care va da decizia definitivă în acest caz. 

Magistratul care a dat sentinţa a explicat care sunt probele care l-au convins: denunţurile făcute de membri ai clanului Bercea Mondial, declaraţiile de martori, inclusiv a unor judecători din Tribunalul Slatina, care au explicat că fosta şefă a Tribunalului Olt se interesa de dosarul interlopului, stenograme şi mai multe contracte de vânzare-cumpărare.  

„Profesorul” a primit 3 ani cu executare

Problemele judecătoarei Marinescu au început pe 17 martie 2015, atunci când Sandu Anghel, zis „Bercea Mondial” şi fiul său Florin Anghel, zis „Ambasador” sau „Băsică”, au făcut denunţuri la DNA Craiova în care au arătat că au dat bani, în 2011, unor intermediari pentru a interveni la judecătorii de la Tribunalul Olt într-un dosar în care Mondial era acuzat, alături de „Băsică”, de tentativă de omor, iar soţia sa, Fănica Anghel, zisă Stela, de mărturie mincinoasă. 

Banii aveau un dublu scop: eliberarea condiţionată şi o condamnare cu suspendare sau chiar achitarea. Bercea şi „Băsică”, au depus la DNA mai multe înregistrări video în care negociau mita cu intermediarii. Aceştia sunt: avocatul Dumitru Cismaru şi fiul acestuia, Bogdan Cismaru - apropiaţi ai judecătoarei Carmen Marinescu - şi afaceristul Ilie Bucă, zis „Profesorul”. Ambii intermediari au recunoscut acuzaţiile DNA. Judecat într-un alt dosar separat de această anchetă, „Profesorul” a fost condamnat definitiv, în aprilie 2016,  la 3 ani de închisoare cu executare. 

„Noi îi dăm 50.000 de euro pentru suspendare şi 100.000 pentru achitare” 

Primele discuţii iniţiate de „Băsică” cu Cismaru au plecat de la „noi îi dăm 50.000 de euro pentru suspendare şi 100.000 pentru achitare”. În alte discuţii, Băsică promitea şi alte sume de bani: „Să moară copiii mei, că 300.000 dacă nu îi dau. Du-te şi spune-i 300.000 îi dau”. 

În final, clanul a plătit avocatului, în două tranşe, suma de 200.000 de euro. Rolul judecătorei Marinescu a fost de a-l elibera pe Bercea Mondial, atuci când soluţiona cereri de eliberare condiţionată, şi de a interveni pe lângă colegi. Nemulţumirea a fost după ce Curtea Supremă a  dat condamnări defintive: „Bercea Mondial” - 8 ani şi 9 luni, „Băsică”  - 5 ani şi 3 luni, „Stela” - 1 an cu executare.

„I-a plăcut când şi-a luat Carmen apartament”

Dumitru Cismaru a recunoscut integral acuzaţiile DNA. El a povestit în faţa Curţii de Apel Craiova că banii pe care i-ar primit de la „Băsică” i-a dat judecătoarei în două tranşe, 50.000 de euro şi 150.000 de euro, în casa acesteia din Slatina. Pentru servicul său, el urma să primească un comision de 10% din întrega sumă. Numele judecătoarei Carmen Marinescu este frecvent pomenit în interceptările dintre Cismaru şi „Băsică”. 

Fiul lui Bercea Mondial era nemulţumit că dosarul era soluţionat de o colegă a judecătoarei Carmen Marinescu, care soluţiona corect cauza: „să vorbească să îşi ia dosarul”. El chiar voia să mai pluseze încă 50.000 de euro pentru şi pentru judecătorul de la Tribunalul Olt, prin intermediul lui Carmen Marinescu: „50.000 ca să îi dea lu aia……înţelegi? Să vorb… să-i dea lui aia, că îţi dai seama ...pe ochi frumoşi...”. Judecătoarea a dat însă, în februarie 2012, sentinţe dure: 7 ani şi 6 luni, Băsică - 7 ani şi 6 luni, Stela - 3 luni cu supendare;

După ce s-au dat primele condamnări, „Băsică” a izbucnit în faţa lui Cismaru: „I-a plăcut când şi-a luat Carmen apartament şi tata a rămas la puşcărie şapte ani jumate”, „Da' banii i-a plăcut când i-a luat? Vezi?”, „Şi dacă mergi tu la puşcărie şi tatu şi Carmen şi eu?”, sau „Păi Carmen n-a ieşit mă din complet că judeca şi acuma pe ei…”.

Locul III în topul condamnărilor din Justiţie

Condamnarea la 8 ani de închisoare a judecătoarei Carmen Marienscu este una din cele mai mari sentinţe primite de un magistrat. Topul este condus de fostul judecator de la Curtea de Apel Bucureşti, Mircea Moldovan, din dosarul milionarului Dan Adamescu: 12 ani şi 2 luni de închisoare şi de fostul judecător de la Curtea de Apel Bucureşti, Stan Mustaţă, cel care trebuia să judece dosarul lui Dan Voiculescu: 8 ani şi 6 luni de închisoare. 

Curtea de Apel Craiova a arătat că magistratul Carmen Marinescu a comis infracţiunile pentru care a fost găsită vinovată,  „cu intenţie directă”. „Marinescu Eugenia Carmen a săvârşit faptele în calitate de judecător, calitate ce presupunea o conduită de respectare a legii şi nu de încălcare a legilor, folosindu-se de funcţia deţinută pentru obţinerea în ilicit a unor sume mari de bani”, a motivat Curtea de Apel Craiova.

Gradul de pericol social ridicat a reieşit şi din faptul că acest dosar, privind tentativa de omor de care era acuzat Bercea Mondial,  se afla la momentul judecării în atenţia presei şi a opiniei publice. Astfel, Carmen Marinescu a pus „în pericol încrederea opiniei publice în actul de justiţie, dând în acelaşi timp dovadă de perseverenţă infracţională în condiţiile în care a acceptat şi primit în două rânduri sume de bani de la martorul Anghel Florin, prin intermediul inculpatului Cismaru Dumitru”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite