Florin Iordache: „România îndeplineşte condiţiile pentru ridicarea MCV”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou raport MCV este aşteptat în perioada următoare, iar în acest context ministrul Justiţiei, Florin Iordache, s-a întâlnit marţi cu un oficial european, pentru a discuta pe marginea mecanismului de coorperare şi verificare. „România prezintă toate condiţiile pentru ca acest mecanism în acest an să poată fi încheiat”, a susţinul ministrul.

„Am prezentat obiectivele de la care a plecat România în decembrie 2006 şi am arătat că România a îndeplinit acele condiţionalităţi. România în acelaşi timp a consolidat instituţii importante care arată că statul de drept este foarte important. Din punctul nostru de vedere, argumentele pe care noi le-am arătat sunt acelea că în perioada imediat următoare acest mecanism care a fost folositor României şi care a ajutat la o legislaţie coerentă, au fost îndeplinite. România prezintă toate condiţiile pentru ca acest mecanism în acest an să poată fi încheiat”, a explicat Florin Iordache.

Ministrul Justiţiei a declarat că justiţia în România funcţionează bine. „Nu tre sa ajungem până în 2019 pentru a scăpa de acest mecanism”, a completat Iordache.

Oficialul român s-a întâlnit joi cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou. Michou va purta discuţii, tot joi, şi cu şefii parchetelor.

Augustin Lazăr: „Ar fi necesară o monitorizare a politicienilor”

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat luni că monitorizarea magistraţilor de către instituţiile europene nu ar mai fi necesară, „dar ar fi necesară o monitorizarea a politicienilor”. Procurorul general a precizat că „probabil” există anumite persoane „care ar dori să îşi pună în practică agenda lor şi nu ar avea nevoie de o chestiune care să îi încurce că MCV”.

Ridicarea Mecanismului este şi în programul de guvernare al MCV.

„Luând în calcul progresele României şi atingerea benchmarkurilor, reperele iniţiale ale MCV, Guvernul şi CE vor coopera pentru ridicarea MCV în mandatul actualei Comisii. Este importantă şi transpunerea cu prioritate în legislaţia naţională a directivelor europene care privesc sistemul judiciar”, se afirmă în document.

Concret, raportul vizează starea justiţiei din România. În cadrul mecanismului sunt prevăzute mai multe obiective, între care combaterea corupţiei şi prevenirea acesteia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite