UPDATE Florin Iordache i-a „invitat” luni la prânz pe Augustin Lazăr, Laura Kovesi şi Daniel Horodniceanu la o discuţie la minister

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, i-a „invitat“ luni pe procurorul general, Augustin Lazăr, pe procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi pe procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, la o discuţie, la sediul Ministerului Justiţiei, au declarat, pentru News.ro, surse judiciare.

UPDATE Şefii DNA şi DIICOT, Laura Codruţa Kovesi şi Daniel Horodniceanu, au AJUNS la Ministerul Justiţiei pentru a discuta cu ministrul Florin Iordache.

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a fost întrebată de jurnalişti, la intrarea în sediul Ministerului Justiţiei,

Întrebată de jurnalişti cum comentează acuzaţiile pe care i le aduce Sebastian Ghiţă, şefa DNA a spus că nu vrea să facă acum nicio declaraţie, pentru că nu vrea să întârzie la întâlnirea de lucru cu ministrul Florin Iordache, dar va răspunde când pleacă de la MJ.

Procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organziată şi Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu, a spus că nu ştie deocamdată pe ce subiecte va discuta cu ministrul Justiţiei, pentru că nu a avut o agendă precizată.

„O să vedem despre ce este vorba în discuţiile avute cu domnul ministru. Nu am avut o agendă de discuţii precizată şi ceea ce doreşte să discute ministrul cu şefii de parchete (…) Solicitările noastre sunt de dezvoltare instituţională în măsura în care vom continua ceea ce am început anul trecut. Atâta timp cât doar jumătate din ceea ce ne-am dorit s-a impus prin legea de modificare, urmează pe paşi fireşti ca DIICOT sĂ se dezvolte instituţional în continuare”, a spus Horodniceanu, la intrarea în sediul MJ.

Întrebat dacă la întâlnirea cu ministrul Justiţiei crede că se va discuta şi despre o lege a amnistiei şi graţierii, Horodniceanu a spus că nu ştie pe ce coordonate va fi discuţia: "O sa trebuiască sa vedem exact dacă se pune problema în aşa mod. Deocamdată tot ce ştim, ştim din presă”. 

UPDATE Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, la intrarea în sediul Ministerului Justiţiei, că întâlnirea de de lucru cu Florin Iordache va fi despre resursele Ministerului Public, buget şi chestiuni de logistică.

„Întâlnirea de lucru vizează problematica resurselor Ministerului Public, discuţii despre buget şi chestiuni de logistică. Discutăm la ieşire”, a spus procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, citat de News.ro.

Întrebat în ce stadiu este dosarul deschis în 4 ianuarie de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după înregistrarea audio prezentată de Sebastian Ghiţă în care Traian Băsescu vorbeşte despre informaţii pe care le primea din dosare aflate în curs de soluţionare, Lazăr a evitat să dea un răspuns tranşant. „Procurorii fac ceea ce este de făcut în dosar, nu putem pas cu pas noi să facem declaraţii de presă în special cu ce se întâmplă în dosar”, a afirmat magistratul.

„Evident că sunt activităţi care sunt în curs şi vor fi puse la dispoziţie la momentul potrivit”, a mai spus Augustin Lazăr.

La Ministerul Justiţiei a ajuns şi procurorul general adjunct al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Bogdan Licu, care a declarat că speră ca bugetul pentru 2017 să îndeplinească cerinţele Ministerului Public.

„Nu avem în acest moment o sumă estimativă, vom discuta cu Ministerul Finanţelor. Prioritatea noastră în acest an este finalizarea lucrărilor de construcţie la diferite sedii ale parchetului din teritoriu şi dacă am putea un sediu secundar pentru DIICOT. Actualul sediu este insuficient, pentru că s-a adoptat o ordonanţă de urgenţă, a crescut numărul de personal şi s-a înfiinţat serviciul tehnic“, a spus Licu.
 

Florin Iordache le-a adresat celor trei şefi de parchete invitaţia de a veni, luni, la ora 12.00, la Ministerul Justiţiei, pentru discuţii, au precizat sursele citate.

De altfel, ministrul Justiţiei anunţase încă de vineri că urmează să aibă o întâlnire cu procurorul general şi cu adjuncţii săi.

Iordache a spus atunci că nu crede că ar fi necesară revocarea din funcţie a procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi, după înregistrările lui Sebastian Ghiţă, precizând că este o anchetă în derulare la Parchetul instanţei supreme, care va face cercetări în cazul acestor înregistrări.

Este o anchetă în derulare la Parchetul General. Această discuţie o voi avea şi săptămâna viitoare, când mă văd cu procurorul general şi cu adjuncţii dumnealui. (…) Atât timp cât este o anchetă în derulare, pe care o are în acest moment Parchetul General, atât timp cât respectă prevederile legale, nu văd de ce (să fie revocat din funcţie procurorul-şef al DNA, n.r.)”, a spus Florin Iordache, întrebat dacă Laura Codruţa Kovesi mai poate rămâne în funcţie după acuzaţiile lansate de Sebastian Ghiţă în mai multe înregistrări difuzate la televiziunea pe care o controlează.

Potrivit Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite