Florin Iordache despre Ordonanţele graţierilor: „Le-am scris eu şi consiliera mea. Este o iniţiativă a mea ca deputat şi apoi asumată ca ministru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, referitor la cele două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale (care vizează inclusiv o amnistie mascată) că le-a scris „împreună cu consiliera sa" şi că le-a susţinut şi în perioada în care era deputat, iar acum şi le asumă că ministru. Ministerul Justiţiei a anunţat că va permite accesul presei la dezbaterea publică.

Update Ministerul Justiţiei a decis să permită accesul presei la dezbaterea publică privind ordonanţele de graţiere şi de modificare a codurilor penale, programată luni. Dezbaterea s-ar putea derula în mai multe serii, având în vedere numărul mare de participanţi care şi-a anunţat prezenţa.

"Precizăm faptul ca persoanele care au solicitat în perioada 26 - 27 ianuarie a.c. să participe la dezbaterea publică organizată de Ministerul Justiţiei în data de 30 ianuarie 2017, începând cu ora 10.00, pe marginea proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, precum şi a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind graţierea unor pedepse, sunt aşteptate începând cu ora 09.30 la intrarea B, aflată pe str. Apolodor, nr. 17, sect. 5, Bucureşti", a anunţat, sâmbătă, Ministerul Justiţiei, potrivit News.ro.

Astfel, va fi permis şi accesul presei, dar fără camere de luat vederi, din cauza spaţiului limitat, au precizat, pentru News.ro, surse judiciare.

Din cauza numărului mare de cereri de participare (aproximativ 200), dezbaterea ar putea fi organizată în mai multe serii, au mai arătat sursele citate.

Iordache insistă cu proiectele

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, insistă pentru proiectele privind graţierea şi modificarea Codului penal. El spune că le-a iniţiat mai demult, pe când era doar deputat, şi continuă să le susţină şi din postura de ministru. Florin Iordache continuă să viziteze închisori în acest weekend, în vederea dezbaterii publice de luni, pentru care s-au înscris peste 200 de persoane, dar la care presa nu va avea acces.

Pentru dezbaterea pe care Ministerul Justiţiei o organizează luni s-au înscris 200 de persoane. Toate vor putea să îşi spună punctul de vedere, chiar dacă iniţial numărul era limitat la 50, potrivit Digi24.

„Sunt foarte mulţi care vor veni acolo şi vor susţine aceste două acte normative. Ceea ce mă interesează pe mine este să avem două acte normative coerente, iar decizia Guvernului să fie în consecinţă - ne asumăm răspunderea, mergem în procedură de urgenţă, mergem ca proiecte de lege”, a declarat Florin Iordache, ministrul justiţiei.

„Este o iniţiativă a mea ca deputat”

Pe de altă parte, ministrul justiţiei susţine că proiectele privind graţierea şi modificarea Codului penal îi aparţin. „Atâta timp cât sunt ministrul justiţiei şi este o iniţiativă a mea ca deputat şi apoi asumată ca ministru, nu cred că trebuia să cer voie cuiva”, a declarat ministrul, întrebat dacă a vorbit despre aceste iniţiative cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

Guvernul ar urmă să adopte o decizie în privinţa proiectelor de graţiere şi modificare a Codurilor imediat după consultările publice organizate pentru ziua de luni, cel mai probabil miercuri, la şedinţa de guvern programată pe dată de 1 februarie, ziua începerii sesiunii ordinare a noului Parlament, au declarat vineri pentru HotNews.ro mai multe surse politice şi guvernamentale.

Potrivit acestora, nu s-a decis încă dacă graţierea, dezincriminarea mascată a abuzului în serviciu şi conflictului de interese vor fi adoptate prin OUG sau trecute prin Parlament prin procedura asumării răspunderii. Această ultima varianta a fost avansată joi seară de ministrul justiţiei, Florin Iordache, citat de Digi24, însă potrivit surselor HotNews.ro tot varianta ordonanţelor de urgenţă ar fi rămas prima opţiune.

Firele duc la cabinetul lui Dragnea

Forma finală a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind graţierea a trecut printr-un calculator de la cabinetul liderului PSD Liviu Dragnea, la autor fiind trecut numele „anca.spiridon”. Anca Spiridon este director general la Cancelaria preşedintelui Camerei Deputaţilor, potrivit unei ştiri publicate pe 18 ianuarie de News.ro.

Informaţia a fost difuzată iniţial de cursdeguvernare.ro, care scrie că metadatele proiectului de OUG pentru graţiere, publicat miercuri pe site-ul Ministerului Justiţiei, au drept autor “anca.spiridon” şi că semnătura “prenume.nume” este specifică documentelor create din Wordul computerelor de la Camera Deputaţilor. Semnăturile celor de la Ministerul Justiţiei sunt reţinute de Word ca “Prenume Nume”. Pe proiectul de OUG privind graţierea în metadatele documentului Word apare şi numele unui funcţionar din Ministerul Justiţiei, la menţiunea "Last Modified" - Marinela Eni. Marinela Eni este agent secretariat la Unitatea de Management Public şi Planificare Strategică din Ministerul Justiţiei.

„Nu ştiu!”

Contactată de Curs de Guvernare, Anca Spiridon a negat şi a spus că nu ştie nimic despre acest proiect.
Anca Spiridon este director general la cancelaria preşedintelui Camerei Deputaţilor, iar, potrivit ultimei sale declaraţii de avere, ea este şi administrator special la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, de unde în ultimul an fiscal a încasat 36.396 de lei.

Proiectul de OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite