UPDATE Coldea, după ce a fost audiat la Secţia Specială: Nu am cunoştinţă ca şefa DNA să fi comis vreo infracţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florian Coldea  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Florian Coldea  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Florian Coldea, fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii, s-a prezentat joi la Secţia de anchetare a magistraţilor, pentru audieri în dosarul Laurei Codruţa Kovesi privind extrădarea lui Nicolae Popa din Indonezia. Câteva minute mai târziu acolo a ajuns şi fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea.

UPDATE Liderul UNPR Gabriel Oprea a anunţat, joi, că a fost audiat la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie în calitate de martor în dosarul aducerii în ţară a lui Nicolae Popa, precizând că el nu s-a tras de "şireturi cu Florian Coldea, poate cu George Maior", pe care îl ştia de la PSD.

"În aceste funcţii, e normal cu oamenii care lucrează în aceste domenii, militari, generali, fiind un om care eu am apărat drepturile militarilor fiindcă apără securiattea naţională a României. Cu domnul Coldea, că tot m-aţi întrebat..(...) Printre doctoranzii mei a fost şi domnul Rdau Timofte, adjuncţi ca domnul general Zamfir sau domnul general Marin Ionel. A fost şi domnul Coldea. Între mine şi domnul Coldea este o diferenţă de aproximativ 11-12 ani, mi-a fost şi doctorand, era secretar de stat, eu am fost ministru sau vicepremier, niciodată nu m-am tras de şireturi, ca să fie foarte clar, cu domnul Coldea. Poate cu domnul Maior, că-l ştiam de la Partidul Social Democrat", a declarat Gabriel Oprea.

Fostul ministru a precizat că nu dă detalii despre întâlniri private.

"Ministru al Apărării Naţionale la acest moment, MAPN nu a avut nicio contribuţie fiindcă era Ministerul Apărării în acest dosar. Sunt amic cu Sebastian Ghiţă, chiar nu l-am invitat (în sufragerie -n.r.) atunci, dar l-am invitat de multe alte ori şi sunt prieten cu el. Iar eu, de regulă, de ceea ce nu este oficial şi întâlniri private, am un brand, sunt un om care încerc să mă ţin de cuvânt. Brandul ăsta îl construieşti într-o viaţă şi îl poţi pierde într-o secundă, nu-mi place să vorbesc despre întâlnirile private", a completat Gabriel Oprea.

UPDATE Florin Coldea a ieşit din sediul Secţiei speciale după ce a fost audiat circa 4 ore. Acesta a susţinut că implicarea SRI în aducerea în ţară a fugarului Nicolae Popa a fost un succes şi că, în ceea ce o priveşte pe Kovesi, nu are cunoştiiţă de vreun act care să fie infracţiune.

”SRI a fost implicat în această operaţiune de localizare şi aducere în ţara a domnului Nicolae Popa, a fost considerată o operaţiune de sucees. Reflectă cooperarea bună între Serviciile de Informaţie şi instituţiile de aplicare a legi, cooperare despre care am constatat în timă că deranjează pe foarte multă lume. Din acest punct de vedere am văzut că multă lume face eforturi disperate ca practic această cooperare să afecteze capacităţile României de aplicare a legii”, a spus Florian Coldea.

”Pe scurt, o singură observaţie în ceea ce o priveşte pe Laura Codruţa Kovesi, personal, în nicio împrejurare, nu am luat act de vreo activitate care să fie infracţiune şi nici la nivelul instituţiei nu am obţinut informaţii despre posibile infracţiuni”, a completat acesta.

”Vreau să vă mulţumesc şi speram din tot sufletul să discutăm despre toţi cei care nu s-a implicat în aducerea în ţara a lui Nicolae Popa, aşa cum SRI s-a implicat pentru a contribui la activitatea unui act de justiţie pentru cei 155.000 de persoane care au fost păgubite cu mai mult de 300 de milioane de lei”, a mai spus Florian Coldea, potrivit Realitatea TV.

UPDATE La Secţia Specială a fost chemat pentru a fi audiat şi Gabriel Oprea.

Florian Coldea a venit joi la Secţia specială pentru audieri în dosarul extrădării lui Nicolae Popa. 

La intrarea în sediul instituţiei, Coldea a spus că va face ”câteva observaţii” la plecare şi a adăugat: ”Cât interes pentru un profesor!”. Chemarea fostului număr doi din SRI la secţia specială ar avea legătură cu dosarul aducerii lui Nicolae Popa în ţară.

Secţia specială de anchetare a infracţiunilor comise de magistraţi a anunţat, oficial, la sfarsitul lunii martie, că a pus în mişcare acţiunea penală împotriva fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi, pe care a acuzat-o de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi mărturie mincinoasă. Secţia a anunţat într-un comunicat că procurorii au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile începând cu data de 28 martie 2019, interzicându-i lui Kovesi să părăsească România fără cu încuviinţarea procurorului şi să desfăşoare activitatea de procuror.

Fosta şefă a DNA a contestat măsura, iar Înalta Curte de Casaţie şi Jutiţie i-a dat câştig de cauză, anulânmd măsura preventivă a controlului judiciar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite