Fiscul le cere magistraţilor să evacueze  Antena 3 şi Antena Group din imobilele statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, în calitate de reprezentant al Statului Român, a deschis la Judecătoria Sectorului 1 un proces de evacuare, împotriva Antena TV Group SA, Intact Production SRL, Antena 3 SA şi Sangold Development SRL.

Procesul a fost deschis pe 23 februarie, dar judecătorii nu au dat încă un termen. Antena 3 a solicitat săptămâna aceasta  o ordonanţă preşedinţială împotriva evacuării, însă instanţa a refuzat, pe motiv că nu există o hotărâte judecătorească de evacuare.

Antena TV Group SA are sediul social în Bucuresti, strada Gârlei, nr. 1B, clădirea Grivco Business Center, Sector 1. Obiectul său de activitate este „activităţi de difuzare şi transmitere de programe“. Acţionarii principali sunt Camelia Voiculescu, care deţine 41,78% din capitalul social al companiei, şi sora sa Corina Voiculescu, cu 37,45%.

Intact Production SRL (fosta Antena 1 SA) are sediul social în Bucureşti, Bulevardul Ficusului, nr. 44, obiectul său de activitate fiind „activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune“.

Antena 3 SA are sediul în Bucureşti, Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, nr. 25-27. Obiectul său de activitate este „activităţi de difuzare a programelor de televiziune“.

Ultima dintre firmele vizare de Fisc, Sangold Development SRL (fosta Grivrom Internaţional SA) are sediul social în Bucureşti, str. Gârlei, nr. 1BC, obiectul său de activitate fiind „intermedieri în comerţul cu produse diverse“.

Care sunt etapele pentru evacuarea din sediu

Experţii în drept au explicat săptămâna aceasta pentru „Adevărul“ ce opţiuni are ANAF în războiul deschis pe care-l poartă cu firmele controlate de familia Voiculescu. 

Potrivit acestora, în acest moment Fiscul trebuie să se adreseze instanţei pentru a obţine o decizie de evacuare. Însă până la o decizie a instanţei, reprezentanţii televiziunilor trustului Intact pot alege să părăsească sediul vizat de autorităţi de bunăvoie.

„Termenul de cinci zile notificat de ANAF a fost de evacuare voluntară. Persoana respectivă a refuzat să plece de bună voie, aşa că ANAF poate solicita unui judecător să emită o hotărâre judecătorească în regim de urgenţă, prin care să încuviinţeze evacuarea imobilulului respectiv. ANAF trebuie doar să facă dovada calităţii sale şi că fostul proprietar nu mai are un drept de locaţie. Decizia este executorie şi poate fi pusă imediat în aplicare cu ajutorul unui executor. Notificarea de evacuare voluntară subzistă până la finalizarea evacuării, dar Codul de Procedură Civilă nu prevede obligaţia emiterii de către ANAF a unei noi somaţii de evacuare“, a explicat avocatul Cristian Ene.

La rândul lui, decanul Baroului Bucureşti, Ion Dragne, arată că procesul de evacuare durează mai puţin decât unul normal.

„Este o procedură specială reglementată de noul Cod de Procedură Civilă, care prevede evacuarea celor care ocupă imobilul fără titlu. Procesul de evacuare este mai sumar, părţile sunt citate, se formulează apărări. Pârâtul nu poate formula cereri în care să aibă pretenţii faţă de reclamant, cum ar fi să ceară despăgubiri pentru investiţii. Judecătorul verifică titlul reclamantului şi apoi decide. Avantajul acestei proceduri constă în faptul că este executorie, iar apelul nu suspendă executarea. Este o pricină urgentă, iar procesul de evacuare se poate încheia după două sau trei termene. Depinde însă şi de gradul de încărcare a instanţelor atunci când se fixează termenele. Într-un fel se dă un termen la Judecătoria Giurgiu, de exemplu, altfel se dă termen la o instanţă din Bucureşti, unde rolul instanţelor este foarte încărcat. Nişte părţi mai iscusite pot să mai prelungească un pic procesul, însă, de principiu, judecătorul are pârghiile pentru a limita eventuala tendinţă de tergiversare“, afirmă decanul Baroului Bucureşti.

Cât despre cererea Antenei 3 de suspendare a evacuării prin ordonanţă preşedinţială, specialiştii în drept consideră că aceasta nu are obiect.

„Orice judecător cu capul pe umeri ar trebui să respingă acţiunea ca inadmisibilă, pentru că ANAF nu a început procedura de evacuare forţată, doar a notificat televiziunile în vederea evacuării voluntare. Adică nu poţi suspenda o acţiune care nu a fost pornită încă. ANAF nu a făcut decât o notificare“, a explicat Cristian Ene.

„Televiziunile au făcut o cerere de suspendare a executării a ceea ce nu era executabil. ANAF nu are un titlu executoriu, doar a făcut o notificare pentru evacuare voluntară“, a confirmat şi avocatul Ion Dragne.

image

Citeşte şi:

Prima reacţie din CNA, după scrisoarea Oanei Stancu adresată fiicei lui Dan Tăpălagă: „E o nemernicie să ai răfuieli prin intermediul unui copil minor“

Etapele legale prin care pot fi scoase Antenele din sediul pe care îl ocupă ilegal

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite