Finlanda este cu un picior în NATO. Rusia ameninţă cu războiul nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Finlanda trebuie să solicite „fără întârziere” aderarea la NATO, au afirmat joi preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi şefa executivului Sanna Marin, într-o schimbare politică majoră determinată de invazia rusă în Ucraina, relatează Reuters şi AFP.

„Sperăm ca paşii care mai sunt necesari pe plan intern pentru luarea acestei decizii să fie făcuţi în următoarele câteva zile”, au adăugat liderii finlandezi. O conferinţă de presă a executivului cu privire la „deciziile legate de politica de securitate a Finlandei” este prevăzută pentru duminică, a indicat preşedinţia de la Helsinki.

Preşedintele Finlandei a precizat şi cine este responsabil pentru împingerea ţării sale mai aproape de aderarea la NATO: Rusia. „Dacă Finlanda se va alătură NATO în viitorul apropiat şi Rusia se întreabă de ce, răspunsul va fi: «Tu ai provocat asta – uită-te în oglindă!»”, a transmis Sauli Niinisto. 

Niinisto a afirmat că invazia Rusiei, din 24 februarie, în Ucraina a schimbat situaţia, deoarece sugerează că Rusia este „gata să atace o altă ţară vecină”. „Pentru noi, aderarea la NATO nu ar fi împotriva nimănui – ne-am dori doar să ne maximizăm securitatea”, a spus Sauli, argumentând că creşterea securităţii Finlandei nu este un joc cu sumă zero şi nu va diminua securitatea altcuiva, transmite Insider.

Invitat la CNN, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, că dacă Finlanda şi Suedia vor decide să ceară aderarea la NATO, acestea vor fi primite „călduros şi rapid”. „Finlanda şi Suedia au democraţii consolidate, economii stabile şi sunt deja în colaborare cu NATO. Dacă decizia e pozitivă, vom răspunde afirmativ. Dar vedem pe fiecare front, preşedintele Putin are parte de o desfăşurare opusă intenţiilor sale iniţiale. Spera să slăbească NATO, azi avem o NATO puternică. Spera ca aliaţii Statelor Unite din Europa şi din lume să fie indecişi, suntem mai puternici ca niciodată”, a precizat Mircea Geoană la CNN.

La rândul lui, Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a avut o primă reacţie după anunţul făcut de Finlanda. Astfel, fostul preşedinte al Rusiei a scris că „un astfel de conflict are întotdeauna riscul să se transforme într-un război nuclear în toată regula. Acesta va fi un scenariu catastrofal pentru toată lumea”.

Aderarea efectivă s-ar putea face luna viitoare 

Conform unor surse, având în vedere că au sisteme militare perfect interoperabile cu cel al Alianţei, dacă depun cererile de aderare, Finlanda şi Suedia vor putea fi primite în NATO chiar la viitorul Summit, care are loc la Madrid pe 29 şi 30 iunie. 

Conform rezultatelor sondajului publicat de televiziunea publică Yle, 76% dintre finlandezi – un record – doresc ca ţara lor să adere la Alianţa Nord-Atlantică, comparativ cu 60% în luna martie. Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, susţinătorii aderării la NATO în Finlanda nu reprezentau mai mult de 20-30% în sondaje în ultimii ani, invazia determinând această schimbare a opiniei publice din ţara scandinavă care are o graniţă de 1.300 de kilometri cu Rusia. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite