Financial Times dezvăluie de ce Consiliul nu vrea să o accepte pe Kovesi, „procurorul persecutat”, drept şefa Parchetului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi la audierea din Parlamentul European  / FOTO EPA - EF
Laura Codruţa Kovesi la audierea din Parlamentul European  / FOTO EPA - EF

Publicaţia Financial Times scrie că „modul în care România o tratează pe Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă a DNA a divizat Europa şi a întors instituţiile de la Bruxelles una împotriva celeilalte”. Într-un articol intitulat „Procurorul persecutat”, Financial Times observă că „acţiunile legale luate de autorităţile de la Bucureşti contra Laurei Codruţa Kovesi, pe acuzaţii de corupţie şi abuz în serviciu, au ajuns să influenţeze Bruxellesul”.

Parlamentul European vrea ca fosta şefă a DNA să devină procuror-şef al Parchetului European, însă Consiliul UE, preocupat ca ţările să nu se implice una în treburile interne ale celeilalte, ar prefera să nu fie Kovesi cea care ocupă această funcţie, arată digi24.ro. „Cele două instituţii s-au ciocnit dramatic joi, când Parlamentul European a acuzat guvernele că se fac că nu văd modul în care Kovesi este tratată în România şi că ignoră deteriorarea statului de drept în România, chiar în momentul în care România deţine preşedinţia Consiliului UE”, scrie Financial Times.

„Nu putem accepta să cedeze Consiliul UE în faţa presiunilor guvernului român şi să susţină un candidat mult mai slab”, a declarat europarlamentarul german Ingeborg Grässle.

Scandalul Kovesi fierbe de luni de zile. Cazul a luat o cotitură urâtă săptămâna trecută, când Secţia specială pentru anchetarea magistraţilor a decis să o plaseze pe Kovesi sub control judiciar, împiedicând-o să părăsească ţara sau să stea de vorbă cu presa.

Punerea lui Kovesi sub acuzare nu a făcut decât să le dea un imbold susţinătorilor ei din Parlamentul European, care vor să se asigure că fosta şefă a DNA va ocupa funcţia de procuror-şef european.

„Ne dorim o activistă care să ancheteze infractorii. Însă nimeni din Consiliu nu are curajul să aleagă o adevărată luptătoare anticorupţie. Nu ne vom lăsa presaţi să alegem candidatul greşit pentru această funcţie”, a acuzat europarlamentara olandeză Judith Sargentini.

Pe de altă parte, statele membre UE spun că nu vor să se implice în treburile interne ale altui stat, oricât de mult ar îngreuna acest lucru relaţia lor cu Parlamentul European. În cele trei runde de negocieri cu europarlamentarii, Consiliul a rămas ferm pe poziţii în susţinerea candidatului francez Jean-François Bohnert.

„Când era şefa DNA, Kovesi a fost cea care l-a pus sub acuzare pe cel mai puternic politician de la Bucureşti, Liviu Dragnea, pentru fraudă electorală. Acest lucru i-a adus lui Kovesi aprecierea Bruxellesului, dar i-a creat inamici puternici în România”, mai scrie Financial Times, adăugând că lupta pentru şefia Parchetului European va mai dura o vreme, în condiţiile în care cele două instituţii europene nu reuşesc să ajungă la un acord la negocieri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite