Final în primul dosar „Microsoft”: lacrimi, condamnări şi confiscări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi politicieni, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, şi doi milionari, Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru, au fost găsiţi vinovaţi de fapte de corupţie în dosarul „Microsoft“. Deşi au fost folosite vorbe mari în apărarea lor şi au recunoscut că au greşit, Curtea Supremă i-a condamnat pe toţi patru şi a decis şi confiscarea şpăgilor.

Celebrul dosar „Microsoft” a ajuns luni la final. Completul de 5 judecători de la Curtea Supremă a dat sentinţa definitivă. Cea mai dură condamnare a primit-o fostul primar al oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan (63 de ani), 6 ani cu executare, după ce în faza de fond primise 3 ani de închisoare. La rândul lui, fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu (53 de ani), a fost condamnat la 3 ani, după ce în faza de fond primise 2 ani de închisoare. Milionarul Dorin Cocoş (55 de ani) a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni, pedeapsă mărită cu 4 luni faţă de cea dată în fond. Şi nu în ultimul rând, afaceristul Nicolae Dumitru (52 de ani) a primit tot 2 ani şi 4 luni cu executare în penitenciar, după ce iniţial primise 1 an şi 4 luni cu suspendare. În plus, instanţa Curţii Supreme a decis ca toţi cei implicaţi să returneze şpaga din acest dosar, mai exact 18 milioane de euro. Cea mai mare parte din bani, 9 milioane de euro, a fost confiscată de la Dorin Cocoş.

4 milioane de dolari, căraţi în pungi

Ultima şedinţă de judecată din acest dosar a început luni la ora 10.00. Cei patru acuzaţi şi-au făcut apariţia la instanţă cu o oră mai devreme. Cel mai abătut părea afaceristul Dorin Cocoş, care s-a jucat minute bune „Solitare” pe telefon şi apoi a discutat cu un apropiat pe aplicaţia telefonică WhatsApp. Primarul Gheorghe Ştefan, zis „Pinalti”, singurul din lot care nu a recunoscut toate acuzaţiile aduse de procurori în faţa instanţei, a fost luni şi cel mai liniştit: încă de când a intrat în sala de judecată a stat numai în banca lui şi doar din când în când a mai schimbat câte o vorbă cu avocatul.

Procesul a început cu audierea unui martor cheie, afaceristul Decebal Silviu Drăghiş. Acesta controla două firme off-shore, prin care s-ar fi spălat o parte din şpaga primită de „Pinalti”, aproape patru milioane de dolari. Martorul a povestit cum s-a întâlnit la solicitarea primarului cu denunţătorul din acest dosar, Claudiu Florică şi cum primea banii prin societăţile sale. „Banii îi primeam fie în pungi, fie în genţi sport ieftine. Sumele ajungeau imediat la Gheorghe Ştefan. Cu acesta mă întâlneam la hotel Marshall, la un apartament al lui de lângă Marriott sau la hotelul lui Cocoş. Depinde unde era”, a povestit Drăghiş.

De ce a primit „Pinalti“ 6 ani

După audierea lui Drăghiş au urmat pledoariile finale ale apărătorilor, ale procurorului şi ultimul cuvânt al inculpaţilor. A fost şi momentul de care procurorii DNA au profitat pentru a cere condamnări mai mari decât cele date de instanţa de fond la începutul acestui an, dar şi confiscarea şpăgii. Avocaţii au cerut clemenţă pentru clienţii lor. Ei au arătat că Sandu, Cocoş, şi Dumitru au recunoscut acuzaţiile şi au făcut denunţuri în alte dosare. Concret, apărătorii au arătat că cei trei trebuie să primească o pedeapsă vizibil redusă: să beneficieze de reducerea cu jumătate a sentinţei, deoarece au făcut denunţ, şi cu încă o treime, deoarece au recunoscut totul. La rândul lui, într-un moment de sinceritate, avocatul lui „Pinalti” a arătat Curţii Supreme: „Poate o să se supere domnul Ştefan pe mine, dar să îi daţi o pedeapsă cu închisoare”. Fostul primar nu s-a supărat, ba din contră. „Mă consider vinovat şi merit o pedeapsă”, a spus el în ultimul cuvânt. „L-am influenţat pe Gabriel Sandu, regret acest lucru. Regret ce am făcut. Vreau să colaborez cu organele judiciare, să stabilim unde au ajuns sumele de bani. Dacă aş fi ştiut legile cum le ştiu acum, nu aş fi fost în faţa dumneavoastră acum”, a încercat să impresioneze instanţa fostul primar.

În final, pentru că nu a recunoscut în totalitate infracţiunea (el a admis că a primit banii, dar că nu i-ar fi luat, ci s-ar fi dus către campania electorală a PDL – n.r.), dar şi pentru că nu a făcut denunţuri la DNA, Pinalti a primit şi cea mai mare pedeapsă, de 6 ani de închisoare.

Afacerea Bani pentru Campania PDL

Regrete au avut şi ceilalţi inculpaţi. „Din primul moment când am fost chemat la DNA am oferit posibilitatea de a colabora sută la sută. Iniţial, am fost refuzat pentru că am precizat ceva referitor la prejudiciu. Eu recunosc fapta făcută, recunosc recunoaşterea pe care am făcut-o la ICCJ”, a spus în ultimul cuvânt şi Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor în Guvernul PDL.

„În timpul procesului am aşteptat milă şi îndurare, poate primesc cu suspendare. Toată lumea ştia că toţi miniştrii aveau directive să finanţeze partidul, aveau directivă pe cine să angajeze şi unde….Recunosc că am pretins si am primit 2,6 milioane euro pentru plata campaniei PDL din 2009”, a explicat unde se duceau şpăgile Sandu.

Lacrimi pentru suspendare

„Jur cu mâna pe Biblie că regret faptele făcute”, a venit rândul lui Dorin Cocoş. Afaceristul a arătat că el se va îndrepta mai bine dacă va primi o condamnare cu suspendare şi cu muncă în folosul comunităţii. „Nu am vrut niciodată să fac lucrurile în felul acesta. Vreau să mă integrez în societate cât mai repede, ca un bun român ce sunt”, a spus Cocoş.

Celălalt milionar implicat în dosar, Nicolae Dumitru abia dacă a fost auzit de judecători când a spus cu glas stins înecat de lacrimi: „Simt că
mi-am dezamăgit familia şi prietenii, regret totul”. În timp ce vorbea despre societatea pe care a înfiinţat-o şi despre cei doi băieţi ai săi, în vârstă de 26 şi 28 de ani, Dumitru a început să plângă şi a spus că vrea să repare răul făcut.

Ce se întâmplă cu ceilalţi miniştri din dosar

În dosarul „Microsoft”, Cocoş, Dumitru şi Ştefan au fost găsiţi vinovaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, de luare de mită şi spălare de bani. Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Cei doi denunţători din acest dosar, Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, nu au fost trimişi în judecată în acest caz. Anchetatorii au clasat acuzaţiile aduse lui Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, în dosarul „Microsoft”, printre care dare de mită şi cumpărare de influenţă, după ce aceştia au denunţat faptele pe care le-au comis. Ei sunt cercetaţi, la DNA, pentru alte infracţiuni.

Disjungerea de la DNA

În ancheta de la DNA a mai rămas o parte importantă din dosar în care sunt implicate şi alte nume grele din politică.

Este vorba de opt foşti miniştri – senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.

Acest mega-dosar care este încă în anchetă pe masa procurorilor şi care vizează achiziţii frauduloase de tehnică IT şi programe informatice a fost explicat succint luni de Gabriel Sandu. „Sunt toţi miniştrii Educaţiei şi toţi miniştrii Comunicaţilor şi pentru toţi s-a cerut aprobarea de la preşedintele Traian Băsescu pentru a fi cercetaţi”, a declarat luni fostul ministru al Comunicaţiilor.  „Adevăratul prejudiciu este de 104 milioane de dolari în perioada 2004-2009 şi 114 milioane de euro în perioada 2009-2014. Aici (în dosarul trimis în instanţă - n.r.) nu discutăm decât despre 16 milioane de euro, nişte comisioane”, a mai arătat Sandu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite