Filmul tragediei de la Spitalul „Victor Babeş”. Cum i-ar fi ucis doi angajaţi ai unităţii medicale pe pacienţii COVID internaţi în TIR-ul ATI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetările vizează fapte de ucidere din culpă, după ce pe 12 aprilie au murit la spital trei persoane în urma unor porbleme cu instalaţia FOTO Inquam Photos / George Calin
Cercetările vizează fapte de ucidere din culpă, după ce pe 12 aprilie au murit la spital trei persoane în urma unor porbleme cu instalaţia FOTO Inquam Photos / George Calin

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au anunţat, miercuri, că cei doi angajaţi ai Spitalului Victor Babeş, reţinuţi în cazul pacienţilor decedaţi în unitatea mobilă ATI, sunt acuzaţi de ucidere din culpă. Procurorii vor cere arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor doi.

Din probele administrate până în prezent, procurorii transmit că „la data de 12.04.2021, în intervalul orar 16:55-16:57, aflându-se in exercitarea atribuţiilor de serviciu, unul dintre angajaţii reţinuţi a manipulat în mod necorespunzător elementele componente de reglare a presiunii de oxigen aferente instalaţiei Unităţii Mobile de Terapie Intensivă, fapt ce a determinat creşterea presiunii de oxigen peste valoarea de 6 bari”. 

Acest lucru a avut drept consecinţă oprirea automată a ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienţilor internaţi in salonul ATI al unităţii medicale mobile, conducând astfel la decesul a trei pacienţi. În acelaşi timp, celălalt angajat reţinut ieri este acuzat că nu a asigurat funcţionarea in parametrii tehnici corespunzători a instalaţiei de oxigen a cărei presiune s-a situat la valori ridicate mai multe zile. 

„A determinat astfel funcţionarea ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienţilor internaţi în salonul ATI al unităţii mobileîn afara parametrilor optimi. În acest context, la data de 12.04.2021, constatându-se necesitatea reducerii presiunii de oxigen, la ora 16:54, întrucât nu se mai afla la locul de muncă, susnumitul i-a solicitat subalternului său să se deplaseze la camera tehnică a unităţii mobile şi să reducă presiunea oxigenului din instalaţie, fără a-l fi instruit corespunzător în prealabil asupra principilor de funcţionare a instalaţiei”, explică procurorii.

Reacţia oficialilor spitalului

La rândul ei, conducerea spitalului precizează că angajaţii Serviciului tehnic din cadrul spitalului, reţinuţi, îndeplinesc toate condiţiile legale şi de pregătire profesională pentru ocuparea posturilor pe care au fost angajaţi. „Ancheta fiind în derulare, conducerea spitalului şi întreg personalul medical şi auxiliar din cadrul unităţii sanitare vor continua să sprijine autorităţile competente în vederea aflării depline a adevărului”, arată sursa citată.

Reamintim că trei pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 au murit în luna aprilie după o defecţiune la TIR-ul ATI - unitatea mobilă de Terapie Intensivă - de la Institutul „Victor Babeş” din Bucureşti, care a dus la oprirea alimentării cu oxigen a pacienţilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite