Filiera firmelor arabe din dosarul lui Sorin Blejnar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Blejnar
Sorin Blejnar

Fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, ar fi primit mita de peste 13 milioane de lei în biroul său, a declarat procurorilor fostul său subaltern Dan Stroe, şef al Direcţiei de Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne din cadrul ANAF. Banii ar fi fost aduşi în sediul instituţiei în cutii de hârtie de copiator. Detaliile apar în motivarea prelungirii arestării preventive până pe 6 ianuarie, în cazul fostului şef al Fiscului.

Dan Stroe a recunoscut acuzaţiile de luare de mită şi este cercetat sub control judiciar cu interdicţia de a părăsi ţara. El a întârit declaraţiile a doi martori-cheie din dosar: afaceristul Horaţiu Bruno Berdilă şi fostul vicepreşedinte al PDL, Gheorghe Ştefan. Toţi trei au dat detalii despre întâlniri de taină şi comisioane.

Comision de 20%

Procurorii DNA arată că promisiunea fostului şef al Fiscului s-ar fi materializat în obţinerea de către Romsys a contractelor dorite, în valoare de aproape 60 de milioane de lei, în urma subcontractării de la câştigătorii procedurilor de licitaţie publică.Totul s-ar fi făcut aşa cum  ar fi indicat chiar Blejnar: ,,să folosim alte companii ca şi paravan, adică să nu participe direct Romsys la acele proceduri de achiziţie publică pentru a nu da de bănuit”. Blejnar ar fi primit banii, împreună cu Stroe, comisionul de 20% promis/pretins şi acceptat, prin intermediul unei firme controlate în fapt de ei.

Potrivit DNA, banii pentru şpagă daţi de Berdilă ar fi fost scoşi din Romsys cu ajutorul mai multor firme. Aceste societăţi aveau asociaţi, de regulă, cetăţeni arabi, în anumite cazuri aceştia fiind cooptaţi în firmă după data redirecţionării sau retragerii sumelor de bani în cauză. Totul s-ar fi întâmplat în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012.

Primul pas a fost transferarea banilor din Romsys, către Inavi Deep SRL Bucureşti - care ar fi fost controlată de Stroe. Banii au fost daţi în baza unor contracte fictive de prestări servicii informatice încheiate între cele două firme. Potrivit DNA, Inavi Deep este societate cu un comportament fiscal inadecvat, caracteristic firmelor de tip „fantomă”. Inavi a fost înfiinţată în iunie 2011, de doi cetăţeni români, iar în iunie 2012 a fost cedată către doi tunisieni.

Lanţul de firme fantomă

Din Inavi, banii au fost trasnferaţi printr-un lanţ de societăţi comerciale tip fantomă: Colmenar Invest (înfiinţară în 2011, în februarie 2012 cesionată către doi tunisieni), Monolok Serv (înfiinţată de un cetăţean irakian în 2009, transferată iniţiţial către un apatrid, iar în octombrie 2011 a fost cesionată către trei persoane: un apatrid, un egiptean şi un olandez cu origini arabe ), Red Albatros (înfiinţată în iunie 2011, cesionată către doi tunisieni în mai 2012), Lascom Viva (înfiinţată în iunie 2011, cesionată către doi tunisieni în mai 2012) şi Ductil Rom (înfiinţată în 2005, cesionată către un tunisian în februarie 2012). În spatele acestor firme s-ar fi aflat apropiaţi ai lui Stroe, iar banii cash ajungeau în final la directorul ANAF.

În acest caz, Blejnar este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, în 2011, în favoarea firmei Romsys pentru ca aceasta să câştige contracte cu ANAF.  Fostul şef al Fiscului a negat acuzaţiile, şi a explicat că declaraţiile lui Stroe „nu eu sens nici măcar infracţional”.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite