Fiica pacientului care a fost filmat cu viermi pe răni, audiată la Serviciului Omoruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Arşi a fost închisă
Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Arşi a fost închisă

Fiica pacientului care a fost filmat când avea viermi pe răni în timp ce era internat la Spitalul de Arşi din Capitală s-a prezentat vineri la Serviciului Omoruri pentru a fi audiată în acest caz. Procurorii fac cercetări într-un dosar ce vziează două morţi suspecte la unitatea spitalicească, cel de-al doilea caz fiind legat de o pacientă care ar fi murit în urma unei transfuzii greşite.

Femeia a ajuns la sediul Serviciului Omoruri, fiind însoţită de soţul său şi de un avocat, arată news.ro.

Serviciul Omoruri şi Parchetul Capitalei fac cercetări în dosarul privind cele două cazuri de morţi suspecte de la Spitalul de Arşi din Capitală, respectiv pacientul cu viermi în răni şi femeia căreia i s-ar fi făcut o transfuzie greşită. Astfel, joi a fost citat pentru a da declaraţii în calitate de martor un alt angajat al unităţii sanitare.

Documentele medico-legale privind cauzele celor două decese nu ar fi ajuns, până în prezent, la dosar, astfel încât să se ştie dacă faptele pot fi încadrate la culpă medical, au precizat surse din rândul anchetatorilor, citate de news.ro.

Audierile în acest dosar au început pe 15 iulie, până acum fiind audiate 10 persoane, toate fiind angajate ale Spitalului Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală.

Şeful ATI, chemat la audieri

Printre persoanele care au dat declaraţii se numără şi şeful secţiei ATI de la Spitalul de Arşi, dr. Adrian Stănculea, asistenta şefă a aceleiaşi secţii, şi medicul Tudor Stăncioiu, cel care l-a îngrijt pe bărbatul care avea viermi într-o rană.

Medicul Camelia Roiu, care a filmat pacientul cu viermi în răni de la Spitalul de Arşi, a declarat, după ce a fost audiată, că în urma sesizărilor pe care le-a făcut pentru neregulile din spital, nu numai că situaţia nu s-a schimbat, dar a primit şi ameninţări de la fostul director al Spitalului de Arşi şi de la Alin Ţucmeanu, în perioada în care acesta era secretar de  stat în Ministerul Sănătăţii.

„Mă simt într-o stare de nesiguranţă totală, sunt obligată să asist, neputincioasă la un malpraxis care este practicat şi girat de toate autorităţile. (...) Am făcut totul în beneficiul pacienţilor şi al lor (al celorlalţi doctori, n.r.) pentru că şi ei, sunt convinsă, vor să trateze pacienţii în alte condiţii, nu să-i vadă murind zi de zi. Eu, efectiv, nu am mai suportat să văd atâta moarte în jurul meu şi să asist neputincioasă la aşa ceva”, a mai spus Camelia Roiu.

Medicul susţine că rata de supravieţuire în secţia de Terapie Intensivă este extrem de mică, de sub 10%, nu doar din cauza rănilor cu care vin pacienţii, ci mai mult din cauza infecţiilor nosocomiale.

„Consider că cea mai mare responsabilitate este a şefului UTS”

În legătură cu cazul pacientei care ar fi murit în urma unei tranfuzii greşite de sânge, Camelia Roiu a precizat că asistentele erau forţate să facă ilegal transfuzii, deşi nu aveau specializarea respective.

„Au fost foarte mari nereguli, în sensul că unitatea de transfuzii nu era autorizată, asistentele au fost nevoite să facă determinări de grup de sânge, ele nefiind calificate în acest domeniu. Consider că cea mai mare responsabilitate este a şefului UTS, care a girat această activitate neautorizată şi ilegală. (...) În garda respectivă, în noaptea, respectivă au fost două asistente, una dintre ele am înţeles că a determinat grupul de sânge şi a făcut compatibilitatea. (...) Asistentele au fost nevoite, obligate, li s-a reproşat după aia, când au încercat să spună că nu este treaba lor şi nu pot să-şi asume această responsabilitate şi s-a reproşat de către şeful de secţie că ele ştiau din start, de la angajare că vor face lucrul ăsta, deşi în fişa postului nu este spus aşa ceva. Adrian Stănculea este şeful secţiei”, a precizat Camelia Roiu.

Pe 18 iulie au fost audiaţi mai mulţi angajaţi ai spitalului, printre care şi Maricela Ardeleanu, medic primar Spitalul de Arsuri.

Controalele au demarat după decesul unui bărbat ce avea răni cu larve de insecte. Un medic a filmat scene îngrozitoare în care se vede cum rănile unui pacient internat la Spitalul de Arşi din Capitală sunt pline de larve. Imaginile au ajuns în presă, iar procurorii au deschis un dosar penal în acest caz.

În acelaşi spital s-a înregistrat un alt caz revoltător. O pacientă de 79 de ani a fost adusă cu ambulanţa din provincie, având leziuni grave provenite de la muşcături de câine. 

Pentru că se afla în şoc hemoragic, pacientei i s-a făcut o transfuzie de sânge. Doar că femeia a primit sânge din grupa A pozitiv în loc de grupa B, cea pe care o avea. Astfel, în câteva ore starea ei s-a agravat, iar în final pacienta a decedat.

Ministrul Sănătăţii: „Singura măsură rezonabilă este închiderea spitalului”

Vlad Voiculescu a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a discutat de mai multe ori despre închiderea Spitalului de Arşi.

„Este inacceptabil ca după 6 luni de la Colectiv noi să nu fi învăţat nimic, spitalul nu oferă condiţii proprii pentru pacienţi şi pentru personalul medical. Singura măsură rezonabilă este închiderea spitalului şi transferul activităţii. Trebuie să vedem unde pot fi duşi pacienţii. Au fost verificaţi, există o problema de management, o problemă de infrastructură. Angajaţii spitalului sunt şi ei responsabili. Medicii nu pot fi învinovăţiţi în masă. Dacă acum are loc o mare explozie, pacienţii trebuie să fie duşi în străinătate“.

Voiculescu spune că prioritatea sa este relocarea Spitalului de Arşi din Capitală, unde situaţia este gravă, el spunând că a luat în calcul de mai multe ori închiderea acestei unităţi. 

„Există mai multe variante de relocare: relocarea spitalului sau doar a unei secţii. momentan analizăm”, a explicat Voiculescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite