Familii de romi din România, atacate cu acid la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romi din România care trăiesc în apropiere de Place de la République, la Paris, au fost victime ale unor atacuri cu acid, relatează Le Monde în pagina electronică de miercuri, citând o anchetă publicată de site-ul Mediapart.

Potrivit publicaţiei, voluntari din cadrul Asociaţiei Autremonde afirmă că au văzut pe 16 ianuarie un bărbat care vărsa un lichid pe o saltea aparţinând unui cuplu instalat la colţul străzilor Temple şi Béranger. Agresorul a fugit atunci când i-a văzut pe voluntari, care nu au avut altceva de făcut decât să constate pagubele.

"Lichidul ardea saltelele, un lichid negru, ori negrul era rezultatul coroziunii. Oricum, rodea saltelele", a declarat unul dintre ei pentru Mediapart. Mai mare a fost frica decât răul provocat romilor, dar alt voluntar s-a ars la degete cu lichidul care s-a impregnat într-unul dintre rucsacii săi, potrivit publicaţiei.

În opinia unui coleg de-al acestuia ar fi vorba despre "o formă lichidă de acid sulfuric sau sodă caustică, un tip de produse pe care-l utilizăm pentru desfundarea ţevilor. Este coroziv, arde". Voluntarii au aflat de la alţi romi că agresorul nu era la prima încercare, că o femeie a fost deja stropită cu un produs coroziv la nivelul antebraţului şi că agresorul a revenit pentru a ameninţa familiile prezente.

Potrivit martorilor, agresorul ar fi una şi aceeaşi persoană, iar atacurile, despre care au auzit mai multe asociaţii, ar fi început în vara lui 2013. Agresorul ar fi "proprietarul unor imobile care ar vrea să «cureţe totul»", a declarat preşedinta Asociaţiei "Entraides citoyennes", care ajută persoane fără adăpost.

Romii s-au angajat să depună plângere la comisariatul celui de-al treilea arondisment, iar voluntarul de la Autremonde a dat, la rândul său o declaraţie. "Comisarul însărcinat cu dosarul se declară hotărât «să facă totul pentru a găsi această persoană»", a declarat el pentru Mediapart. "Luăm cazul în serios. este foarte grav. A fost depusă o plângere, ancheta este în curs. Este pentru prima dată când aud vorbindu-se despre asemenea agresiuni cu acid. Pare că este vorba despre o persoană izolată. Avem piste pentru a o găsi", a declarat comisarul respectiv.

Ministrul francez de Interne Manuel Valls declara pe 24 septembrie, pentru France Inter, că romii sunt "populaţii cu moduri de viaţă extrem de diferite de ale noastre şi care sunt, în mod evident, în confruntare". "Îi ajut pe francezi împotriva acestor populaţii, pe aceste populaţii împotriva francezilor", adăuga el, apreciind că romii au vocaţia să se întoarcă în România sau Bulgaria.

Mişcarea împotriva rasismului şi pentru prietenia între popoare (MRAP) a depus plângere împotriva ministrului, clasată fără urmări. Valls a anunţat pe 31 ianuarie o scădere a expulzărilor imigranţilor fără documente, legată de scăderea repatrierii unor romi în urma acordării unor ajutoare, acuzându-i pe predecesorii săi că au afişat o "fermitate pe hârtie" şi "contra-adevăruri".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite