Falsele argumente PSD în apărarea lui Liviu Dragnea. Jumătăţi de adevăr şi sofisme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta ignoră infracţiunile pentru care a fost condamnat Liviu Dragnea FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta ignoră infracţiunile pentru care a fost condamnat Liviu Dragnea FOTO Adevărul

Condamnarea lui Liviu Dragnea la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul fraudării referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, i-a pus pe jar pe liderii PSD. Aceştia i-au luat apărarea lui Dragnea, ignorând faptele de care a fost acuzat preşedintele executiv al social-democraţilor.

Primul care a luat atitudine după anunţarea verdictului a fost premierul Victor Ponta, care a afirmat că toate scrutinele de vot de orice tip din România trebuie să aibă un alt specific dacă şi în viitor se va considera că este comisă o faptă penală prin îndemnarea oamenilor să vină la vot.

“Decizia Curţii Supreme este una simbolică, de condamnare din punct de vedere juridic a unei acţiuni politice - suspendarea preşedintelui Băsescu şi referendumul - practic a celor 7,4 milioane de români care au votat şi a liderilor. Dragnea are ghinionul de a fi singur în dosar, dar decizia de suspendare a preşedintelui Băsescu, referendumul, a fost luată de toţi liderii PSD şi toţi liderii PNL, de un număr important de parlamentari, şi nu regret nicio secundă că am făcut campanie. Important este că, de acum încolo, cu siguranţă, dacă se aplică regula din acest dosar, şi anume că îndemnând oamenii să vină la vot comiţi o faptă penală, cu siguranţă toate scrutinele de orice tip din România trebuie să aibă un alt specific”, a spus Ponta.

Liviu Dragnea nu a fost condamnat pentru că a îndemnat românii să iasă la vot, ci pentru că a contribuit la fraudarea referendumului, alături de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare, care au falsificat documentele de la birourile electorale şi au introdus în urnă un număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători.

Olguţa Vasilescu: Trăim vremuri mizerabile!

O reacţie încă şi mai dură a avut Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei. Ea i-a luat apărarea lui Liviu Dragnea, colegului ei de partid, comentând pe pagina personală de Facebook decizia magistraţilor, imediat după ce baronul de Teleorman a fost condamnat.

„Ce mai înseamnă statul de drept? Un cetăţean care a îndemnat populaţia să nu iasă la vot, deşi legea interzice împiedicarea, prin orice mijloace, deci inclusiv declaraţii, să împiedici exercitarea cuiva a dreptului la vot şi care avea interesul direct şi personal să îşi păstreze funcţia de preşedinte, a ordonat să se faca dosar penal unui alt cetăţean care a chemat populaţia să iasă la vot. Iar rezultatul, să nu uităm, a fost 80 la sută în defavoarea celui care se ţinea cu dinţii de scaun. Şi s-a reuşit chiar o condamnare. De către o instanţă a statului de drept!”, a scris Olguţa Vasilescu pe Facebook.

Primăriţa Craiovei a mai adăugat: “Mi se pare că trăim vremuri mizerabile, în care legea, de cele mai multe ori proastă, duce la intrerpretări halucinante!”.

Olguţa Vasilescu nu pomeneşte, însă, nimic despre presiunile făcute de Liviu Dragnea asupra votanţilor în ziua referendumului. Anchetatorii au arătat că Dragnea şi-a folosit influenţa şi autoritatea pentru a-i determina pe primarii şi pe şefii de secţii de votare din judeţele din sudul ţării să încalce legea cu scopul de a obţine ”foloase electorale”, adică de a atinge, cu orice preţ, chiar cu încălcarea legii, obiectivul de prezenţă la vot de 60%. Astfel, ilegalităţile lui Dragnea, consfinţite vineri de Justtiţie, sunt etichetate drept atacuri asupra democraţiei de Lia Olguţa Vasilescu.

Codrin Ştefănescu: Un precedent periculos pentru democraţia din România

Sentinţa în cazul lui Liviu Dragnea pune sub semnul întrebării dreptul fundamental al românilor de a alege liber, obţinut în decembrie 1989, şi reprezintă “un precedent periculos pentru democraţia din România”, a afirmat, vineri, Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD.

“Cel mai mare câştig obţinut de români la Revoluţie a fost dreptul de a alege liber, de a candida şi de a decide prin vot cine să conducă şi cine să plece. De aceea, sentinţa de astăzi în cazul lui Liviu Dragnea pune, în mod clar, sub semnul întrebării acest drept fundamental pentru democraţie, obţinut în decembrie '89, cu jertfe omeneşti. Este un precedent periculos pentru democraţia din România, şi chiar pentru oricine doreşte să candideze, să facă campanie electorală şi să fie ales. Iar dacă, astăzi, această practică este condamnată, este foarte posibil ca, în viitorul apropiat, să fie afectată şi activitatea partidelor în sine care, prin statutul de funcţionare şi organizare, îndeamnă populaţia să vină la vot”, a afirmat Ştefănescu, într-un comunicat transmis Agerpres.

Procurorii i-au imputat lui Liviu Dragnea tocmai încălcarea ”dreptului de a alege liber”, invocat de secretar general adjunct al PSD. Astfel, Dragnea a fost acuzat, printre altele, de instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii birourilor electoral din secţiile de votare şi instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.

Marcel Ciolacu: A fost condamnată singura construcţie politică ce a luptat cu Băsescu

Deputatul PSD de Buzău Marcel Ciolacu a criticat şi el decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea, considerând-o drept “o mare nedreptate”. Ciolacu a declarat, vineri, pentru Mediafax că prin condamnarea ministrului Dezvoltării şi Administraţiei, Liviu Dragnea, “a fost condamnată singura construcţie politică ce a luptat deschis cu fostul preşedinte Traian Băsescu”, social-democratul precizând că nimeni nu ar trebui “să arunce piatra”.

“Astăzi nu Liviu Dragnea a fost condamnat. Astăzi a fost condamnată singura construcţie politică ce a luptat deschis cu fostul preşedinte Traian Băsescu, respectiv USL. Dacă privim la modul de a face campanie în democraţiile consacrate şi la sentinţa de astăzi realizăm o discrepanţă uriaşă şi o mare nedreptate făcută astăzi. Foşti colegi din USL în loc să se bucure sau să filozofeze ar trebui să se uite în oglindă şi pe urmă să ridice piatră”, a declarat Marcel Ciolacu.

În această ”luptă politică” Liviu Dragnea a uzat de mijloace ilegale, susţin procurorii. Astfel, coordonatorul de campanie al PSD la referendum a utilizat ”un sistem informatic complex ce permitea unui număr restrâns de persoane să obţină, în timp real, informaţii despre numărul de votanţi şi modul cum s-a votat în secţiile de votare. Astfel, oră de oră, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezenţei la urne, identificând secţiile de vot cu prezenţă slabă.

”Sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine şi recomandări cu conţinut ilicit, destinate coordonatorilor şi/sau membrilor secţiilor de votare şi altor persoane, în vederea măririi artificiale a numărului de votanţi”, susţin anchetatorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite