Faliment de ţară. Ponta, demisia!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii clubului off-road care au participat la operaţiunile de salvare spun că autorităţile le-au trimis coordonatele epavei FĂRĂ MINUTE, ceea ce înseamnă o aproximare, ca distanţă, de sute de kilometri.
Membrii clubului off-road care au participat la operaţiunile de salvare spun că autorităţile le-au trimis coordonatele epavei FĂRĂ MINUTE, ceea ce înseamnă o aproximare, ca distanţă, de sute de kilometri.

Motto: „Premierul leton Valdis Dombrovskis a demisionat după surparea acoperişului unui supermarket la Riga. Potrivit purtătorului său de cuvânt, «Guvernul îşi asumă responsabilitatea politică pentru tragedie». Premierul a luat această decizie în urma unei întâlniri cu preşedintele ţării.”

Punctual, ceea ce s-a întâmplat luni seară – tragedia soldată cu moartea unor oameni din cauza incapacităţii autorităţilor – este logic, normal şi firesc să fie urmat de răspunderea administrativă la cel mai înalt nivel. Ministrul de interne Radu Stroe, ministrul forţelor armate Mircea Duşa, ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu, dar în primul rând Victor Ponta, premierul acestui guvern catastrofal, de politruci a căror incompetenţă e concurată doar de oportunism şi de lipsa de scrupule – toţi trebuie să plătească.

 Eroare de sistem

Tot ceea ce se petrece, de luni încoace, e un coşmar. Un coşmar aşteptat şi previzibil: e prăbuşirea României, chiar dacă, poate, acum încă nu ne dăm seama. Nişte oameni, cetăţeni ai acestei ţări, au murit cu zile din cauza paraliziei unui sistem compromis total chiar de cei care ar trebui să-l facă funcţional. Infestarea cu politruci şi clienţi politici a întregii administraţii a dus la distrugerea tuturor structurilor statului român, inclusiv cele capitale pentru funcţionarea sa, iar accidentul din Munţii Apuseni a scos asta strident în evidenţă.

Coordonatele au fost primite de la ISU, din păcate a fost o dezorganizare totală, nu îmi face plăcere să spun acest lucru. Nimeni nu ştia nimic. Nimeni nu ştia unde era epava. Vă daţi seama… dacă a durat atât să o găsim. Era o nebuloasă, nu ştia nimeni unde este epava, ce se întâmplă. Epava a fost găsită nişte localnici.

Marius Pop,
membru al echipei de salvatori venită voluntar de la „Transsylvania Off Road Club“

Câteva dintre cele mai importante şi – se credea – serioase instituţii, vârful de lance al competenţei şi profesionalizării în România, elita-elitelor şi specialiştii-specialiştilor, au orbecăit penibil, ore în şir, într-o dezorientare şi lipsă de reacţie înspăimântătoare. Luni, aproape o jumătate de zi, după prăbuşirea avionului cu echipa de medici aflată în misiune, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, SRI, Ministerul Transporturilor, Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian şi toate celelalte instituţii ultraspeciale s-au dat cap în cap, incapabile să furnizeze măcar un meseriaş capabil să acţioneze profesionist în găsirea victimelor. Urmare a faptului că „instituţiile competente“ au fost incompetente, doi dintre cei şapte ocupanţi ai avionului au murit de frig.

Providenţial şi simbolic pentru felul în care funcţionează România, supravieţuitorii au fost găsiţi şi salvaţi de oamenii locului, de „nespecialişti“, de voluntari, săteni, şefi de post şi pădurari care n-au avut încredere în coordonarea „de la centru“.  

Şi tot luni, în aceeaşi jumătate de zi, membrii guvernului s-au transformat în oameni-cârtiţe. Victor Ponta, şeful guvernului, atât de vocal şi de amator de glumiţe în restul timpului, a dispărut din peisaj. Tipic pentru actualul premier, care la conferinţele de presă anunţă măririle de pensii, apoi pleacă şi-l lasă pe purtătorul de cuvânt să continue şi să anunţe mărirea impozitelor.

Toată lumea îi căuta în altă parte, ba pe la Fântânele, ba pe la nu ştiu ce cabană…De-aia au ajuns aşa târziu. Salvamontul şi SMURD-ul au ajuns la două ore după noi la locul accidentului. Dacă era după ei, şi noi ar fi trebuit să ne întoarcem acasă, spuneau că nu sunt acolo.

Gheorghe Giurgiu,
prima persoană care a ajuns lângă supravieţuitori, pentru „sursazilei.ro“

Ponta e vinovat în calitate de simbol al sistemului care a falimentat luni. Un sistem care nu mai ştie să facă decât un singur lucru: să strângă bani pentru partid, să aibă grijă „de noi şi-ai noştri“. El, Ponta, gestionează şi patronează politizarea aceasta aberantă, frizând nebunia şi absurdul, în care absolut toate instituţiile sunt populate cu slugi ale partidului, idioţi devotaţi, profesioniştii fiind eliminaţi unul câte unul. Nicio instituţie în care e implicat statul român n-a scăpat. Şcoala, administraţia, sistemul de sănătate, fiscul, poliţia, pompierii, armata. Tot. De sus până jos.

Iar acum, ministrul de interne Radu Stroe regretă că tragedia s-a produs „în timpul mandatului meu“. Ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu, care-şi trimite subordonaţii să salveze vieţi la bordul unor sicrie zburătoare vechi de o jumătate de secol, bagă capul între urechi şi face pasul piticului. Ministrul Apărării, Mircea Duşa, care bombează pieptul la parade şi festivităţi, s-a băgat şi el în gaură de şarpe. În timp ce România stă cu gura căscată, uluită de putreziciunea instituţiilor în care avea atâta încredere, Ponta şi Antonescu negociază ce funcţionar mărunt să fie scos ţap ispăşitor.

„Te uiţi, auzi, şi nu-ţi vine să crezi! Cine sunt băieţii ăştia? De unde au apărut? Ce vor de la noi? Ce-au de gînd?“, se întreba înspăimântat, ca toţi oamenii (încă) normali din ţara aceasta, Andrei Pleşu. Cine sunt şi ce vor? Sunt întrebări care dau fiori când încerci un răspuns. Imaginaţi-vă ce va fi cu aceşti indivizi fără carte, fără căpătâi şi fără Dumnezeu în instituţii, „la butoanele“ României, când va veni cutremurul – pentru că va veni mai devreme sau mai târziu, întotdeauna a venit, asta o ştim cu toţii! Atunci, cu mii de situaţii de urgenţă în acelaşi timp pe masă, să te ţii dans, joc şi voie bună!

P.S. Victor Ponta foloseşte moartea celor doi oameni în accidentul din Munţii Apuseni pentru a cere demisia omului lui Băsescu, generalul Opriş de la STS. Asta a înţeles prim-ministrul României că trebuie să facă după eşecul statului român.

Acest editorial a fost publicat pe blogul personal.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite