Factorul Porumboiu. Ce spune cel mai influent om de afaceri din Vaslui despre scandalul Pungeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul gazelor de şist de la Pungeşti durează de câteva luni, dar în această dispută nu s-a auzit deloc poate cea mai relevantă voce din Vaslui: Adrian Porumboiu, potent om de afaceri în domeniul agricol şi patronul echipei locale de fotbal.

Odată cu escaladarea disputei de la Pungeşti, privind exploatarea gazelor de şisit, au început să răzbată tot mai insistent informaţii privind potenţiala implicare în acţiunile anti-Chevron a celui mai puternic om de afaceri din Vaslui, Adrian Porumboiu. Una dintre aceste informaţii, provenită din surse credibile ale ziarului „Adevărul”, spune că ziarul local „Vremea Nouă”, care derulează o campanie virulentă împotriva companiei Chevron, ar fi finanţat de firme controlate de Porumboiu. De altfel, directorul ziarului, Lucian Timofticiuc, este una dintre cele mai puternice voci din rândul protestatarilor care s-au confruntat cu jandarmii.

Pe de altă parte, mai mulţi membri ai galeriei echipei de fotbal FC Vaslui, patronată oficial până nu demult de acelaşi Porumboiu, au participat activ la proteste, iar unul dintre liderii acesteia, Marius Ignat, a fost chiar reţinut de jandarmi la ultimele incidente.

„Adevărul” l-a contactat pe Adrian Porumboiu pentru a clarifica aceste informaţii şi a obţine opinia unui om care desfăşoară o activitate economică ce poate fi potenţial afectată de exploatarea gazelor de şist.

„Silenzio stampa” în scandalul Pungeşti

Adrian Porumboiu a refuzat să se pronunţe tranşant de partea cui este în acest scandal, care a împărţit România în două. Susţine însă că are totuşi un punct de vedere foarte clar, dar nu poate să comenteze deocamdată, din motive obiective. De ce? Pentru că orice ar fi spus, susţine omul de afaceri, ar fi fost interpretat. A admis însă că-i cunoaşte pe reprezentanţii Chevron, pentru că aceştia stau la hotelul său din Vaslui, Racova.

image

A negat categoric că ar finanţa ziarul „Vremea Nouă”. „Este o greşeală imensă, o informaţie eronată, care a condus la altele la fel de eronate. Nu am nicio legătură cu ziarul. Lucian Timofticiuc, dacă participă la proteste, e problema lui. Nu-mi este apropiat, nici rudă, n-am nicio legătură cu el. Cu Timofticiuc chiar am avut dispute, să nu credeţi că n-a scris urât şi despre mine”, a declarat pentru „Adevărul” Adrian Porumboiu.

Latifundiarul admite însă că are totuşi oarecare legături comerciale cu ziarul, pentru că oraşul este mic. „Am stat departe de aceste lucruri. Dar, în general, cu presa locală am avut o relaţie bună. Acum, dacă dai o reclamă într-un ziar nu înseamnă că-l şi finanţezi”, a ţinut să precizeze omul de afaceri.

Membrii galeriei, ziarişti la „Vremea Nouă”

Adrian Porumboiu a precizat că liderul galeriei de fotbal, Marius Ignat, lucrează şi la ziarul Vremea Nouă, ceea ce explică, în opinia sa, prezenţa la proteste a acestuia. De altfel, susţine Adrian Porumboiu, la acelaşi ziar ar mai lucra alţi trei sau patru membri ai galeriei. „La galerie vin o dată pe săptămână, dar veacul şi-l fac la ziar”, a declarat omul de afaceri.

UPDATE: După apariţia articolului, ne-a contactat Lucian Timofticiuc, redactorul şef al ziarului "Vremea Nouă", pentru a ne preciza că Marius Ignat nu este angajat al ziarului, aşa cum susţine Adrian Porumboiu, ci ca un alt angajat al său, care lucrează la departamentul de difuzare al publicaţiei, ar fi membru al galeriei de fotbal.

Adrian Porumboiu mai susţine că nu are legătură cu decizia unora dintre membri galeriei de a participa la proteste şi chiar a interzis afişarea pe stadion a unor bannere anti-Chevron. În plus, spune acesta, de ceva vreme nu mai este nici finanţatorul echipei FC Vaslui.

„La începutul campionatului, când galeria a pus la meciuri banere cu «Stop Chevron!» am fost primul care a luat atitudine şi am interzis să mai fi afişate pe stadion. Stadionul nu este un loc unde fiecare să vină să-şi spună oful. Este locul unei dispute sportive şi nimic mai mult. De atunci n-au mai apărut. Galeria nu poate fi controlată de nimeni, pentru că ei scandează ce vor şi ce-i duce mintea. Oricum, eu de un an de zile nu mai am treabă cu echipa de fotbal”, a declarat Porumboiu.

Agricultura, alternativa la gazele de şist

Deşi nu s-a pronunţat asupra scandalului, Adrian Porumboiu a lăsat însă să înţeleagă care este punctul său de vedere. Susţine că pentru stingerea acestui conflict ar trebui ca oamenilor să li se spună întregul adevăr despre gazele de şist. Oricum, susţine omul de afaceri, sunt şi alte soluţii pentru creşterea economică, dar nu ar fi dorite.

„E uşor de dedus poziţia mea, dar sunt adeptul unor discuţii la masă pentru a se spune totul. Pe mine mă surprinde un lucru. S-a vorbit, ca şi în cazul Roşia Montană, despre nişte beneficii fantastice, cu ghilimele de rigoare, pe care le-ar aduce exploatarea gazelor de şist. Sunt alte domenii în care poţi să obţii bani mai mulţi şi în doar două luni de zile, dar nu se vrea. Vorbesc de agricultură. Statul mai are doar 350.000 de hectare de teren arabil pe care le concesionează pe nimic la nişte şmecheri. De ce?”, se întreabă retoric Adrian Porumboiu.  

Liderul galeriei, săltat de jandarmi

Unul dintre protestatarii ridicaţi de jandarmi şi transportaţi cu dubele la audieri se numeşte Marius Ignat, în vârstă de 35 de ani. Ignat este unul dintre liderii galeriei formaţiei de fotbal FC Vaslui, ai cărei membri sunt alături de pungeşteni încă din data de 14 octombrie.

Şi la evenimentele violente de sâmbătă, şi nu numai, au fost prezenţi şi circa 30 de membri ai galeriei vasluiene. De altfel, o parte din scandările pe care protestatarii le strigă de fiecare dată când au ocazia sunt compuse de ultraşii vasluieni: „Refuz, rezist/Nu vrem gaze de şist“ sau „PDL sau USL, aceeaşi mizerie“.

Momentul în care protestatarii au spart cordonul de jandarmi la Pungeşti 

Când a fost ridicat de jandarmi, Marius Ignat nu s-a împotrivit deloc, ba, din contră, a mers calm, în aplauzele protestatarilor, ridicând mâna în aer şi arătând semnul „victorie“. Aceasta nu este prima dată când liderul galeriei a dat cu subsemnatul la Poliţie, el fiind dus la audieri şi în dimineaţa zilei de 2 decembrie, atunci când au avut loc alte altercaţii între forţele de ordine şi protestatari.

Protestatari cu cocktailuri Molotov

Incidentele violente de sâmbătă de la Siliştea-Pungeşti, când protestatarii au reuşit să dărâme în totalitate gardurile împrejmuitoare de pe terenul deţinut de Chevron, au determinat conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui să pună în aplicare Ordinul 60 din 2010 emis de Ministerul Administraţiei şi Internelor, ceea ce înseamnă că toată comuna Pungeşti este declarată „zonă specială de siguranţă publică“ pentru o perioadă nedeterminată.

Cei peste 500 de protestatari veniţi din mai multe judeţe ale ţării, dar şi din străinătate, au reuşit să spargă cordonul de ordine şi să pătrundă pe terenul deţinut de compania petrolieră. După o „bătălie“ de aproximativ 30 de minute, jandarmii au reuşit să elibereze terenul şi să îi împingă pe protestatari spre ieşirile din localitate. Un număr de 15 protestatari s-au ales cu dosare penale, iar alte 17 persoane au primit amenzi contravenţionale cuprinse între 50 şi 500 de lei.

Petarde şi artificii

Momentele încinse au urmat şi atunci când forţele de ordine au început să îi ridice în dube pe o parte dintre protestatari, mulţi dintre ei activişti cu notorietate. Oamenii s-au culcat în faţa dubelor Jandarmeriei, iar incidentele au fost inevitabile. Un tânăr din Braşov a ajuns la Spitalul de Urgenţă Vaslui acuzând dureri în zona toracică, însă după doar câteva minute a fost externat de medici. Un alt protestatar a solicitat şi el ajutorul unui echipaj medical, fără a fi însă transportat la spital.

image

În urma unor controale în corturile amplasate în aşa-numita „Tabără de Rezistenţă”, oamenii legii au găsit o cutie cu 20 de obiecte pirotehnice cu efect luminos şi zgomotos, dar şi şapte recipiente din plastic cu benzină, cu capacitate cuprinsă între doi şi cinci litri. O sticlă de un litru avea ataşat un fitil din material textil, adică era un cocktail Molotov folosit pentru incendiere. Acesta este motivul pentru care, ieri, în locul respectiv, şi-au făcut apariţia şi poliţiştii criminalişti pentru a aduna probe. Reprezentanţii companiei Chevron au făcut o plângere penală la IPJ Vaslui pentru distrugerile provocate de protestatari.

Chevron a reluat lucrările

Ieri, compania Chevron a anunţat că a reluat operaţiunile de montare a primei sonde din România în perimetrul de la Siliştea. În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România. Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.

Citiţi şi:

Violenţe fără precedent la Pungeşti. Chevron a suspendat lucrările şi a făcut plângere pentru distrugerile din urma protestelor

Oare la Pungeşti moare democraţia în România, tovarăşi miliţieni?

Comuna Pungeşti, declarată „zonă specială de siguranţă publică“

Chevron a anunţat că îşi reia activitatea în perimetrul de la Siliştea

Cine sunt păpuşarii care-i manevrează pe răsculaţii din Pungeşti: un preot, un jurnalist, un primar, un şef de judeţ, un ecologist şi un deputat

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite