Extremistul secui Csibi Barna: „Avram Iancu a făcut genocid! Baba Novac, un tâlhar ordinar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barna îl acuză pe Avram Iancu de genocid FOTO Adevărul
Barna îl acuză pe Avram Iancu de genocid FOTO Adevărul

După ce în primăvara anului trecut a „spânzurat" o păpuşă care îl întruchipa pe Avram Iancu, extremistul secui Csibi Barna îl acuză pe paşoptist de genocid, susţinând că Academia Română a fost cea care i-a furnizat informaţia. De asemenea, Barna spune că Baba Novac a fost un „tâlhar ordinar".

„Academia Română mi-a trimis, acum vreo trei luni, un răspuns la o adresă de-a mea, în care mă interesa adevărul despre cele petrecute atunci şi în care instituţia respectivă îmi confirmă părerea! În răspunsul ei, Academia Română vorbeşte de uciderea de către Avram Iancu a peste 100 de familii de maghiari în Abrud, Aiud şi alte localităţi. Avram Iancu a fost un criminal, a făcut genocid! El şi cu ceilalţi, cu Papiu Ilarian, cu Ioan Axente Sever, cu Andrei Şaguna, care sunt consideraţi eroi de către români!", a declarat pentru wowbiz.ro activistul din Harghita.

Pe lângă paşoptişti, Barna îl are în vizor şi pe Baba Novac, faimosul căpitan al lui Mihai Viteazul. „Dar de Baba Novac, căpitanul lui Mihai Viteazul, de ce nu se spune că a fost judecat pentru tâlhărie, că era un tâlhar ordinar!? Românii stau foarte prost cu istoria, vă spun eu, o interpretează doar cum şi când le convine...", a mai spus el.

Sârbul Baba Novac, un luptător consecvent contra Imperiului Otoman, a fost arestat în 1601 de autorităţile maghiare de la Cluj, a fost judecat pentru jaf şi condamnat la moarte. Pe 5 februarie 1601, Novac a fost ars pe rug, după ce trupul său fusese tras în ţeapă şi expus în faţa fortăreţei clujene.

Întrebat dacă are să le transmită ceva românilor cu ocazia zilei de 1 decembrie, Barna a răspuns: „Această zi nu mă interesează absolut deloc. Practic, la 1 decembrie 1918, românii au obţinut în primul rând dreptul la autodeterminare, adică exact ceea ce ar trebui să facă şi poporul secuiesc. Dar ceea ce a fost OK pentru români, văd că nouă, secuilor, ne este interzis!", a afirmat extremistul secui.

Totuşi, Barna recunoaşte că autonomia nu este un ţel realizabil, pentru că „este practic imposibilă în orice context legislativ european", însă cere dreptul la autodeterminare al secuilor.

În urmă cu câteva zile, Csibi Barna a fluturat o pancartă pe care scria „La revedere, România!" în timpul unei miting organizat la Sfântu Gheorghe de Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) care voia să demonstreze autorităţilor de la Bucureşti şi celor europene că autonomia se bucură de susţinere din partea comunităţii maghiare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite