Extremistul Csibi Barna, trimis în judecată pentru promovarea ideologiei fasciste şi rasiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Extremistul maghiar Barna Csibi a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General al România, fiind acuzat de promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, utilizarea în public a simbolurilor fasciste şi rasiste şi deţinerea, în vederea răspândirii sau vânzării, de simboluri fasciste şi rasiste.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada octombrie 2009 – aprilie 2011, Barna Csibi ar fi răspândit în  mod  sistematic, în  public, idei şi concepţii fasciste, rasiste şi xenofobe, cu intenţia de a convinge şi de a atrage noi adepţi.

În acest scop, el ar fi făcut propagandă în mediului online, prin intermediul blogurilor sale şi prin canalele pe care le-a deschis pe diferite site-uri. 

„Unele dintre acţiunile de propagandă au fost centrate pe simboluri şi sloganuri fasciste şi rasiste, în timp ce actele materiale cu caracter xenofob au avut  la bază personalităţi cu valoare de simbol din  istoria şi din cultura poporului român, menite a asigura efectul provocator scontat, ori sloganuri care vizează limitele teritoriale ale României”, se arată în documentele anchetatori.

Astfel, în 2009, Barna Csibi ar fi realizat un model grafic ce conţinea textul „Székelyföld nem Románia!” („Ţinutul Secuiesc nu e România!”), scris atât cu litere latine, cât şi cu caractere runice. 

Procurorii precizează că acest model ar fi fost promovat de către Csibi prin intermediul blog-urilor şi site-urilor şi a fost utilizat la inscripţionarea unor tricouri pe care acesta le-ar fi vândut pe internet din octombrie 2009.

Mai mult, acesta este acuzat că, pe 6 aprilie 2010, având  autorizaţia  Primăriei  Municipiului Miercurea Ciuc de a organiza o acţiune de „atragere a atenţiei prin afişe asupra eventualelor  efecte  negative  ale  vizitării  exagerate  a  super  şi hipermarketurilor”,  Csibi s-ar fi dus, însoţit de două persoane, lângă un hipermarket din Miercurea Ciuc unde ar fi expus un panou din lemn pe care era lipit un afiş ce reproduce un simbol fascist. 

Procurorii spun că pe aces afiş era o imagine utilizată de liderul fascist Szálasi Ferenc (condamnat pentru crime de război şi  executat), ca manifest al partidului său. Imaginea conţinea textul, scris în limba maghiară, „Szégyelld magad, már megint zsidónálvásároltál!”(„Ruşine  să-ţi  fie!  Iar  ai  cumpărat  de  la  evrei!”),  alături  de reprezentarea grafică a unui soldat a cărui uniformă poartă simbolul crucii cu săgeţi  (însemn al  mişcării  fasciste  din Ungaria  din timpul  celui  de-al  Doilea Război Mondial). 

Însemnul ar fi fost acoperit pe durata acţiunii cu o etichetă din hârtie, iar trecătorilor ar fi primit fluturaşi ce conţineau textul scris în limba maghiară şi cu caractere runic „Vásárolj hazai terméket!” („Cumpără produse autohtone!”). 

Chipul lui Mihai Eminescu, „acoperit” de simbolul „Staţionarea interzisă”

Barna Csibi ar fi filmat întregul eveniment şi ar fi făcut poze, după care le-ar fi postat pe diverse site-uri.

„În cursul lunii ianuarie 2011, având – declarativ – intenţia de organizare aunei  «acţiuni  literare,  legată de activitatea literară  şi  publicistică a poetului român Mihai Eminescu» (menţiune din cererea adresată Primăriei Municipiului Miercurea Ciuc, formulată în vederea obţinerii autorizaţiei prevăzute de Legeanr. 60/1991), inculpatul a conceput un model grafic conţinând chipul poetului Mihai  Eminescu,  acoperit de simbolul «Staţionarea  interzisă»”, arată procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.  

Ulterior, în perioada 20 – 22 ianuarie 2011, Csibi ar fi lipit afişul în mai multe locaţii din Miercuri Ciuc, după care l-ar fi postat pe blogurile sale şi pe site-uri. 

„Cu toate că cererea de organizare a unei adunări publice nu a fost avizată favorabil de către primăria municipiului, blogul inculpatului conţine  videoclipul unei manifestaţii de stradă în cadrul căreia acesta expune un afiş cu modelul grafic descris”, spun anchetatorii.

Un manechin ce îl reprezenta pe Avram Iancu, spânzurat de Csibi Barna

Csibi Barna mai este acuzată că, pe 4 martie 2011, ar fi formulat o cerere de organizare a unei adunări  publice ce ar fi avut ca scop declara „o acţiune istorică, informativă în legătură cu evenimentele din timpul revoluţiei ardelene din 1848-‘49”, în cadrul căreia urmau să se prezinte  „descrieri  de evenimente, copii după desene contemporane, păpuşi din paie, de carnaval etc.”.

„Acţiunea  a  fost  organizată,  potrivit  autorizaţiei,  pe  spaţiul  public  din Miercurea Ciuc, la data de 14 martie 2011, în intervalul orar 17.00 – 18.30. În cadrul  evenimentului,  inculpatul  a regizat un proces în care a jucat concomitent rolul judecătorului şi al călăului, proces ce a avut ca  obiect judecarea şi condamnarea publică a lui  Avram Iancu pentru «omor calificat, tentativă de omor, instigare la ură, genocid şi trădare», pedeapsa aplicată de Csibi Barna revoluţionarului român (reprezentat printr-un manechin îmbrăcat în costum tradiţional  românesc, având lipită o imagine cu  chipul lui Avram Iancu) fiind «moartea prin spânzurare»”, mai arată Parchetul General. 

Procurorii precizează că Barna Csibi ar fi pus „pus în executare” pedeapsa folosind în acest scop o spânzurătoare improvizată, realizată din lemn. 

Mai mult, în timpul acţiuni ar fi fost expuse panouri pe care erau trecute liste cu numele celor pretins ucişi de armata românilor transilvăneni condusă de Avram Iancu, separat pe localităţi, precum şi unele desene care reprezentau scene de luptă.

În timpul „procesului”, Barna Csibi ar fi rostit un text în limba maghiară în care îl acuza pe „condamna” pe Avram Iancu: „Avram Iancu a fost găsit vinovat de omor calificat, tentativă de omor, instigare la ură, genocid, trădare de neam şi de ţară, pentru atrocităţile comise la Aiud, Zlatna, Abrud şi  alte  localităţi,  şi  este  condamnat  la moarte prin spânzurare. Sentinţa se execută imediat”. 

Şi acest eveniment a fost filmat şi fotografiat, după care a fost postat pe internet. 

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Miercurea Ciuc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite