Exportul tehnicii de punere a poalelor în cap

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
cofraje oua

Miercuri, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, se va discuta despre situaţia statului de drept în România, dezbatere la care au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Consiliului şi Comisiei Europene. Poate, după cum se aude, şi în prezenţa domnului Turorel Toader, ministrul Justiţiei.

Dezbaterea a fost introdusă pe ordinea de zi prin decizia comună a şefilor grupurilor parlamentare şi răspunde unor multiple solicitări şi semnale venite din zona politică, dar şi de la organizaţii ale societăţii civile, toate exprimând o îngrijorare reală asupra semnificaţiei modificărilor propuse şi adoptate deja prin modificările legilor justiţiei şi a propunerilor pentru schimbarea rapidă a celor două coduril, penal şi civil. Temerea principală fiind că, în realitate, ar putea să fie vorba despre un drum care ne apropie de ceea ce se acuză acum în cazul Poloniei şi al Ungariei, adică o tentativă de subordonare a justiţiei de către partidul aflat la putere.

De unde toate disputele pe piaţa românească şi situaţia care începe să devină realmente tensionată între Bruxelles şi şefii Parlamentului României, ieşiţi acum la atac frontal împotriva Comisiei Europene acuzată de a fi nu îndestul de bine informată, acuzaţie formulată în termeni foarte duri şi puţin sau chiar foarte puţin uzuali în jocul diplomatic de nivel înalt.

De aici, o problă directă în perspectivă imediată: am umflat scandalul înainte să înceapă, ieşind la luptă exact atunci când, de partea cealaltă, semnalele erau doar la nivelul cel mai scăzut, exprimând "îngrijorări" dar fără să se emită formal niciunul dintre avertismentele care, în sensul celor prevăzute de Tratate, ar fi putut să fie interpretate drept intrare în procesul de sancţiuni. În plus, la conferinţa de presă comună cu Preşedintele Iohannis, Jean-Claude Juncker, Preşedintele Comisiei Europene adresa un îndemn înţelept, o reluare a unui mesaj mai vechi pe care l-am auzit la Bruxelles spus de mulţi ani de zile, pe un ton de exasperare reală: rezolvaţi-vă problemele la Bucureşti, tocmai fiindcă ele ţin de competenţele naţionale şi, astfel, demonstraţi că statul de drept funcţional chiar există, este eficient şi perfect funcţional. Adică, în traducere, o chemare ca românii să nu-şi mai externalizeze instantaneu orice scandal intern, venind la Bruxelles pe modelul străvechi al pârii la Înalta Poartă, căutând cu disperare o soluţie la alţii tocmai pentru sunt incapabili să se auto-administreze. Chiar au dreptate?

Aş spune că da, fie şi numai din tot ce-am văzut şi am auzit la Bruxelles timp de peste două decenii de activitate: la fiecare criză din România, scandalul se transfera aproape instantaneu înspre Comisie, Parlament sau Consiliu, instituţii comunitare care începeau să fie bombardate de scrisori, denunţuri, mesaje şi apeluri care de care pe un ton mai tragic şi urgent pentru a se reclama duşmanii  şi cere intervenţia cât la urgentă şi la un nivel cât se poate de înalt în favoarea prietenilor. Mai mult, aşa cum se va întâmpla şi acum, au fost mobilizate grupurile parlamentare europene pentru susţinere sau pentru acuzaţii. Fără să se realizeze că, pe fond, din nou, acest tip de antagonizare precum şi cearta inevitabilă din plen fac un enorm rău României, asta indiferent de rezultatul unei dezbateri sau alta, motivând şi inflamând şi mai mult cu argumente suplimentare intoleranţa reală şi aproape absolută de pe piaţa românească.

Mai mult chiar, de data asta, europarlamentarii evoluează într-un context care favorizează luări de poziţii pulice din ce în ce mai dur destinate pieţelor politice interne: se pregăteşte campania din prima parte a lui 2019 pentru alegerile pentru Parlamentul European şi, pe ultima sută de metri, toată lumea vrea să arate acasă cât de bun este pentru partid şi demn de a fi trimis înapoi la Bruxelles pe 7000 de Euro lunar plus avantajele aferente. Şi tare mi-e teamă că spectatolul previzibil al unei noi sesiuni de pusul poalelor în cap în binecunoscutul stil dâmboviţean va avea ca singur rezultat palpabil în zona noastră doar o alimentare a neîncrederii în proiectul european. Căci, nu-i aşa, zicea nemuritorul Caţavencu:  "Nu voi, stimabile, să ştiu de Europa d-tale, eu voi să ştiu de România mea si numai de România... (...) În zadar veniţi cu gogoriţe, cu invenţiuni antipatriotice, cu Europa, ca să amăgiţi opinia publică... (...) Să-si vază de trebile ei Europa. Noi ne amestecăm în trebile ei? Nu... N-are prin urmare dreptul să se amestece într-ale noastre...".

Miercuri, deci, să-i vedem la lucru pe reprezentanţii aleşilor noştri şi replica partenerilor europeni. Cred că, urmând tradiţia, va fi un spectacol absolut remarcabil. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite