Explicaţiile Tribunalului Harghita pentru achitarea reţelei de trafic de minori din dosarul Ţăndărei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Tribunalului Harghita, Mitrea Ibolya, susţine referitor la dosarul „Ţăndărei”, în care s-a dispus achitarea celor 25 de inculpaţi după ce faptele s-au prescris, că dosarul a fost restituit de trei ori parchetului pentru refacerea urmăririi penale şi că tribunalul are judecători puţini.

„Durata procedurilor în faţa primei instanţe, după sesizarea din anul 2013, a fost determinată şi de dificultăţile repetate în îndeplinirea procedurilor de citare, în cauză, numărul părţilor şi participanţilor depăşind 200 de persoane, precum şi de necesitatea respectării elementelor dreptului la un proces echitabil, invocate pe parcursul procesului. Toate aceste aspecte au generat dificultăţi legate nu doar de audierea celor chemaţi, ci şi de citarea şi asigurarea dreptului la apărare, conform dispoziţiilor legale care se impuneau a fi respectate, distinct de aspectul social şi impactul mediatic al cauzei", potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

 Judecătorul precizează şi faptul că Inspecţia Judiciară a efectuat mai multe verificări privind derularea procesului, nefiind constatate abateri care să justifice formularea unei acţiuni disciplinare. "Este necesar să menţionăm şi faptul că, în perioada în care dosarul s-a aflat pe rolul instanţei, Tribunalul Harghita s-a confruntat cu o insuficienţă vădită a numărului de judecători, dublată de fluctuaţia acestora, situaţie care nu a putut fi înlăturată, în pofida demersurilor concrete şi repetate ale conducerii tribunalului şi curţii de apel", mai arată preşedintele Tribunalului Harghita.

Inspecţia Judiciară s-a autosesizat şi face verificări la Tribunalul Harghita după ce dosarul Ţăndărei, în care au fost judecate 25 de persoane, s-a încheiat după aproape 9 ani, deoarece s-au prescris faptele. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsiţi la cerşit în Anglia. Procesul judecat la Tribunalul Harghita s-a încheiat prin decizia din 12 februarie, după aproape nouă ani şi zeci de termene.

Dosarul Ţăndărei priveşte traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiţi la cerşetorie şi furturi. În Anglia, 120 de traficanţi au fost prinşi şi aruncaţi după gratii. În România, cei 25 de inculpaţi arestaţi şi puşi sub acuzare în 2010 au fost eliberaţi după câteva luni şi acum, după 9 ani de procese, au fost achitaţi sau instanţa a constatat că faptele s-au prescris după ce le-a schimbat încadrările juridice în unele mai uşoare.

Într-un comunicat din martie 2019, DIICOT susţine că inculpaţii din acest dosar au fost achitaţi din cauza modificărilor aduse Codului Penal, prin care pedepsele pentru aceste fapte au fost micţorate semnificativ, la care se adaugă o decizie a Curţii Constituţionale din mai 2014 care a stabilit că principiul legii mai favorabile se aplică în ansamblul legii, fiind interzisă combinarea între dispozitiile Codului penal din 1969 si cele ale Noului Cod penal.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite