Experţi în energie: Bonusul de cogenerare, sub semnul mizei populiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile statului nu au ajuns încă la un consens privind schema de sprijin a cogenerării de înaltă eficienţă. În timp ce ANRE ar vrea reducerea taxei cu 10%, Guvernul mizează pe o măsură populistă – eliminarea acesteia, contrar angajamentelor asumate faţă de Comisia Europeană.

În timp ce Uniunea Europeană încearcă să extindă legislaţia privind eficienţa energetică şi caută resurse alternative pentru a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti, România se gândeşte să elimine o schemă prin care şi-ar creea un sistem de producţie  de înaltă eficienţă. Guvernul invocă argumentul populist al reducerii facturii la energia electrică.

Dincolo de motivaţia care se ascunde în spatele unei astfel de intenţii, eliminarea  bonusului de cogenerare de înaltă eficienţă (producerea simultană de energie electrică şi termică), ar duce în final la creşterea costului curentului. Şi asta în ciuda angajamentelor luate de România în faţa Comisiei Europene, potrivit surselor din ANRE.

Dilema Guvernului: reducere sau eliminare?

După mai bine de doi ani de la introducerea taxei, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a propus Guvernului, în această toamnă, reducerea cu 10% a bonului.
”Reducerea va fi aplicată pentru toţi producătorii de energie, nu doar pentru unii dintre ei”, declara pe 3 octombrie preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.

Directiva europeană spune că banii colectaţi de la consumatori trebuie să ajungă doar la acei producători care au sisteme de înaltă eficienţă, pentru a investi în modernizarea lor şi în crearea unor tehnologii noi şi performante.

Experţii în energie susţin însă că banii colectaţi ajung chiar şi la producătorii care au instalaţii învechite şi depăşite. Ceea ce înseamnă, practic, subvenţii mascate.
Pe de altă parte, dacă acest ajutor este scos, aşa cum anunţa premierul Victor Ponta, factura va creşte şi nu se va reduce, zădărnicind, astfel, eforturile ANRE, care nu este de acord cu eliminarea taxei. ”Declaraţia premierului vine în întâmpinarea solicitărilor şi ameninţărilor foarte dure ale consumatorilor industriali”, a spus Havrileţ. Eliminarea taxei a fost cerută de marii consumatori industriali (Mittal, Alro), deşi aceştia au plătit, ani la rând, printre cele mai mici preţuri la energie electrică şi gaze naturale din UE.
Taxa de cogenerare a ajutat mai ales CET-urile, care au reuşit, în ultimii ani, să se modernizeze şi să devină eficiente. 

Ce spun experţii în energie

Potrivit experţilor, problema cea mai importantă este modul în care este gestionată taxa de cogenerare. Pentru a fi eficient, o parte din bonus ar trebui să meargă la unităţile de înaltă tehnologie, iar o altă parte  la consumatori, sub forma unui ajutor social, în concordanţă cu legislaţia europeană.
”Eficienţa se obţine din a face zone cu aceeaşi tehnologie de încălzire. Dacă va creşte eficienţa în încălzire, evident că asta înseamnă reduceri de costuri. Unele ar trebui să meargă către micşorarea facturii, iar altele pe partea de investiţii. (...) Nu este vorba numai de taxă şi de investiţie, ci şi de o componentă de organizare structurală de eficinţă a sistemului, care poate să producă nişte efecte”, a declarat pentru Adevărul Ionuţ Purică, expert în energie.

Potrivit acestuia, bonusul de cogenerare îşi produce efectul doar dacă este direcţionat conform normelor europene. ”Eu nu ştiu unde merg aceşti bani. În mod normal, atunci când ai o taxă dedicată, trebuie să se spună clar la cine a ajuns, conform cu ce spune Europa. Componenta banilor publici ar trebui mai bine urmărită şi spusă mai transparent”, a mai spus Ionuţ Purică.

”Avem elemente că o parte din cei care beneficiază de taxa de cogenerare au primit prea mult. Reducerea sprijinului pentru aceste unităţi va avea ca efect o valoare mai mică a facturii”, afirmă surse din ANRE. Astfel, ANRE urmăreşte reducerea taxei în funcţie de investiţiile reale care se  fac în cogenerarea de înaltă eficienţă.

Ce este cogenerarea

Cogenerarea înseamnă producerea combinată de energie electrică şi căldură. Mecanismul este foarte simplu: energia electrică se produce din arderea gazelor naturale, care generează aburii ce învârt turbinele. Căldura rezultată în urma acestui proces este redirecţionată către încălzirea populaţiei iarna şi a apei în timpul verii. Comparativ cu producerea din surse separate a energiei electrice şi a celei termice, cogenerarea de înaltă eficienţă reduce emisiile de CO2, are eficienţă ridicată în utilizarea combustibilului (peste 80%) şi creşte securitatea în aprovizionarea cu energie.
Taxa de cogenerare se aplică în intervalul 2011-2023, iar ponderea ei în facturile consumatorilor este de 2-3%.
Acest tip de energie cu eficienţă ridicată şi,  prin urmare, cu un impact redus asupra mediului, a fost promovat de Uniunea Europeana prin adoptarea directivei CE 8/2004. România a transpus directiva prin Hotărârea Guvernului 219/2007, care a stabilit un mecanism de tip bonus.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite