EXCLUSIV„Prinţul” Paul a înregistrat discuţiile cu miliardarul Steinmetz. „Dorim să investim foarte mulţi bani în afacerea asta, având un low profile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Prinţul” Paul Lambrino l-a înregistrat pe celebrul miliardar Benjamin „Benny” Steinmetz, atunci când acesta l-a vizitat în vila sa din Bucureşti. Cei doi discutau despre afacerea „Ferma Regală Băneasa” şi retrocedările imobiliare. După începerea anchetei, Paul Lambrino a adus înregistrarea la DNA.

Detalii inedite apar în dosarul „Ferma Regală Băneasa”, caz în care au fost trimişi în judecată „prinţul” Paul Lambrino, afaceristul Remus Truică, Dan Andronic- patronul „Evenimentului Zilei”, miliardarul Benjamin Steinmetz, consultantul Tal Silberstein, afaceristul Moshe Agavi, avocaţi, afacerişti şi funcţionari.

Totul ar fi început în toamna anului 2006, atunci când Paul Lambrino a intrat pentru prima dată în biroul lui Remus Truică de la hotelul Howard Johnson din Bucureşti în. Truică fusese şeful de cabinet al lui Năstase în epoca PSD, iar din 2005 a intrat în afaceri. Îi mergea excelent în guvernarea PNL-PD, şi avea afaceri înfloritoare în asigurări, medicamente şi imobiliare. Prinţul de chinuia, fără noroc, de câţiva ani să revendice mai multe domenii, care aparţinuseră bunicului său, Carol al II-lea. El a ajuns la Truică, la sugestia afaceristei Nela Păvăloiu, care l-a descris ca fiind un „baron al Snagovului”.

„Remus Truică mi-a spus că are relaţii la nivel politic, că el este foarte interesat de Snagov şi Băneasa şi că poate să recupereze pentru noi. Mi-a spus că este prieten cu Adrian Năstase, că l-a ajutat să îşi pună banii în China, era mândru că era ideea lui cu China. Remus Truică a menţionat că este consilierul lui Tăriceanu pe care îl sfătuieşte în materie de afaceri, fiind în relaţii apropiate”, a povestit Paul, la DNA, cum a decurs totul. Truică s-ar fi lăudat că are relaţii în Executiv, administraţia locală şi instanţe, inclusiv la Curtea Supremă.

Povestea cazului

Potrivit anchetatorilor, Truică, Andronic, Silberstein, Steinmetz şi alte persoane implicate în acest caz ar fi ar fi constituit „un grup infracţional organizat” care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de prinţul Lambrino. Gruparea lui Steinmetz ar fi pus la dispoziţie bani – aproximativ 4 milioane de euro, care au fost daţi prinţului în schimbul cedării drepturilor litigioase, suport mediatic, relaţii printre magistraţi sau funcţionarii publici, şi influenţe politice- pentru a deschide uşi.

Întreaga afacere s-ar fi făcut prin intermediul unei firme româneşti, Reciplia SRL, controlată prin offshore-ul cipriot, Reciplia Ltd. Procurorii spun că Lambrino ar fi cedat firmei Reciplia şi drepturi litigioase vizând zeci de imobile – care ar fi aparţinut Casei Regale a României. Printre acestea Palatul Peleş, clădiri în Sinaia şi Bucureşti, dar şi imobile care compun domeniul regal Balcic- în present în Bulgaria. Potrivit DNA, gruparea a reuşit retrocedarea frauduloasă doar a două proprietăţi: Pădurea Snagov (46,78 hectare de teren forestier) şi Ferma Regală Băneasa (28,6 hectare).

În 2011, situaţia însă s-ar fi schimbat, iar Paul Lambrino ar fi vrut să iasă din această afacere. „Prinţul” a a vut mai multe certuri cu „oamenii” lui Steinmetz, în special cu Truic. Pentru a-l convinge pe Paul să rămână în înţelegrea cu offshore-ul Reciplia, miliardarul Nenjamin Steinmetz a venit în România. Discuţia cu miliardarul a fost înregistrată de Paul, iar când a început ancheta acesta a pus-o la dispoziţia procurorilor DNA.

„Aş vrea să înţelegeţi cine este în spatele proiectului”

Întâlnirea Paul- Steinmetz a avut loc în seara de 22 decembrie 2011, şi a avut loc la vila „prinţului” din Bucureşti. Anterior, Silberstein a  sunat-o pe Lia de România, şi a anunţat-o că urmează să vină cu Steinmetz.

Tal Silberstein: Bine. Vreau să fac ceva… O să plec de la hotel, dar ceea ce vreau să fac, dacă vreţi şi dumneavoastră, pentru că profit de această oportunitate şi vin la biroul dumneavoastră, vreau să aduc cu mine o persoană pe care nu aţi mai întâlnit-o înainte, care a investit totul în companie, este domnul Steinmetz. Este o ocazie specială pentru care se află în România şi aş vrea să înţelegeţi cine este în spatele proiectului.
Lia: Nu, ştim, Benny Steinmetz.
Tal Silberstein: Da. Nu v-aţi întâlnit, ştiu că nu v-aţi întâlnit niciodată.
Lia: Nu, niciodată. Am sunat, dar nu m-am întâlnit niciodată cu el.
Tal Silberstein: Aş vrea să-i cer să mă însoţească şi să venim să vă vedem.
Lia: Da.
Tal Silberstein: Ok?
Lia: Da.
Tal Silberstein: Pentru a încerca să stabilim tot. Veţi cunoaşte persoana într-o manieră civilizată.

„În România sunt atâţia oameni care din păcate nu sunt oneşti”

Steinmetz a venit la întâlnirea cu Lia şi Paul însoţit de doi dintre principalii săi colaboratori: Tal Silberstein şi Shimon Sheves. Steinmetz se plânge „prinţului” de Remus Truică, cel care era omul său de legătură în această afacere. De altfel, Remus Truică avea să fie înlocuit de Steinmetz, pe relaţia cu Paul, cu afaceristul Lucian Mateescu.

Benjamin Steinmetz: Aş fi spus asta înainte de întrevedere. Nu am sunat  niciodată, nu m-am amestecat şi din păcate consultantul pe care l-am folosit… la urma urmei, trebuie să fie ceva ce nu e corect. După cum ştiţi, noi ne ocupăm de afaceri în marile ţări, dacă înseamnă ceva, suntem persoane foarte serioase, consideraţi-ne oameni foarte serioşi, oneşti. Vrem doar… suntem doar oameni de afaceri, nu ne interesează altceva mai mult. Sunt recunoscător pentru această oportunitatea de a vă întâlni faţă în faţă şi singura motivaţie a noastră aici este că dorim să investim foarte mulţi bani în afacerea asta, având un low profile. Consider că e timpul să aducem asta la adevărata valoare. Cu înţelegere bună de ambele părţi şi într-o atmosferă plăcută, pentru că probabil împreună putem clarifica şi rezolva asta şi să vă susţinem, să lucrăm din greu şi să vă fim aproape. Sunt sigur că dacă vreţi, puteţi să verificaţi ceea ce spunem. Dacă v-aş fi sunat, v-aş fi spus. Nu aş fi ascuns!
Lia: Nu a fost ameninţător! Nu a fost ameninţător. Încerca doar să ne convingă.
Benjamin Steinmetz: Da. Desigur, asta e foarte greşit, dar asta e, în România sunt atâţia oameni care din păcate nu sunt oneşti. Asta e viaţa.


Shimon Sheves: Dacă am fi avut o discuţie directă între noi şi l-aţi avut pe Tal Silberstein aici tot timpul… Eu nu înţeleg de ce aveţi nevoie de toţi acei nebuni care vin şi promit atât de multe!
Lia: Partenerul tău…chestiunea asta este moartă şi îngropată.
Shimon Sheves: Cine e partenerul meu?
Lia: Vechiul vostru partener, Remus.
Shimon Sheves: Remus.
Lia: El…
Shimon Sheves: Care a luat de la noi foarte mulţi bani!
Lia: Ştiu! Şi a luat de la Robert!

„Am fost conformi cu voi, prin scrisori, politică, media, afaceri şi personal”

Tal Silberstein:  Vreau să… Dar vreau să fiu constructiv, nu discuţia de aici, sper că nu ca ieri. Dacă suntem în acord comun, pot să vă spun ce nu pot la telefon, ok? Eu contest că domnul Rădulescu nu a fost trimis de preşedinte. Credeţi-mă, ştiu… cel puţin din câte ştiu şi nu sunt implicat… Aveţi această foarte importantă, oricum ar fi, persoană, pe domnul Tender, care poate are nişte idei de a prelua această afacere…
Paul: Nu.
Tal Silberstein:  Poate nu, poate greşesc. Această persoană a voastră…
Lia: Persoana asta e britanică?
Paul: Lia, nu contează! Nu-l mai întreba!
Tal Silberstein:  Persoana care a fost trimisă ieri, dar vreau numai să înţelegeţi, pentru binele vostru, sincer, deoarece au fost aduşi prea mulţi. (…)  Nu am vrut să fac nimic care să pună în pericol contractul: am fost conformi cu voi, prin scrisori, politică, media, afaceri şi personal, pentru ca să obţinem acces efectiv. Acum, eu înţeleg şi că vă doriţi o anumită poziţie, înţeleg asta, vreţi 15% sau nimic. Ştiţi?! Asta este consultativ. Calculez acum… Totuşi, considerând pentru noi toţi…şi unde suntem acum, nu s-a întâmplat, iar noi suntem deja într-o poziţie foarte puternică faţă de ceilalţi. Avem partea publică, politică, etc., etc., etc., mediul… toate astea nu s-au întâmplat pentru nimic. Au fost cu mulţi bani pe care i-am investit…

„Veţi lucra într-un mediu de înaltă clasă şi profesionalism”

Tal Silberstein:  Aici nu e vorba de scamatorie, nu e vorba de persoane care să fie escroci. Noi încercăm să fim foarte serioşi şi să acţionăm ca atare. Şi toată lumea doreşte să facă cât mai mulţi bani acum. Noi facem acum cheltuieli, costurile… sumele… pentru că nimeni nu a fost în stare să acţioneze şi… Într-un mod practic, nu precum ieri. Pentru că vă spun, acest tip… poate să vă arate ce am făcut azi... el nu e mai mult decât... (neinteligibil) dar la propria iniţiativă. Dacă nu se termină azi, va lua mai multe zile şi se va retrage. Cu permisiunea dumneavoastră, solicit să fie cel puţin o zi. Acesta e şi sfatul meu pentru voi, pentru că veţi lucra într-un mediu de înaltă clasă şi profesionalism, şi nu acest gen de grup mic, politic, escroc, care pretind că sunt cineva cine nu sunt. Şi nu spun asta numai eu. Am lucrat în ţara asta înainte şi ştiu în cine trebuie să ai încredere. Şi sunt prieten bun cu toţi până azi. Şi asta se întâmplă pentru un singur motiv: pot ei avea încredere într-un om ce nu merită?! Sunt multe interese financiare. Nu aveţi nevoie de încă un escroc pe lângă voi, care să vă dezamăgească, promiţând lucruri pe care nu le poate oferi şi promiţând că va aduce pe cineva şi veţi sfârşi din nou într-o situaţie mult mai rea decât aceasta. Uitaţi aici un partener internaţional, care vrea grupul vostru, care vrea să vă sprijine în ambele planuri, local şi extern, au mijloacele, posibilităţile şi roţile să ne ajute pe toţi să facem totul să devină valoros. Dacă după zece luni, dacă cumperi fiecare… pentru că nu mă mai întorc la ce am spus! La sfârşitul chestiunii vă arată că sunt bani. Că sunt dispuşi să pună 20-30, oricât, am spus 20, 30 să vă revină vouă. Dacă vreţi să o faceţi să fie şi… Vă spun, mulţi bani au fost pentru recurs...(neinteligibil - n.n.).... Dar noi, eu am o responsabilitate faţă de Benny, să pun banii şi să îi aduc înapoi banii, asta e. Nu pot să spun: s-au pierdut, Benny îmi pare rău. Pentru că noi trebuie să avem grijă de bani. Dacă cineva vrea să vină acum şi să ne pună… toţi banii care au fost investiţi…



Shimon Sheves: Şi noi punem banii! În spatele cuvintelor.
Tal Silberstein:  Mulţi bani! Un risc foarte mare pentru bani. Nu, nu, dar ni s-a mai întâmplat o dată în viaţă ca să punem această sumă de bani şi deodată mă trezesc cu tipul încercând să facă ceva…. noi ne înţeleseserăm cu soţia lui şi tu ai semnat 80 contracte. Şi deodată mă trezesc cu altcineva care încerca să îmi spună că el îmi este partener. Am fost şocat ieri!

Benjamin Steinmetz: Ce sugerez eu: îi daţi o şansă afacerii pe care o mai putem avansa. Sunteţi de acord cu asta?
Tal Silberstein:  Foarte mult.
Benjamin Steinmetz: Cred că este cea mai bună variantă pentru mine, mă bucur foarte mult că v-am întâlnit faţă-n faţă. Poate, dacă nu greşesc, ar fi trebuit să apelăm mai repede, înainte de…
Paul: Probabil s-ar fi rezolvat mult mai multe lucruri.
Benjamin Steinmetz: Probabil că s-ar fi soluţionat mai multe, dar ştiţi cum e, asta-i viaţa. Şi eu încerc… eu nu investesc niciodată în ceva ce nu merită, aşa că haideţi să ne întâlnim într-o atmosferă mai plăcută şi mai uşoară, să putem conversa.
Lia: Sună grozav.
Benjamin Steinmetz: Mulţumesc foarte mult!
Lia: Nu e crema care… ce este…

Discuţiile Silberstein-Andronic

Detaliile despre această întâlnire, dintre Paul şi Steinmetz, apar şi într-o altă discuţie telefonică. Consultantul Tal Silberstein i-a comunicat, pe 23 decembrie 2011, jurnalistului Dan Andronic, detaliile de la discuţii. El a spus că totu a  fost un succes, în sensul că înţelegerea cu Paul va continua în termenii conveniţi.

Dan Andronic: Ai vorbit cu Prinţesa?
Tal Silberstein: A! Ţi-am scris. Nu ai primit BBM-ul meu.
Dan Andronic: Nu am BBM-ul cu mine.
Tal Silberstein: A! Ieri seară am mers împreună cu Beny să ne vedem cu ei în drum spre aeroport.
Dan Andronic: Ok.
Tal Silberstein: În casa lor. Cred că a fost o întâlnire foarte bună. Au spus că nu a fost Tender în spatele acestei chestiuni, în spatele lor, ci un tip britanic şi ei încă sunt de părere că pot veni cu banii. Şi ei ştiu că trebuie să-i arate până la sfârşitul anului.
Dan Andronic: Ok.
Tal Silberstein: Dar, dacă nu, le spunem să înceteze cu prostiile. E prima dată când l-au întâlnit pe Beny. A vorbit foarte bine cu ei. Le-am spus că…Oricum, e o poveste lungă. Cred că a fost important să-l cunoască. Le-am spus că, doar ca prieten, i-am avertizat să iasă din grup ăla tâmpit de avocaţi, că nu este în interesul lor, că n-o  să-i ajute nicicum. Cred că, în câteva zile sau săptămâni, el însuşi le va spune că nu o să-l mai reprezinte. Deci, dacă nu vor veni la mine…Şi asta e. Gabi a avut o întâlnire.
Dan Andronic: Da.
Tal Silberstein: Acum o oră cu tipul ce deţine 25%.
Dan Andronic: Da.
Tal Silberstein: Şi cred că ar fi mai bine ca el să te pună la curent deoarece este irelevant pentru tine în ceea ce priveşte celălalt prieten.
Dan Andronic: Aha.
Tal Silberstein: Pentru că, practic, au spus că nu vor să iasă din 25%, bla, bla, dar Gabi a spus că sunt dispuşi să negocieze. Dar ei au spus că, dacă n-o rezolvă complet pe 10 ianuarie, nu mai vor nimic. Nu ştiu de ce a fost mutată pe 10 ianuarie, dar asta au spus.

La un pas să scape de arestul la domiciliu

Magistraţii Curţii de Apel Braşov au înlocuit, săptămâna aceasta, măsura arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar pentru Remus Truică şi Prinţul Paul în dosarul Ferma Băneasa. Sentinţa nu este definitivă, iar ultimul câvânt îl va avea Curtea Supremă. Cei doi rămân însă în arest la domiciliu până în data 22 iunie, conform deciziei luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 22 mai.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite