EXCLUSIV De unde venea şi unde se ducea ministrul Gabriel Oprea în seara accidentului mortal al poliţistului Gigină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele anchetei deschise de procurori în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină, care deschidea coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea, relevă până în acest moment că demnitarul ar fi avut o întâlnire la SRI şi se îndrepta spre casă în momentul accidentului. Gabriel Oprea a fost audiat, miercuri, de procurori.

Ministrul de Interne Gabriel Oprea se îndrepta spre casă în seara în care poliţistul Bogdan Gigină a murit, într-un accident de motocicletă, în timp ce deschidea drumul coloanei oficiale a şefului său.Vicepremierul Oprea participase la o întâlnire ce a avut loc la sediul SRI din strada Jandarmeriei (zona Băneasa). Cel puţin aşa reiese din informaţiile aflate până acum la dosar.

Vicepremierul a mers, miercuri, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru a da prima sa declaraţie în dosarul de ucidere din culpă în care este anchetată moartea tânărului poliţist.
De data aceasta, Oprea nu a mai folosit coloana oficială în traficul aglomerat al Capitalei, pentru a onora invitaţia venită de la anchetatori. Vicepremierul a fost punctual şi a sosit la întâlnirea cu procurorii chiar cu câteva minute mai devreme. „M-am prezentat în calitate de martor. Voi răspunde la toate întrebările procurorilor“, a declarat Gabriel Oprea la intrare în sediul Parchetului.

După audiere, care a durat aproximativ o oră, Gabriel Oprea a refuzat să spună ce l-au întrebat anchetatorii, invocând interdicţia de a da date din anchetă.
În schimb, ministrul a repetat ceea ce declarase anterior. „Eram în timpul serviciului, îmi făceam datoria. Veneam de la o instituţie a statului român. Am declarat aceste lucruri, nu am voie să spun mai mult decât am declarat. N-am avut nimic în plus faţă de ceilalţi miniştri de Interne. N-am avut anul acesta nicio zi de concediu, am muncit de dimineaţa până seara într-un context greu de securitate. Am avut mai multe deplasări. Şi vreau să ştiţi că în toată activitatea mea de ministru sau de vicepremier nu am încălcat legea“, a precizat Oprea.

Ce trebuie să stabilească procurorii

Pe lângă lămurirea circumstanţelor morţii poliţistului Bogdan Gigină, care deschidea coloana oficială a ministrului de Interne când s-a prăbuşit cu motocicleta într-o groapă săpată de Distrigaz, pe strada Ştirbei Vodă, anchetatorii trebuie să clarifice şi alte aspecte importante: care a fost situaţia de urgenţă care l-ar fi îndreptăţit pe Gabriel Oprea să se deplaseze cu coloană oficială.

Asta pentru că, reamintim, legea limitează explicit deplasarea cu escortă oficială din partea Poliţiei a demnitarilor. Doar preşedintelele, premierul şi şefii celor două Camere au acest privilegiu. În ceea ce priveşte miniştrii, aceştia beneficiază de coloană oficială doar ”în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă”.

DNA, somată să preia cazul Oprea

De altfel, miercuri Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) şi Societatea Academică din România (SAR) le-au cerut procurorilor DNA să cerceteze acuzele din presă privind folosirea abuzivă a echipajelor poliţiei rutiere de către ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea. Cele două asociaţii invocă articolul 13 din Legea nr. 78/2000, care prevede că fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

„Deocamdată, am trimis acest mesaj doar în spaţiul public. Prin acest mesaj am solicitat DNA să se sesizeze din oficiu. La momentul acesta trebuie să lăsăm puţin timp, încă nu vom depune şi o plângere la DNA“, a declarat, pentru „Adevărul“, Maria-Nicoleta Andreescu, director executiv al APADOR-CH.

Dobriţoiu: Oprea folosea elicopterele Armatei în scop politic

Tot miercuri, liberalul Corneliu Dobriţoiu l-a acuzat miercuri pe Gabriel Oprea că folosea elicopterele armatei în scop politic, atunci când a fost ministru al Apărării, în Guvernul Boc. „Deplasările cu elicopterul s-au făcut sub egida zborurilor de instrucţie“, a spus Dobriţoiu, care i-a succedat lui Oprea la conducerea Ministerului Apărării.

„Dacă te deplasezi la o şedinţă de partid în teritoriu trebuie să foloseşti mijloace de transport personale“, a mai spus acesta, solicitând demisia ministrului de Interne.

Martori audiaţi

De la deschiderea dosarului, anchetatorii au audiat mai multe persoane, printre care poliţiştii din coloana oficială a ministrului Oprea şi cei aflaţi în intersecţie, muncitorii care efectuau lucrările de reparaţii, precum şi alţi martori aflaţi în zonă.

De asemenea, consilierul personal al lui Gabriel Oprea şi şoferul care conducea maşina vicepremierului în seara accidentului în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină au fost audiaţi marţi, la Parchetul Tribunalului Bucureşti, au mai spus sursele citate.
Ministrul de Interne a declarat, marţi, că venea de la „instituţii ale statului român“ atunci când s-a produs accidentul în urma căruia a murit poliţistul Bogdan Gigină, arătând că va face precizări la Parchet.

Omerta de la Ministerul de Interne

În cele opt zile de la producerea accidentului, Poliţia Capitalei, dar şi MAI, au avut poziţii confuze, accentuate şi de refuzul iniţial al ministrului Gabriel Oprea de a lua o poziţie publică.
Iniţial, Poliţia Capitalei a anunţat că, în seara accidentului, poliţistul decedat, Bogdan Gigină, se îndrepta spre zona centrală pentru a decongestiona traficul rutier. Două zile mai târziu, Poliţia a revenit şi a anunţat că victima făcea parte din coloana oficială a ministrului de Interne.

Pe 25 octombrie, Ministerul de Interne a anunţat că Parchetul a deschis un dosar penal în acest caz astfel că, potrivit prevederilor legale, „MAI şi reprezentanţii săi, inclusiv ministrul Afacerilor Interne, nu pot face declaraţii publice sau prezenta detalii pe acest subiect înainte de finalizarea anchetei”.

În aceeaşi zi, preşedintele Klaus Iohannis a spus că este inadmisibil ca la cinci zile după moartea poliţistului Bogdan Cosmin Gigină să nu existe nicio poziţie oficială din partea Guvernului şi a vicepremierului Oprea.

A doua zi, Gabriel Oprea a făcut primele declaraţii publice despre accident, precizând că deplasarea de pe 20 octombrie a fost „în scop profesional” alegând să treacă sub tăcere o serie de aspecte esenţiale: de unde venea şi unde se ducea de a avut nevoie de coloană oficială. Nu a spus nici care erau activităţile la care a participat şi la ce instituţie.

Procurorii au cerut de la Ministerul de Interne şi Poliţiei actele normative interne care reglementează cadrul general de constituire a coloanelor oficiale şi actele interne emise cu privire la coloana oficială din care făcea parte lucrătorul de poliţie decedat. Documentele cerute au fost furnizate abia marţi, 27 octombrie, adică la o săptămână de la accident.

Romano-catolicii, fără coloană oficială nici la vizite de la Vatican

De privilegiul coloanei oficiale se bucură şi patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. Asta în baza unui protocol încheiat în 2008, între BOR şi Poliţia Română.

În totală opoziţie cu pretenţiile Patriarhului Daniel, Arhiepiscopia Romano-Catolică de la Bucureşti nu a solicitat niciodată echipaj de poliţie, nici măcar atunci când au fost vizite de la Vatican.

„Nu am solicitat maşină pentru deplasări oficiale, întrucât atunci când în Capitală soseşte o delegaţie de la Vatican, de întâmpinarea acesteia se ocupă statul român, iar când avem acţiuni religioase de amploare, Jandarmeria este aceea care asigură desfăşurarea în bune condiţii a evenimentului”, a declarat preotul Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscoiei Romano-Catolice.

Şi Muftiul Cultului Musulman, Iusuf Murat, a declarat că nu a beneficiat şi nici nu beneficiază de antemergător din partea Poliţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite