EXCLUSIV Turcul Ataş l-a ucis pe poliţistul Gheorghe Ionescu cu zâmbetul pe buze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abdullah Atas nu a avut nicio ezitare atunci când l-a spulberat cu maşina pe poliţistul Gheorghe Ionescu
Abdullah Atas nu a avut nicio ezitare atunci când l-a spulberat cu maşina pe poliţistul Gheorghe Ionescu

Declaraţiile martorilor date în dosarul în care milionarul Abdullah Ataş este judecat că l-a lovit intenţionat cu maşina pe poliţistul Gheorghe Ionescu conturează profilul unui criminal cu sânge rece. Potrivit mărturiilor, Ataş râdea în momentul în care a forţat filtrul Poliţiei, iar când l-a spulberat pe agent era foarte relaxat şi nu a avut nicio ezitare.

Procurorii Tribunalului Bucureşti l-au trimis în judecată, la sfârşitul săptămânii trecute, pe afaceristul turc Abdullah Ataş, care l-a lovit intenţionat cu maşina pe poliţistul Gheorghe Ionescu, provocându-i moartea. În rechizitoriul trimis instanţei, procurorii au descris cu lux de amănunte filmul evenimentelor din seara care avea să fie ultima în teren pentru poliţistul Ionescu, cunoscut printre colegii săi ca „spaima beţivilor la volan” sau „Dulăul”. Declaraţiile poliţiştilor care făceau parte din filtru, dar şi ale altor martori de la faţa locului sunt cutremurătoare. 

Vodcă cu Red Bull, băutura care i-a dat aripi criminalului

Potrivit probelor de la dosar, noaptea de 2 spre 3 august a început bine pentru Abdullah Ataş. Puţin după miezul nopţii, acesta s-a întâlnit cu fraţii săi Ahmet şi Murat într-un club de fiţe din zona Parcului Herăstrău.

Martorii din club au relatat că imediat ce a ajuns afaceristul şi-a preparat singur, într-un pahar de 400 ml, o combinaţie de vodcă Belvedere, gheaţă şi suc, pe care a consumat-o în jumătate de oră. Ulterior, acesta şi-a mai făcut un cocktail, în care a pus, în plus, energizant Red Bull. După alte 30 de minute, Abdullah Ataş şi-a preparat încă două băuturi pe bază de vodcă şi energizante, pe care le-a dat repede pe gât.

Râdea când a forţat filtrul Poliţiei

În jurul orei 3.20, după ce la masă s-au consumat două sticle de vodcă, Abdullah Ataş a plecat de la club cu maşina. La intersecţia Şos. Nordului cu Bld. Beijing, Ataş a fost întâmpinat de un filtru al Poliţiei. Unul dintre agenţi i-a făcut semn să oprească, însă milionarul a refuzat. Agenţii care au vrut să-l tragă pe dreapta au declarat, ulterior, că şoferul râdea în momentul în care a forţat trecerea.

„Am observat cum şoferul autovehiculului râdea în momentul în care a trecut de poliţistul care i-a făcut semnalul de oprire, acest aspect mi-a atras atenţia şi m-am gândit că şoferul este sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe”, a declarat agentul de poliţie Adrian Predoi.

Câteva minute mai târziu, Abdullah Ataş a ajuns în zona străzii Nicolae Caramfil, unde alţi poliţişti se aflau la filtru. Preveniţi de colegii lor, agenţii au încercat şi ei să-l oprească pe fugar. „Dulăul“ i-a făcut insistent semnale de oprire. Imaginile video l-au surprins pe şoferul turc îndreptând maşina „fără ezitare“ în direcţia în care se afla Ionescu.

„Gheorghe Ionescu i-a făcut semn lui Ataş Abdullah să oprească, însă acesta s-a îndreptat fără ezitare spre poliţist şi a accelerat progresiv. Victima nu a avut timp să se ferească, s-a prins cu mâinile de capota autoturismului Hyundai”, se arată în rechizitoriu.

Un alt poliţist a alergat spre maşină, reuşind să deschidă o portieră. I-a strigat şoferului să oprească, dar privirea acestuia l-a frapat.
”Când am deschis portiera dreapta spate a autovehiculului am constatat că în autovehicul nu se auzea muzică, şoferul era singur, s-a uitat la mine, părea relaxat, nu dădea semne de agitaţie”, le-a declarat agentul Marius Cosmin Vlădaia procurorilor Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Imagini cutremurătoare

Cu poliţistul agăţat de capotă, turcul a demarat în trombă în direcţia Şos. Pipera, spre podul care traversează Bulevardul Barbu Văcărescu. După aproximativ 350 de metri, Abdullah Ataş a tras brusc de volan, cu intenţia de a-l proiecta pe Gheorghe Ionescu de pe capotă. În acel moment, martorii au văzut cum victima a fost aruncată prin aer circa 4 metri în înălţime şi 10 metri lungime, la cădere lovindu-se de bordura de la capătul podului Pipera. „Era cu faţa în jos, capul pe bordură şi picioarele şi corpul pe breteaua care se formează pentru circulaţia autovehiculului pe sub pod“. Agentul Alexandru Ursu a întors victima pe o parte, care „avea ochi daţi peste cap“. „L-a prins de bărbie şi în acel moment dinţii şi o cantitate mare de sânge a început să-i curgă din gură“, a mărturisit martorul Florin Pasăre. Un alt coleg al poliţistului a declarat că Gheorghe Ionescu „prezenta urme de sânge pe faţă şi pe cămaşă, avea capul spart, nu putea să vorbească, încerca să se mişte şi scotea gemete de durere“.

După ce l-a aruncat pe poliţist de pe capotă, Abdullah Ataş şi-a continuat cursa nebunească cu aproape 200 km/h. Pe urmele lui se aflau mai multe maşini de poliţie. În sensul giratoriu ce face legătura între Şos. Bucureşti Nord cu Bld. Pipera, şoferul a derapat şi s-a lovit de un gard. Rănit în urma impactului, turcul a încercat să fugă, dar a fost imobilizat de şoferul unui autoturism BMW, care plecase şi el în urmărirea acestuia. Analizele au scos la iveală că Abdullah Ataş avea o alcoolemie de 2,00 mg/l alcool pur.

Scena crimei

Din declaraţiile martorilor audiaţi, precum şi din procesul-verbal de cercetare la faţa locului, mai rezultă faptul că staţia de emisie recepţie a lui Gheorghe Ionescu a fost găsită în compartimentul motor al autovehiculului Hyundai condus de Abdullah Ataş.  

Dreptul la tăcere

În timpul anchetei penale, Abdullah Ataş a refuzat să dea declaraţii, afaceristul exercitându-şi „dreptul la tăcere“. Mai mult, el a încercat să-i ducă cu vorba pe anchetatori, promiţând că va face declaraţii.

* 6 august 2015: „la acest moment procesual îmi rezerv dreptul la tăcere urmând ca în funcţie de consultările pe care le voi avea cu apărătorii aleşi să dau o declaraţie“.

* 17 august 2015: „Sunt de acord să dau o declaraţie (…) însă nu la acest moment procesual (...). Îmi rezerv dreptul la tăcere urmând să dau declaraţii ulterior“.

* 24 august 2015: „Menţionez că doresc să dau declaraţii la o dată ulterioară“. 

* 25 august 2015: „Solicit un termen pentru a da declaraţii cu privire la toate aspectele“.

* 23 septembrie 2015: „Cu privire la dinamica producerii accidentului arăt faptul că, deşi am vizionat  imaginile video din intersecţia în care s-a produs evenimentul rutier, la acest moment nu pot da o declaraţie în cunoştinţă de cauză şi am nevoie de mai mult timp pentru a mă gândi la modul în care s-a produs accidentul“.

Sechestru pe un milion de euro

Soţia poliţistului mort, Cristina Ionescu,  s-a constituit parte civilă în proces cu suma de un milion de euro reprezentând prejudiciul moral. Procurorii au dispus sechestru, până la concurenţa acestei sume, pe părţile sociale deţinute de Abdullah Ataş la firma Maac Elite SRL, precum şi pe mai multe conturi bancare.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite