EXCLUSIV Tupeu de chestor penal. Cum îl învăţa „Naşul Turcilor“ pe un martor contactat ilegal să mintă procurorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Bolbosanu
Constantin Bolbosanu

Chestorul Constantin Bolboşanu, fost director adjunct al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Poliţiei Române, a fost arestat, săptămâna trecută, după ce un martor, din dosarul în care poliţistul este acuzat că a luat mită peste 100.000 de euro, s-a plâns că a fost căutat de acesta. Martorul l-a înregistrat pe Bolboşanu când îl învăţa ce să spună în anchetă.

Asta în condiţiile în care fiind sub control judiciar, chestorului Bolboşanu îi era interzis să ia legătura cu martorii din dosar. 

Mai exact, martorul le-a spus procurorilor anticorupţie că a fost căutat de chestor, poreclit în mediul infracţional „Naşul Turcilor”, care i-a solicitat o întâlnire. Cei doi s-au văzut în spatele unei cafenele din cartierul Dorobanţi, iar martorul a înregistrat toată discuţia. Astfel au aflat anchetatorii că Bolboşanu i-a dat indicaţii acestuia despre ce să declare în faţa procurorilor: „Bă, eu nu zic ca n-am făcut, dar m-am acoperit… am credite, am facturi…”, îi spunea la un moment dat Bolboşanu denunţătorului. Imediat după întâlnire, acesta din urmă s-a dus la DNA cu înregistrarea şi a arătat că poliţistul a încercat să-l influenţeze în anchetă.

A fost un motiv suficient de bun pentru ca judecătorii de la Tribunalul Bucureşti să emită pe numele poliţistului mandat de arestare preventivă. „A creat un precedent din care se poate concluziona că există riscul ca astfel de demersuri să fie repetate şi asupra altor persoane – parte din ei martori sau posibili martori în cauză, unii fiind subordonaţi ai săi, împietând în acest mod categoric bunul mers al urmăririi penale”, şi-a explicat magistratul decizia.  

„Infracţiunile de corupţie tind să devină un veritabil fenomen social”

Magistratul a arătat că la stabilirea pericolului public pot fi avute în vedere şi date privitoare la faptă: „infracţiunile de corupţie care tind să devină un veritabil fenomen social”.  De altfel, judecătorul arată că din anchetă rezultă elemente de natură a contura suspiciunea rezonabilă în sensul comiterii de către Bolboşanu a infracţiunii pentru care este cercetat.

Concret, procurorii DNA susţin că poliţistul dirija şi coordona anchete penale în favoarea celor dispuşi să-I ofere bani. „Naşul Turcilor” a fost turnat de un om de afaceri de la care a luat o şpagă de 110.000 euro pentru a-i asigura protecţie din partea organelor de cercetare penală, dar şi pentru a  dispune soluţii favorabile în dosarele penale în care era cercetat. De altfel, protecţia promisă de inculpat ar fi fost una reală, astfel că denunţătorul nu a fost „deranjat“ de niciun organ cu atribuţii în domeniu, deşi desfăşura activităţi de comerţ cu legume-fructe, aşa-zisele controale efectuate fiind pur formale.

„În aceeaşi perioadă, cu o parte din această sumă de bani, persoana intermediară a achitat mai multe lucrări de construcţii la un imobil ce aparţinea inculpatului şi două excursii în Turcia, respectiv Spania, pentru ofiţer şi familia acestuia“, arătau procurorii în noiembrie 2015 când au cerut prima oară arestarea chestorului. Judecătorii au refuzat atunci să emită mandat de arestare pe numele acestuia plasându-l sub control judiciar.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite