Sistemul oligarhic al lui Vladimir Plahotniuc din R.Moldova, un model pentru Liviu Dragnea în bătălia pentru lichidarea statului de drept? Interviu cu deputatul Matei Dobrovie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea se inspiră direct din practicile oligarhului de peste Prut, Vladimir Plahotniuc, pentru a crea un stat capturat complet şi-n România, unde să conducă autocratic un singur om, concentrând în mâna sa puterea executivă, legislativă şi judecătorească, a declarat într-un interviu, acordat în exclusivitate pentru Jurnaliştii.ro, deputatul independent (afiliat grupului PNL) Matei Dobrovie.

Jurnaliştii.ro: Cum vedeţi parteneriatul dintre PSD şi PDM în contextul alegerilor parlamentare de la 24 februarie? Este oligarhul Vladimir Plahotniuc un aliat util al lui Liviu Dragnea în politica acestuia iliberală de la Bucureşti?

Matei Dobrovie: Parteneriatul PSD-PDM funcţionează perfect, la fel ca şi cel dintre PSRM-ul preşedintelui pro-rus Igor Dodon şi PDM. Vlad Plahotniuc şi Liviu Dragnea au multe în comun: dorinţa de a subjuga justiţia şi toate instituţiile statului, de a avea putere absolută, de a controla totul.

Am spus-o de mai multe ori că Dragnea se inspiră direct din practicile oligarhului de peste Prut. Scopul final este crearea unui stat capturat complet şi în România, după modelul R.Moldova, în care un singur om conduce autocratic, concentrând în mâna sa puterile executivă, legislativă şi judecătorească.

Dragnea încă se luptă pentru a îngenunchea justiţia, serviciile secrete şi preşedintele, pe când în R.Moldova aceste instituţii deja sunt supuse oligarhului Plahotniuc. Acesta este un model de inspiraţie pentru Dragnea şi în ceea ce priveşte tehnicile de victimizare şi de acţiune împotriva societăţii civile şi a presei independente. Relevant în acest sens este episodul invocat cu asasinii plătiţi, legile împotriva ONG-urilor, încercările de a intimida presa criti

În perspectiva alegerilor parlamentare din 24 februarie, PSD continuă o politică păguboasă prin care România girează sistemul oligarhic de la Chişinău, în numele unei stabilităţi fără reforme sau cu reforme mimate. Rezultatul însă este unul de respingere din partea cetăţenilor R.Moldova, care asociază pe bună dreptate acest regim cu corupţia şi sărăcia cu care se confruntă.

De ce Bucureştiul nu mai contează pe eşichierul politic de la Chişinău? Consideraţi că avem nevoie de o strategie de politică externă pe spaţiul răsăritean în următorii 5-10 ani?

România nu contează la Chişinău pentru că face jocul falşilor pro-europeni, menţinând o stare de corupţie şi sărăcie în R.Moldova. Prin finanţări lipsite de condiţionalităţi legate de reforme, Bucureştiul nu ajută prea mult şi legitimează un regim tot mai nedemocratic, care iată anulează alegerile pentru Primăria Chişinău pentru că nu-i convine câştigătorul, este responsabil pentru furtul miliardului, dar în loc să recupereze banii şi să pedepsească vinovaţii, pune acoperirea pagubei pe umerii cetăţenilor.

Din cauza derapajelor ultimelor guverne PSD, România a dezamăgit, nu mai reprezintă un model nici pentru cetăţenii pro-europeni din Republica Moldova. DNA-ul devenise un model regional de combatere a corupţiei, iar mulţi cetăţeni sperau la o replicare a DNA în Republica Moldova, lansând chiar şi un slogan viral “DNA-ul trece Prutul”.

Odată cu decapitarea abuzivă a conducerii DNA de către PSD, aceste perspective de a scăpa de corupţie au fost îngropate.

Ce şanse are blocul ACUM să spargă cartelul electoral format din PDM-PSRM? Cum se vede debutul campaniei electorale în contextul măsurilor populiste ale Guvernului Filip?

Are şanse foarte bune. Nu putem fi convinşi că vor forma majoritatea în Parlament din cauza mijloacelor neortodoxe la care apelează echipa Plahotniuc, dar au mari şanse să reuşească dacă va fi o mobilizare mare la vot. Până la urmă, votul oamenilor contează.

Sunt însă convins că blocul ACUM va intra în Parlament şi chiar şi din opoziţie am toată încrederea că vor produce schimbarea în Republica Moldova. Eu văd aceste alegeri ca fiind ultima şansă pentru Republica Moldova. Dacă intrarea blocului ACUM în Parlament va fi blocată aşa cum s-a întâmplat cu Andrei Năstase la Primăria Municipiului Chişinău, atunci orice urmă de speranţă în rândul cetăţenilor Republicii Moldova va dispărea.

De aceea, este important ca prezenţa la vot să fie mare. Campania electorală va începe pe 18 ianuarie 2019, acum e perioada electorală. Această diferenţiere creează o anumită confuzie. Aparent şi în Republica Moldova ca şi în România există tendinţa aceasta de a complica lucrurile mai mult decât e nevoie.

Deci acum Republica Moldova se află în perioada electorală atunci când concurenţii electorali îşi pregătesc dosarele şi le depun la organele electorale. Din fericire, blocul ACUM s-a înregistrat la CEC fără surprize neplăcute.

M-am bucurat să-i regăsesc pe listă pe mulţi dintre cei cu care am discutat anul acesta la Chişinău: Maia Sandu, Andrei Năstase, Igor Munteanu, Oazu Nantoi, Liviu Vovc, Igor Grosu, Mihai Popşoi, Inga Grigoriu, Maria Ciobanu, Ion Terguţă, Sergiu Litvinenco, Chiril Moţpan. Oamenii aceştia sunt pro-UE şi pro-România şi luptă în fiecare zi pentru apărarea democraţiei în Republica Moldova.

Referitor la măsurile populiste ale guvernului Filip, reforma fiscală, percepută de experţii de la Chişinău drept o încercare de camuflare a amnistiei capitalului dubios al politicienilor şi oligarhilor de la Chişinău, a fost o măsură populistă care avea însă la bază motive electorale. Taxele mai mici atât pentru persoanele juridice, dar şi pentru persoanele fizice, urmau să aducă avantaje electorale Guvernului Filip condus de Plahotniuc.

Doar că intrarea în vigoare a reformei fiscale a avut loc cu întârziere, mai exact pe 1 octombrie 2018 şi din acest motiv efectele acestei măsuri populiste nu sunt vizibile în rândul cetăţenilor. Acesta e şi motivul pentru care PDM a amânat alegerile pentru 24 februarie 2019, deşi acestea trebuiau să aibă loc în noiembrie 2018.

Practic, Guvernul de la Chişinău şi-a propus să mai obţină câteva luni pentru a se putea lăuda cu nişte politici populiste în speranţa că se vor vedea efectele în buzunarul cetăţenilor. Însă acestea nu sunt vizibile în continuare.

Este extraordinar ce se întâmplă în sistemul fiscal din Republica Moldova. Pentru orice plată pe care trebuie să o faci, spre exemplu să îţi plăteşti taxele la Fisc, eşti obligat să achiţi şi un comision la bancă chiar dacă plata se face numerar. Ce vreau să zic este că reforma fiscală nu reformează nimic. Tot cetăţenii cu venituri modeste achită mai mult, iar cei cu bani mulţi obţinuţi ilicit sunt ”iertaţi” şi nu mai plătesc nici amenzile aferente, nici taxele pe venit.

Practic, un flux de bani iliciţi este considerat binevenit, iar infractorii iertaţi pot deveni politicieni. Reforma fiscală nu este despre taxe mai mici pentru cetăţeni, ci mai degrabă despre necesitatea de a avea bani pentru campania electorală. PDM-ul lui Plahotniuc a înţeles că pentru alegerile în circumscripţiile uninominale e nevoie de un buget mare. Ca urmare, dezincriminarea infracţiunilor economice reprezintă o sursa nouă de finanţare pentru PDM.

O investigaţie Rise Moldova a şi demonstrat cum oameni de afaceri îşi reorientează o parte din venituri către PDM. În acelaşi timp, bugetul blocului ACUM este disproporţionat de mic faţă de cel al PDM tocmai pentru că ei nu acceptă donaţii şi venituri provenite din surse necunoscute

Citiţi interviul complet pe Jurnaliştii.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite