EXCLUSIV Cum şi-a scăpat averea de la confiscare fostul deputat Ion Dumitru. Politicianul a fost condamnat pentru achiziţia „Tancului roz“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Dumitru şi-a donat averea surorii sale
Ion Dumitru şi-a donat averea surorii sale

Fostul deputat Ion Dumitru (PSD) ar putea ajunge după gratii, chiar dacă a primit o condamnare cu suspendare. Romsilva susţine că acesta s-ar fi sustras de la plata prejudiciului.

Concret, pe 22 iunie 2013, fostul parlamentar i-a donat surorii sale întreaga sa avere, adică  80 de proprietăţi imobiliare. Generozitatea lui Ion Dumitru are o explicaţie. Cu două săptămâni înainte de a semna donaţia, pe 7 iunie 2013, Completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat definitiv, la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Romsilva II. În acest dosar, Dumitru a fost acuzat de abuz în serviciu în legătură cu achiziţionarea unui tanc care urma să fie tranformat în buldozer.

Prin sentinţa judecătorească, Ion Dumitru şi alţi trei foşti directori Romsilva au fost obligaţi să plătească şi un prejudiciu pe măsură: 1.685.642 de lei.
Dumitru este unul dintre oamenii foarte bogaţi ai României, care a lucrat doar la stat, iar înainte de ajunge în Parlament a fost director la Romsilva.

Romsilva a rămas cu buza umflată

Donaţia a ieşit la iveală în momentul în care Romsilva a încercat să-şi recupereze prejudiciul. Aşa s-a aflat că Ion Dumitru nu mai avea niciun bun pe numele lui.
În ultima declaraţie de avere, fostul parlamentar a trecut o avere care ar face invidios orice baron local: aproximativ 50 de hectare de teren arabil, 20 de hectare de pădure, mai multe terenuri intravilane, care însumate dau circa 6 hectare. Alte imobile: trei case de locuit sau de vacanţă (Târgovişte, Cândeşti, Tătărani), apartament şi garsonieră (Târgovişte), hale de 8.450 de metri pătraţi (Nucet) şi magazie (Cândeşti).

Sesizare în instanţă

În aceste condiţii, Romsilva a depus, în martie 2015, o sesizare în instanţă, cerând magistraţilor să revoce actul de donaţie dintre Ion Dumitru şi sora sa, Veronica Cârneci. „Debitorul Dumitru Ion, cu rea credinţă a înstrăinat prin donaţie către sora acestuia, un număr de 80 de proprietăţi imobiliare cu scopul de a se sustrage de la executarea silită pornită împotriva lui“, au arătat juriştii Romsilva. Potrivit cererii depuse la dosar, obligaţia de plată a lui Ion Dumitru datoria este anterioară semnării donaţiei.
În noiembrie 2015, Romsilva a solicitat şi revocarea suspendării executării pedepsei. “Condamnatul nu numai că nu şi-a respectat obligaţiile impuse, dar cu rea credinţă s-a sustras de la executare prin înstrăinarea tuturor proprietăţilor avute în patrimoniu, motiv care ne determină să cerem revocarea suspendării executării condiţionate a pedepsei ce i s-a aplicat”, au motivat juriştii Romsilva.

Ion Dumitru: E prea târziu

Fostul parlamentar a cerut instanţei să respingă cererea pentru tardivitate. El a spus judecătorilor că Romsilva s-a trezit prea târziu atunci când a cerut anularea donaţiei, care ar fi trebuit să se facă după un an, potrivit normelor Codului Civil. Dumitru a arătat, în mod neverosimil, că donaţia făcută către sora sa nu ar avea nicio legătură cu condamnarea primită. Curtea Supremă se va pronunţa pe această solicitare inedită pe 18 noiembrie 2015. Atunci, judecătorii vor decide dacă îl trimit la închisoare pe Dumitru şi dacă anulează donaţia.

Adaos record: 20.000%
 
Dumitru a ajuns celebru după o achitare definitivă de răsunet, dată de Curtea Supremă, în dosarul Romsilva I. În acest proces s-a înregistrat recordul mondial în materie de adaos comercial în licitaţii trucate: 20.000 %.
 
Cartuşele, pistoalele, cravatele, acele de cravată, costumele de vânătoare şi multe alte bunuri-achiziţionate la preţuri halucinante şi fără respectarea legilor privind achiziţiile publice-au fost „justificate” de Dumitru într-o manieră uluitoare. El a explicat judecătorilor că Romsilva avea nevoie de costume, chiar dacă adaosul comercial era de peste 1.000 la sută, pentru „diferenţierea ierarhică, inclusiv prin vestimentaţie”.
 
Dumitru a scăpat de dosare susţinând că Romsilva putea face ce dorea cu banii, întrucât nu foloseşte fonduri publice pentru că nu primeşte nimic de la buget, ci se autofinanţează, iar Romsilva chiar avea profit.

Condamnarea

Ion Dumitru a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru achiziţionarea frauduloasă a unui tanc rusesc, transformat în buldozer cu macara. Decizia definitivă, în dosarul denumit Romsilva II, a fost luată în unanimitate de Completul de cinci judecători de la Curtea Supremă de Justiţie.
 
Dumitru a fost găsit vinovat în dosarul Romsilva II de abuz în serviciu contra intereselor publice. Alţi doi foşti directori din Romsilva, Elena Dumitru şi Bunea Dumitru, precum şi afaceristul Florin Bogdan Stanciu au fost condamnaţi la trei ani cu suspendare. Decizia de condamnare a venit după ce, iniţial, un complet de trei judecători i-a achitat în acest dosar pe şefii Romsilva.

Adaos de 1.744% şi la tanc

Procurorii au explicat că, în 2004, Dumitru a acceptat discutarea în Consiliul de Administraţie al Romsilva a unei propuneri de achizi ţionare prin licitaţie a unui buldozer. Propunerea fusese întocmită de directorii regiei, cu acordul său. Firma care deţinea în realitate utilajul, Eufrat SRL, făcuse o ofertă de vânzare regiei Romsilva. Tancul a fost achiziţionat cu un adaos de 1.744%. El a fost vopsit şi nu a fost folosit niciodată. Utilajul era un vehicul de tip militar construit pe un şasiu de tanc tip T 34, care avea în faţă montată o lamă în „V”, iar în spate un braţ dotat la capăt cu gheare. DupĂ modificare a fost vopsit în roz.

A muncit o viaţă la stat

•    1981-1982 - ICAS staţiunea Mihăileşti
•    1982-1983 - Ocolul silvic Răcari, inginer fond forestier
•    1983-1986 - Ocolul silvic Voineşti
•    1986-1990 - Ocolul silvic Voineşti, şef district
•    1990-1992 - Ocolul silvic Voineşti, inginer pază şi protecţie
•    1992-1995 - Ocolul silvic Voineşti, şef ocol
•    1995-1996 - Direcţia silvică Târgovişte, director tehnic
•    1996-2000 - Ocolul silvic Voineşti, şef ocol
•    2000-2003 - Direcţia silvică Târgovişte, director
•    2003-2004 - Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA, manager director general
•    2006 - conferenţiar Universitatea "Valahia" din Târgovişte - FIMB
•    2004-2008 - deputat în Parlamentul României
•    2008-2012- deputat în Parlamentul României

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite