EXCLUSIV Sforării la concursul pentru managerii de la Ambulanţă. Explicaţiile Ministerului Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nereguli grave în organizarea concursului pentru ocuparea posturilor de manager general la serviciile de ambulanţă, organizat, zilele acestea, la Ministerul Sănătăţii. Dosarele mai multor candidaţi „piloşi“ au fost admise, deşi nu îndeplineau condiţiile legale.

Concurenţă acerbă la concursul organizat, zilele acestea, de Ministerul Sănătăţii, pentru ocuparea funcţiilor de manager general la serviciile de ambulanţă judeţene. Numai că nu toţi candidaţii luptă cu arme egale. Asupra organizatorilor planează acuzaţii grave, de favorizare a unor concurenţi cu „pile“.

Unul dintre candidaţi, care concurează pentru postul de manager al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Sălaj, nu avea nici experienţa, nici vechimea cerute pentru ocuparea acestui post, susţin surse din Ministerul Sănătăţii. Narcisa Balint, soţia deputatului PSD Liviu Balint, fost manager al SAJ Sălaj, nu a lucrat în niciuna dintre unităţile sistemului de sănătate publică, ea ocupând, în prezent, funcţia de şef al Serviciului Economic din Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj.

Potrivit anunţului Ministerului Sănătăţii, la concurs se puteau înscrie candidaţii care îndeplinesc, cumulativ, mai multe criterii, printre care o vechime de cel puţin 5 ani în unităţi din sistemul de sănătate publică şi cel puţin 5 ani vechime în posturi de medic, respectiv 6 ani şi 6 luni pe funcţie de economist sau jurist pentru serviciile de ambulanţă judeţene.

După ce, iniţial, comisia de examinare i-a respins dosarul Narcisei Balint pentru neîndeplinirea acestor criterii, aceeaşi comisie s-a răzgândit. Potrivit surselor  citate, contestaţia Narcisei Balint ar fi fost admisă după ce soţul acesteia ar fi prezentat o adeverinţă din care reieşea că direcţiile sanitare veterinare ar face parte din sistemul de sănătate publică.

La proba scrisă, Narcisa Balint a obţinut nota de 9.60, şi are prima şansă de a ocupa postul de manager la SAJ Sălaj, înainte de ultima probă, prezentarea proiectului de management.

Ministerul Sănătăţii nu a putut explica dacă Narcisa Balint îndeplineşte sau nu condiţiile de participare la concurs.

„Doamna Balint Narcisa Lăcrămioara a depus contestaţie cu privire la rezultatul studierii dosarului. Pe baza documentelor ataşate, comisia de soluţionare a contestaţiilor a admis contestaţia, doamna Balint Narcisa Lăcrămioara fiind declarată admisă“, este răspunsul laconic la Ministerului Sănătăţii.

Candidat cu dosar penal

Un al aspirant la funcţia de manager, la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Bihor, a cărui candidatură ridică mari semne de întrebare este medicul Daniela Petrişor. Fost director medical la Ambulanţa Bihor, Petrişor a fost demisă din funcţie în iulie 2016, în urma mai multor nereguli descoperite în activitatea instituţiei. În decizia de demitere, Ministerul Sănătăţii făcea referire la mai multe fapte penale, precum delapidare, abuz în serviciu, dar şi falsuri, concretizate, ulterior, într-un dosar penal.

Ministerul Sănătăţii a transmis, iniţial, că dosarul medicului Daniela Petrişor a fost repins, după ce comisia de examinare a aflat că aceasta este urmărită penal de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, încă din 13 septembrie 2017.

Doctora este suspectată de fals în declaraţii, după ce a semnat pe proprie răspundere că nu este urmărită penal. Deşi nu a contestat respingerea dosarului, totuşi Daniela Petrişor a fost acceptată la examenul scris şi notată corespunzător. Ea a obţinut nota 8.40 şi s-a calificat la ultima probă din concurs.

Ministerul Sănătăţii a explicat de ce a admis contestaţia Danielei Petrişor:  „din răspunsul Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea nu reiese cu claritate că Petrişor Daniela este urmărită penal“.

„Candidata Petrisor Daniela Hortensia are depusă la dosarul de concurs declaratia pe proprie raspundere că nu este condamnată penal sau în curs de urmarire penală. Ulterior etapei de studiere a dosarulului de concurs, Serviciul de ambulanta Judetean Bihor a transmis, în copie, la Ministerul Sănătăţii un răspuns de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea din care nu reiese cu claritate că doamna Petrişor Daniela Hortensia este urmărită penal. Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de specialitate, a purtat corespondenţă cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea pentru lămurirea situaţiei juridice a doamnei Petrişor Daniela Hortensia. Până la clarificarea situaţiei, comisia de concurs a decis în unanimitate continuarea concursului pentru doamna Petrişor Daniela Hortensia“, a precizat Ministerul Sănătăţii, la solicitarea „Adevărul“.

Ce spun specialiştii

Specialiştii spun că direcţiile sanitare veterinare nu fac parte din sistemul de sănătate publică, în accepţiunea Legii Legea 95 privind reforma sănătăţii, şi nici nu sunt subordonate Ministerului Sănătăţii.

„Direcţiile sanitare veterinare nu fac parte din sistemul de sănătate publică, aşa cum este este reglementat de Legea 95 privind reforma sănătăţii. Între sistemul de sănătate publică umană şi cel de sănătate veterinară sunt diferenţe radicale. Dintr-un punct foarte larg de vedere, poţi să le asimilezi, să zici că fac parte din aceeaşi categorie, dar când vorbeşti de angajarea unui manager la Ambulanţă nu se mai pune problema compatibilităţii. Altfel spus, experienţa în sistemul sanitar uman este absolut necesară. În acelaşi timp, trebuie să judecăm şi invers: cum ar fi dacă un doctor uman s-ar duce să se angajeze director la ambulanţele canine? Nu are nicio legătură“, a explicat, pentru „Adevărul“, medicul Sorin Paveliu, fost  expert în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite