EXCLUSIV Ce s-a discutat la întâlnirea CNA-ANAF pe tema Antenelor: „Finalitatea demersului este şi va fi una singură - vânzarea sediilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Badea şi Mihai Gâdea, la „întâlnirea“ cu telespectatorii Antenelor FOTO inquam photos
Mircea Badea şi Mihai Gâdea, la „întâlnirea“ cu telespectatorii Antenelor FOTO inquam photos

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au avut o întâlnire cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru a discuta situaţia grupului de media Intact, ale cărui sedii vor fi scoase la licitaţie.

La şedinţa de luni, 22 februarie, au participat directorul general ANAF Bucureşti, Toma Costreie, şi directorul executiv juridic ANAF Bucureşti, Ciprian Topan, precum şi membrii CNA Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Monica Gubernat, Lorand Turos şi Valentin Jucan. 

Evacuarea Antenelor: Finalitatea demersului ANAF va fi vânzarea sediilor

Membrul CNA Valentin Jucan a povestit, în exclusivitate pentru „Adevărul“, cum a decurs discuţia, precizând că reprezentanţii ANAF au făcut un scurt istoric al situaţiei în care se află Antenele şi au făcut foarte clar faptul că finalitatea demersului este şi va fi una singură: vânzarea sediilor în scopul recuperării prejudiciului. 

„Ceea ce au spus cu multă claritate reprezentanţii ANAF este că această procedură de valorificare a imobilelor, care fac parte din decizia instanţei penale, va fi dusă la capăt. Orice ar fi, legea trebuie aplicată şi valorificarea acestor imobile se va produce. Acest lucru a fost foarte clar subliniat de către directorul general ANAF“, a declarat Jucan pentru „Adevărul“.

Potrivit spuselor lui Jucan, directorul general ANAF, Toma Costreie, a explicat că din totalul litigiilor între ANAF şi Intact, niciunul nu a fost câştigat în instanţă, definitiv, de către Intact: „Pe ecran ei spun una, în relaţia cu noi au alt comportament“, a spus Costreie.

Evacuarea Antenelor: Cum s-a adresat Intact ANAF-ului

Cât despre notificarea primită luni, 15 februarie, prin care se cerea eliberarea sediilor celor cinci televiziuni ale trustului Intact în termen de cinci zile, Jucan spune că actul nu a fost înmânat doar reprezentanţilor Antenelor, ci „tuturor celor 53 de firme care figurează ca având sediul social în imobil, de aceea au fost prezenţi mai mulţi inspectori fiscali.“

„Notificarea prevedea eliberarea de bună voie a imobilului în termen de cinci zile. Mai exact, ANAF-ul a invitat firmele respective, printre care şi pe cele ale grupului Intact, să părăsească de bună voie sediile în cinci zile, care au şi trecut de altfel şi totuşi nimeni nu a venit să-i scoată, să le taie semnalul. Directorul general a arătat foarte clar membrilor CNA faptul că abia acum urmează ca avocaţii Intact să atace în instanţă această iniţiere a procedurii de evacuare şi abia la final, cu o decizie a instanţei, să poată fi evacuaţi forţat, dacă se va ajunge la această situaţie, cu ajutorul unui executor. Acest demers ar putea dura între şase şi opt luni“, a explicat Jucan. „Evacuarea, în formă forţată, prin executori, se poate face numai în baza unei hotărâri judecătoreşti care încuviinţează evacuarea. O astfel de decizie a instanţei poate apărea în şase luni“, a explicat directorul general ANAF, după cum spune membrul CNA.

„Un alt aspect care nu doar că a fost demontat la nivel verbal, ci a şi fost probat cu documente este că reprezentanţii Intact, în speţă o parte dintre jurnaliştii de vârf ai Antenei 3, au spus în repetate rânduri că ei s-au adresat ANAF în vederea închirierii sau cumpărării spaţiului şi că nu li s-a răspuns. Directorul ANAF a prezentat un document în care a arătat membrilor CNA cum anume s-a făcut această comunicare dinspre Intact. La destinatar scria «preşedintelui ANAF, directorului regional ANAF, directorului de la Sectorul 2, directorului de la Sectorul 3», deci era practic o înşiruire a tututor directorilor posibili din ANAF. Ei au spus că, fiind vorba de un singur document adresat atâtor directori, era evident că vor primi un singur răspuns, din partea conducerii ANAF. Este o procedură instituţională pe care o veţi regăsi în toate ministerele de la Revoluţie încoace. Nu poţi trimite la toată lumea, de la femeia de serviciu în sus, şi să te aştepţi să-ţi răspundă toţi, va răspunde cea mai înaltă poziţie. La toate solicitările directorul ANAF a răspuns întotdeauna, ne-a arătat documentele. Fapt care a fost recunoscut chiar şi de cei din Antene. Această idee cum că nu li s-a oferit răspuns la solicitări a fost recunoscută ca fiind o dezinformare de către cei de la Intact la întâlnirea de vineri pe care au avut-o cu ANAF“, a povesit Jucan pentru „Adevărul“.

Evacuarea Antenelor: Intact „nu are decât să cumpere sediile“

Directorul ANAF le-a arătat membrilor CNA legea conform căreia nu are în competenţă închirierea, ci e obligat să valorifice, iar instanţa de judecată care a dispus trecerea în domeniul statului a menţionat cu foarte mare claritate cum trebuie dusă la îndeplinire această sarcină. „Cei de la ANAF au spus că dacă reprezentanţii Intact vor participa la licitaţie, nu au decât să cumpere spaţiul respecitv. Interesul celor de la ANAF e de a obţine un preţ cât mai mare, dar acest lucru nu se poate întâmpla dacă firmele sunt încă prezente în acel spaţiu la momentul vânzării“, a mai spus Jucan. 

Întrebat ce scop a avut această întâlnire dintre CNA şi ANAF şi ce urmează să facă în continuare forul audiovizual în acest caz, Jucan a răspuns: „Asta i-am întrebat şi eu pe stimabilii mei colegi, care au făcut acest tam-tam şi au preferat să acrediteze în spaţiul public, prin scrisoarea publică trimisă către ANAF, ideea că emisia Antenelor este pusă în pericol. Ei bine, nu e pusă în pericol.“

Toate detaliile conflictului Intact-ANAF le puteţi afla citind articolul: VIDEO Săptămâna toxică a Antenei 3. Manipulările care au divizat România

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite