EXCLUSIV De ce România stă pasivă la derapajele anti-democratice din R.Moldova? Interviu cu expertul în politici de securitate Rosian Vasiloi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa foto: Cotidianul.ro
sursa foto: Cotidianul.ro

„Drumul european nu este compromis total, dar a fost serios afectat de anumite forţe politice din R.Moldova, începând cu 2009 când s-a permis furtul acelui miliard de lei, iar noi nici astăzi nu ştim care este finalitatea anchetei, deşi mulţi cunosc cine a fost implicat în furt.“

Coordonarea dintre coaliţia PSD-ALDE şi guvernarea hibridă a lui Vladimir Plahotniuc de la Chişinău determină lipsa unor reacţii ferme ale Bucureştiului asupra derapajelor anti-democratice de peste Prut, a declarat într-un acordat în exclusivitate pentru Jurnaliştii.ro, expertul asociat în politici de securitate al IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi. Despre alegerile parlamentare din februarie 2019, justiţia aservită intereselor oligarhice sau cazul fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, puteţi citi pe larg în interviu.

Jurnaliştii.ro: În contextul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 din R. Moldova, aş vrea să îmi precizaţi care este situaţia actuală de la Chişinău şi cum vedeţi poziţionarea principalelor partide politice înaintea campaniei electorale?

Rosian Vasiloi: Alegerile se vor desfăşura pe 24 februarie 2019. Campania electorală  se va lansa, după ce o să fie decizia Comisiei Electorale Centrale şi vor fi înregistraţi toţi candidaţii. Ceea ce ţine de a doua parte a întrebării dumneavoastră este evident că se prefigurează trei poluri politice, care vor participa în campania electorală.

Primul pol este blocul condus acum de PPDA-PAS cu participarea exponenţilor societăţii civile. Va fi apoi şi PDM care s-a lansat de facto în campania electorală folosind resursa guvernamentală, prin declaraţii şi politici populiste sau prin schimbarea legislaţiei, creşterea salariilor şi pensiilor.

Încă nu este clar ce va fi cu forţele politice unioniste. Din câte am observat, este o mare neclaritate în acest moment aici. Să vedem cum vor merge în această campanie, fie vor crea un bloc, fie vor merge separat.

Eu sunt adeptul că oricine se va implica în campania electorală trebuie să arate că sunt oameni destoinici, înainte de a deveni deputaţi. Societatea civilă a dezvoltat câteva platforme cum ar fi Parlamentul Curat, prin care este recomandat ca să treacă toţi. Nu sunt sigur că foarte mulţi candidaţi se vor folosi de această oportunitate şi o vor neglija.

„Să avem o gândire critică întrucât va fi o campanie electorală dură, cu folosirea factorului administrativ de către unele partide, unii candidaţi vor fi denigraţi, şi eu anticipez asta din partea partidelor de la guvernare.“

Nouă, celor cu drept de vot, ne rămâne sarcina să facem alegerea corectă şi să nu fim vânduţi. Este evident că va fi greu pentru că în ultimii ani guvernarea ne-a arătat cât este de coruptă, iar ultima revoluţie a PE pentru R.Moldova întăreşte aceste lucruri.

Pornind de la rezoluţia PE pentru R.Moldova, consideraţi că drumul european este compromis?

Drumul european nu este compromis total, dar a fost serios afectat de anumite forţe politice din R.Moldova, începând cu 2009 când s-a permis furtul acelui miliard de lei, iar noi nici astăzi nu ştim care este finalitatea anchetei, deşi mulţi cunosc cine a fost implicat în furt.

Autorităţile din R.Moldova nu doresc ca să fie publicat “Raportul Kroll 2”. De asemenea, faptul că se tergiversează cazul aşa zisului primar de Orhei, Ilan Şor, la Curtea de Apel ne spune foarte multe lucruri, iar această forţă proxy din jurul PDM-ului va participa la alegeri. Nu este exclus ca acest partid să aibă o anumită reprezentare în viitorul Parlament al R.Moldova.

Consideraţi că lovitura pe care Traian Băsescu a primit-o din partea justiţiei R.Moldova aservite de Plahotniuc reprezintă un semnal negativ pentru forţele pro-unioniste şi pentru proiectul nostru de „Reunire“?

Când vorbiţi despre proiectul nostru de Reunire, îmi este greu să spun al cui este acesta, pentru că în România şi-n R.Moldova forţele pro-unioniste sunt dispersate. Nu vedem care este proiectul de ţară în România, deşi a fost creată o comisie pe lângă preşedintele Iohannis.

Citiţi interviul integral pe Jurnaliştii.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite