EXCLUSIV Reportaj în Palestina părintelui SMURD: „Raed Arafat a fost doctor de când era copil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Raed Arafat, care a părăsit Palestina la 16 ani şi s-a stabilit în România     FOTOGRAFII: Florin Ghioca
Medicul Raed Arafat, care a părăsit Palestina la 16 ani şi s-a stabilit în România     FOTOGRAFII: Florin Ghioca

„Părintele“ SMURD Raed Arafat, născut la Damasc, a ştiut dintotdeauna că va deveni medic. Nu a ştiut însă că o va face în România. Reporterii „Adevărul“ au pătruns în lumea copilăriei sale, în oraşul Nablus din Palestina.

Născut în capitala Siriei, în urmă cu 52 de ani, Raed Arafat a copilărit în nordul Palestinei, într-unul dintre cele mai înfloritoare oraşe, Nablus. În prezent, cu peste 150.000 de locuitori, fără a mai socoti populaţia din marele centru de refugiaţi Balata, oraşul se întinde peste câteva dealuri împânzite cu blocuri şi are aerul unei staţiuni montane.

nablus palestina FG

Într-un asemenea cadru, la 11 ani, micul Raed dădea primele semne ale unei viitoare cariere medicale. „Eram în clasa a V-a, coleg cu Raed Arafat. Îmi amintesc că se ocupa cu primul ajutor în şcoală, se oferise voluntar. Purta o vestă roşie şi avea o trusă medicală şi ori de câte ori un coleg era rănit sau avea o problemă medicală imediat intervenea Raed“, declară Eiad Anabtawi, prieten din copilărie până în facultatea făcută în România şi chiar şi până în prezent. „Ne mai auzim pe telefon, îi mai scriu pe telefon mesaje. La un moment dat l-au căutat jurnalişti palestinieni, care aflaseră că este ministru în România şi i-am ajutat cu un interviu“, mai povesteşte Anabtawi, care adaugă şi că Arafat voia mereu să fie numărul 1 în clasă, fapt pentru care învăţa mai mult decât toţi ceilalţi colegi.

Eiad Anabtawi

Eiad Anabtawi, prieten din copilărie

Spiritul altruist l-a avut şi atunci când, tot voluntar, s-a oferit să dirijeze circulaţia în faţa şcolii, cu un fluier şi chiar cu o portavoce, pentru a-şi ajuta colegii să traverseze în siguranţă. Un fel de mic poliţist de circulaţie.

„Raed era medic de când era mic. Chiar şi când se juca împreună cu ceilalţi copii era un doctor. Ţin minte că aşa îi şi spuneau, Doctorul Raed. În timpul verii, în tabere, îi învăţa pe copii despre medicina de urgenţă şi primul ajutor. Asta-i pasiunea, ăsta-i rostul lui în viaţă: medicina“, spune vărul lui Raed, Maher Arafat.

Acesta deţine o casă impunătoare într-o zonă rezidenţială a oraşului, s-a întors din Statele Unite, unde a locuit mai mulţi ani, iar fiul său cel mare, la fel ca „unchiul Raed“, merge pe calea medicinei, fiind proaspăt absolvent de facultate în Nablus.

maher arafat

Maher Arafat (foto sus) este şi unul dintre cei care cunosc cel mai bine arborele genealogic al familiei, care se întinde în trecut până în secolul al XVI-lea, de când datează primele documente şi înscrisuri cu numele Arafat.

Dintr-o familie de negustori înstăriţi

De altfel, în lucrarea „Redescoperind Palestina“ a lui Beshara Doumani, un întreg capitol este dedicat originii strămoşilor medicului de la SMURD. Cartea relevă felul în care familia Arafat a participat la economia Palestinei, mai ales că aceasta era o familie de negustori de textile şi de îmbrăcăminte, dar şi de săpun. La un moment dat cea mai mare fabrică de săpun din Palestina (actualmente mai mult muzeu şi spaţiu cultural) a aparţinut familiei Arafat. Ca, de altfel, şi numeroase proprietăţi imobiliare din Nablus aceleiaşi familii.

Şi totuşi, tatăl lui Raed, Daoud, care culmea, şi-a început cariera ca şofer pe ambulanţă, a preferat un alt domeniu al negoţului. „A fost primul om care a adus radioul şi televizorul în Palestina“, îşi aminteşte Eiad Anabtawi, respectabil om de afaceri. Chiar dacă nu are fotografii din copilărie, de pe vremea când împărţea bucuriile cu Raed, Eiad păstrează cu mândrie în telefon o imagine pe care şi-a făcut-o cu prietenul său la Bucureşti, chiar în „biroul domnului ministru”.

Eiad Anabtawi si raed arafat

Eiad Anabtawi, alături de prietenul său din copilărie, Raed Arafat, în biroul acestuia de la Bucureşti  

FOTO: arhiva personală

Deşi a copilărit într-o vilă somptuoasă din cel mai select cartier al oraşului, aşezată pe o colină însorită şi cu o grădină plină de plante exotice şi arbori aducători de umbră, Raed Arafat a fost obişnuit încă de mic cu munca. Cel mai mult l-a atras, fireşte, medicina. „Era interesat de prim ajutor. Aşa că ne-am dus la un spital din apropiere, Rafidia, şi am făcut practică timp de două luni, în timpul vacanţei. Era foarte implicat, lucra de dimineaţă până seara la 21-22. Toţi oamenii îl plăceau. Amândoi am primit licenţă de prim ajutor din partea spitalului Rafidia“, povesteşte Azmi N. Khalali, fost coleg al celui care avea să înfiinţeze, peste ani, serviciul SMURD în România.

khalali

Azmi N. Khalali, fost coleg al lui Raed Arafat

El îşi mai aminteşte o întâmplare în urma căreia şi-a dat seama că prietenul său are o chemare spre medicină, în ciuda vârste fragede: „Când lucram împreună la Urgenţe, nişte israelieni au împuşcat câţiva studenţi. Aşa că ne-am dus să intervenim, să-i salvăm. Aveam sânge peste tot, pe pantaloni, pe cămaşă. Ne-am descurcat şi am dus răniţii la spital. Acolo au întrebat cine i-a ajutat şi răniţii au zis că Raed. Când au aflat că el le-a acordat primul ajutor, au zis că e ok, e foarte bine“, îşi mai aminteşte Azmi.

scoala lui raed arafat FG

Şcoala primară din Nablus, unde a îmvăţat Raed Arafat

Raed Arafat, care a părăsit Palestina la vârsta de 16 ani şi a ajuns în România în 1981, nu vine decât foarte rar în oraşul natal. Prietenii-foşti colegi spun că îl văd mai mult pe internet şi în ştirile pe care le citesc în limba română. „Planurile erau ca Raed să se întoarcă acasă, în Nablus, să continue afacerile familiei. Şi-a continuat drumul în România, şi-a împlinit visul în România. Şi suntem foarte mândri de el“, concluzionează vărul Maher Arafat.

EXCLUSIV - Video documentar realizat de reporterii Adevărul în Nablus, oraşul natal al lui Raed Arafat.

EXCLUSIV „Viaţa lui Raed Arafat, din Palestina în România“, un documentar în premieră

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite