Exclusiv. Este posibilă federalizarea R.Moldova după alegerile din februarie 2019? Interviu cu publicistul Andrei Ţurcanu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa foto: Adevărul.ro
Sursa foto: Adevărul.ro

Drumul european al R.Moldova a rămas o poveste de succes eşuată în urma căreia politicienii care au avut acces la vârful puterii politice de la Chişinău „şi-au făcut de cap într-o manieră execrabilă“, a declarat, într-un interviu acordat Jurnaliştii.ro, publicistul şi filologul Andrei Ţurcanu, care a fost deputat în primul Parlament al R.Moldova. Despre federalizare, regimul oligarhic şi binomul PDM-PSRM, citiţi pe larg în interviu.

Jurnaliştii.ro: Ce şanse sunt ca în alegerile din 24 februarie 2019 votul românilor dintre Prut şi Nistru „să răstoarne“ la urne regimul oligarhic?

Andrei Ţurcanu:  Nicio şansă. Sistemul electoral, cu lipsa turului doi, care favorizează PDM şi PSRM, resurse administrative plus resurse financiare, logistice şi de tot felul practic nelimitate de partea partidelor puterii, strategii diabolice de fărâmiţare şi slăbire a opoziţiei prin atacuri concentrice ale diferitelor forţe, de la cele pseudo-unioniste la cele înverşunat – stataliste. Asta pe de o parte.

Şi, de cealaltă parte, o opoziţie anemică, cu orgolii ce dau peste margini, fără lideri puternici şi hotărâţi, cu o acoperire ideologică aproximativă şi una logistică cvasi inexistentă, fără bani şi fără structuri teritoriale viabile, compromisă prin acţiunile de masă nefinalizate vreodată cu ceva concret, cu o exagerată părere despre sine, dar incapabilă să genereze idei şi să coaguleze cât mai multă lume în jurul ei. Aceasta e realitatea.

Federalizarea R.Moldova ar putea fi posibilă dacă binomul Plahotniuc-Dodon nu reuşeşte să obţină o majoritate confortabilă în viitorul Parlament din primăvară?

Şi dacă obţine, şi dacă nu obţine o majoritate „binomul“, federalizarea R. Moldova nu e posibilă. Ea nu convine decât Rusiei.

Oligarhii transnistreni o duc bine-merci cu acest statut al Transnistriei „pământ al nimănui“, iar de cei de la Chişinău, inclusiv oligarhii roşii, nici nu mai vorbesc.

Drumul european al R.Moldova este compromis total în opinia dumneavostră? Mai poate fi R.Moldova credibilă la Bruxelles în contextul derapajelor democratice devenite aproape cotidiene la Chişinău?

„Drumul european“ a rămas pentru R. Moldova o frumoasă, veche, eşuată „poveste de succes“, sub paravanul căreia nişte hiene scăpate la putere şi-au făcut de cap într-un mod cu totul execrabil. Derapajele democratice de azi nu sunt decât sechelele acelor hălăduiri de „libertate“ în vârful puterii ale unor inşi fără de Dumnezeu, fără de saţ şi fără de răspundere.

Citiţi interviul integral pe Jurnaliştii.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite