EXCLUSIV Medicul radiolog Eduard Moldovanu vrea acord de recunoaştere. Procurorii DNA au găsit 200.000 de euro la locuinţa acestuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul radiolog Eduard Moldovanu, acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, vrea să încheie un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA, potrivit declaraţiei făcute de avocatul acestuia în instanţă. Judecătorii au decis ca medicul să fie cercetat în arest la domiciliu.

Detalii inedite apar în ancheta procurorilor DNA, în dosarul în care medicul primar radiolog Eduard Moldovanu este cercetat în stare de arest la domiciliu, fiind acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu. Moldovanu este şeful Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală de la Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iaşi.

În urma percheziţiilor domiciliare la Eduard Moldovanu „au fost găsite sume importante de bani, de peste 200.000 de euro, sumă care nu poate fi justificată analizând şi declaraţia de avere a inculpatului, care se află la dosarul cauzei”. Afirmaţiile aparţin procurorului DNA, şi au fost făcute în ziua în care Tribunalul Iaşi discuta propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„Întreaga stare de fapt reţinută în cursul urmăririi penale, stă sub semnul unui singur cuvânt: “fraudă” iar analiza  situaţiei de fapt pune accentul atât pe gravitatea unor asemenea fapte de corupţie cât şi pe persoanele care le pot săvârşi”, a continuat procurorul DNA.

Judecătorii au decis că în acest caz se impune măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile, dar decizia nu este definitivă. Procurorii DNA au cerut şi arestarea preventivă a infirmierului Dan –Ionuţ Aranyosi, dar judecătorii au decis cercetarea acestuia sub control judiciar.

Despre ce este vorba în anchetă

Concret, procurorii DNA susţin că au probe din care rezultă că Moldavanu ar fi primit de la trei pacienţi diferiţi suma de 600 de lei, în total suma de 1.800 de lei. Costul real al investigaţiilor, dacă erau facturate către spital, era de 2.000 de lei. În acelaşi caz mai sunt cercetate trei persoane: infirmierul  Dan–Ionuţ Aranyosi (complicitate la luare de mită şi abuz în serviciu), şi asistentele medicale Elena Gherman şi Maria Rîndaşu (luare de mită şi abuz în serviciu).

În esenţă, este vorba de examinări făcute prin Rezonanţă magnetică nucleară (RMN)- folosind tehnica spitalului, interpretarea rezultatelor şi prescrierea de tratamente, făcute în schimbul unei mite. Pentru a  demonstra faptele de corupţie, trei investigatori DNA sub acoperire l-au filmat pe medic când i-au dat şpagă.

Vrea să facă un acord de recunoaştere cu DNA

Potrivit motivării Tribunalului Iaşi, avocaţii medicului au arătat că clientul lor vrea să recunoască faptele „astfel cum au  fost documentate  de  către  investigatorii  sub acoperire însă, există o singură problemă  cu privire la modul de încadrare, în  acest   sens urmând  a fi purtată o discuţie cu procurorul  de caz  întrucât inculpatul intenţionează să  facă  un  acord  de  recunoaştere”.

În sala de judecată, unul dintre avocaţii medicului a încercat să explice care era sursa de provenienţă a banilor găsiţi la percheziţii. El a spus că Moldovanu are 5 contracte  de  muncă, el şi soţia sa lucrează de la  Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi, au  lucrat 18  ani  în privat, „şi atunci  nu se pune problema unui medic care este plătit cu peste 100  de  milioane la un spital  privat  pentru care  lucrează  în  jur de 20  de  ore , să  se  îmbogăţească  de  la  2.000  de  lei”. „La  percheziţie s-au  găsit plicuri  de  bani,  cu  salariile  de  la  spitalele   private, plicuri care erau sigilate cu  sigla  şi stampila spitalului”, a explicat avocatul.

Atunci când  avut ultimul cuvânt, Eduard Moldovanu a arătat că este interimar  la   Nerurochirurgie (Radiologie)  din anul  2012, numit  de  managerul  spitalului, pe motiv  că „faci bani pentru privat, fă şi pentru spital”. El a arătat că de când este interimar,  veniturile spitalului s-au  triplat  atât  prin contractul  cu  CAS,  cât şi prin fondurile   proprii.  Moldovanu s-a mai plans că se munceşte 2,3 ore peste program, se  munceşte  pana  la 11,00  seara şi  nimeni  nu plăteşte  orele  suplimentare.

„Corupţia în sistemul sanitar este un flagel”

„Corupţia în sistemul sanitar este un flagel ce nu poate fi oprit prin privarea de libertate a celor doi inculpaţi cum a solicitat procurorul, dar organele judiciare nici nu pot asista pasiv la derularea unor activităţi ilicite grave, cum s-a susţinut de apărare, doar pentru acest motiv. Fiecare faptă descoperită şi cercetată va determina conştientizarea nu doar a pacienţilor, ci mai ales a personalului medical referitor la ilicitul unor practici, premisă a bunei desfăşurări a activităţilor medicale şi, pe termen lung, a unui sistem sanitar conştient de normele legale ce-i reglementează activitatea”, a motivat Tribunalul Iaşi.

Judecătorul arată că deşi în propunerea de arestare  se face trimitere la sume imense de bani identificate cu ocazia percheziţiilor efectuate la biroul şi locuinţa acestuia, aproximativ 200.000 Euro, „prejudiciul aferent faptelor concrete de care este acuzat inculpatul este unul redus (2.000 lei)”.
”În plus, inculpatul nu are antecedente penale, este o persoană bine integrată social, prezintă disponibilitate pentru dezvoltare personală şi face parte dintr-o familie ce-i poate oferi stabilitate şi motivaţie în a sta departe de mediul infracţional, iar membrii acesteia se pot constitui totodată în factori de supraveghere şi control asupra comportamentului său viitor”, a motivat Tribunalul Iaşi.

Ce a spus procurorul DNA

În sala de judecată, procurorul DNA a arătat că lipsa unei intervenii ferme, caracterizata prin lăsarea in libertate a a medicului şi a infimierului, ar crea un grav pericol şi pentru ordinea publica interna. „Fiind cunoscut, în sens generic, ca nu sărăcia generează corupţie, ci, dimpotrivă, corupţia generează sărăcie, lăsarea in libertate a inculpaţilor generează neîncredere in capacitatea instituţiilor statului de a-i proteja pe cetăţenii oneşti, accentuând sentimentul de impunitate al unor astfel de persoane, sentiment ce caracterizează atât propria persoana, cat si alte persoane, care observa ca orice fapte ar comite,  nu li se poate întâmpla nimic, autorităţile judiciare neputând sa-i sancţioneze pe cei influenţi, dar, de exemplu, pe cei ce comit doua furturi la diferite intervale de timp, ii încarcerează”, a susţinut procurorul DNA.

El a arătat că infracţiunile cu violenţă ori cele comise de persoane care nu îşi pot asigura traiul zilnic (furturi, tâlharii, etc.) sunt cauzate tocmai de starea de paupertate accentuată conjugată cu lipsa educaţiei, întreţinute la rândul lor de corupţie, care cauzează dezechilibre sociale majore. „Cu alte cuvinte, reprimarea faptelor violente este sortita eşecului daca nu sunt ferm reprimate faptele mai grave, de corupţie care fac posibila lipsa educaţiei si a şanselor de a obţine venituri suficiente prin munca onestă”, a percizat procurorul DNA.

300 de lei/analiză

Ancheta  a pornit de la o autosesizare a DNA, potrivit căreia Moldovanu în schimbul unor sume de 300 lei efectuează analiza RMN mai multor pacienţi, aproximativ 10-15 persoane/zi, pe care nu îi trece în evidenţele spitalului şi nu eliberează nici un document.  Pe de altă parte, au existat mai mulţi pacenţi care preferau să-i dea bani medicului, deoarece dacă se înscriau pentru programare sunt puşi pe o listă de aşteptare. Asta în condiţiile în care sunt  pacienţi care sunt înscrişi de trei luni pe aceste liste şi aşteprau să facă exminarea RMN. Potrivit unor surse judiciare apropiate anchetei, Moldovanu, în dorinţa de a face cât mai multe examinări RMN, pe şpagă sau pentru diferite cunioştinţe, ar fi neglijat solicitările medicilor care doresc examinarea cu prioritate a unor pacienţi ce reprezintă cazuri urgent.

Detaliile ies la iveală, în mai multe intereceptări în care Moldovanu se plânge unui coleg că o asistentă s-a plans conducerii şi nu amai fost de serviciu la Radiologie. „Mi-o spus ca, începând cu săptămâna viitoare, cel puţin o săptămână, nu sunt pus în program la RMN. Eu nu mai înţeleg nimic”, se plângea medicul. Într-o altă discuţie, Moldovanu admite că se făceau examinări pentru amici: „În orice caz, vreau să spun că s-o  cerut CD-urile şi DVD-urile de la înregistrări de la RMN de miercuri dimineaţa, de joi dimineaţa, de astăzi... de ultima săptămână. Că s-o sărit calu’…cu RMN făcute pentru cunoştinţe”, se plângea Moldovanu.

Ofertă: Plăteşte 2 la preţ de 4

„Clienţii” lui Moldovanu erau recomandaţi de amici sau foşti pacienţi, sau de infirmierul Aranyosi. Atunci când un prieten al infirmierului ia cerut o „ofertă” pentru un examen RMN complet la spate, medicul i-a spus că este scump, deoarece este vorba de patru secţiuni şi anume, zona cervicală, dorsală, lombară şi bazin, afirmând: „Sunt 4 secţiuni, două le face moca şi două le plăteşte!...N-are cum altfel!”. Una din acestea era programată în ziua în care Moldovanu era de gardă. „Păi zi-i şi tu cât crezi de cuviinţă, mă întrebi pe mine, nu ştiu.  E văru-tău, nu-i al meu”, îi arăta medicul, infirmierului,  cum să negocieze. „Ăăă, 2.5...da, 500 de ron la trei...pot să facem trei regiuni cu 500 de ron….Păi tu spune-i 6 să ai şi tu de acolo şi gata! Şi că cel la care îi va face RMN  trebuie să vină doar cu cartea de identitate, dacă nu are şi bilet de trimitere”, a tranşat problema Moldovanu.

Medicul era sunat şi de alţi colegi, potrivit interceptărilor, care voiau radiografii. „Dom doctor, mai am un cap... Mi-a făcut un cap care... avea nişte migrene mai urâte şi o zis că vrea să-şi facă un cap la noi, dacă o putem ajuta”, îl solicita unul dintre prieteni. „Da, da, da”, răspundea Moldovanu. Sau:  „Pot să-ţi trimit şi eu o cunoştinţă cu un cap?”. „Da. Cu tot cu cap, nu? Cu tot cu cap”, răspundea, râzând, Moldovanu.  










 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite