EXCLUSIV Istoria cusută cu aţă albă a terenului subevaluat de 56 de ori, pe care urma să se ridice hotelul secret al lui Gabriel Oprea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea la DNA - foto Eduard Enea
Gabriel Oprea la DNA - foto Eduard Enea

Gabriel Oprea se află din nou în vizorul DNA. Hotelul pe care voia să-l construiască pe malul lacului Floreasca, pe un teren primit şpagă de subalternul său politic, primarul suspendat al sectorului 2, Neculai Onţanu, este luat la puricat de anchetatori. DNA are indicii că tranzacţia prin care terenul a ajuns la Oprea ar fi fictivă.

Ancheta în cazul primarului suspendat al sectorului 2, Neculai Onţanu, acuzat că a luat şpagă pentru a facilita retrocedarea unor terenuri, a ajuns, inevitabil, şi la şeful său pe linie politică, Gabriel Oprea (UNPR). Unul dintre terenurile cu care ar fi fost mituit edilul de către afaceriştii Cristi Borcea şi Dragoş Dobrescu ar fi ajuns la Gabriel Oprea, care ar fi construit pe el un hotel. Nepoata senatorului, avocat de profesie, ar fi fost doar un paravan, pentru a se da o provenienţă legală terenului.

Tranzacţia prin care avocata Loredana Radu ar fi vândut cu 400.000 de euro unchiului său, Gabriel Oprea, 1.000 de metri pătraţi de teren, pe strada  Barbu Văcărescu,  este verificată acum de procurorii DNA. Anchetatorii au indicii că această tranzacţie ar fi fost fictivă.

Detaliile apar în motivarea judecătorilor care au prelungit arestarea preventivă a lui Onţanu şi a secretarului Primăriei sectorului 2, Toma Şutru, cercetaţi pentru luare de mită. Cei doi sunt arestaţi din 24 martie 2016. În acest dosar  este cercetată inclusiv nepoata generalului Gabriel Oprea, Loredana Radu. Aceasta se află în arest la domiciliu pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

DNA: Terenul a fost subevaluat

Denunţătorii şi martorii din dosar au declarat la DNA că, pe 13 noiembrie 2007, Loredana Radu nu ar fi plătit niciun leu pentru terenul de 1.000 de metri pătraţi. Potrivit DNA, totul ar fi fost un aranjament între Onţanu şi afaceriştii Borcea şi Dobrescu, iar avocata ar fi jucat rolul de intermediar. Edilul ar fi primit mită două terenuri, unul de 1.000 de metri pătraţi, prin intermediul avocatei şi unul de 500 de metri pătraţi, prin intermediul unei alte persoane, Aurel Radu.

În schimb, Onţanu ar fi facilitat procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 de metri pătraţi pe raza Sectorului 2. Avocata spune că ar fi plătit cash un avans de 5.000 de euro, la o dată neprecizată, şi alţi 45.000 de euro în ziua încheierii contractului. Însă, procurorii atrag atenţia şi asupra discrepanţei preţurilor înaintate de Radu care practic afirmă că ar fi plătit 50 de euro/mp, în total 50.000 de euro, în condiţiile în care piaţa imobiliară explodase în 2007, iar un metru pătrat de teren în acea zonă se vindea cu 2.800 de euro.

Astfel, terenul ar fi valorat 2.800.000 de euro. Chiar Ghidul cu preţuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Naţională a Notarilor Publici evalua acel teren la minimum 500.000 de euro. Mai mult, un an mai târziu, pe 17 decembrie 2008, Loredana Radu ar fi vândut terenul către unchiul său, Gabriel Oprea, cu suma de 400.000 de euro. După tranzacţie, avocata a cerut de la Primăria sectorului 2 o autorizaţie de construire pentru un hotel cu 10 niveluri (3S+P+6E), care a fost ulterior edificat. În final, Oprea a donat terenul fiicei sale, împreună cu hotelul aflat şi astăzi în construcţie.

Indiciile anchetatorilor

Iniţial, avocata Loredana Radu a acceptat să colaboreze cu procurorii, dar numai pentru scurt timp. „Unchiul meu mi-a oferit 400.000 euro pe acel teren şi recunosc că eu am vrut să-l vând unui alt potenţial client cu o sumă, probabil, mai mare, dat fiind potenţialul zonei şi faptul că avea o poziţionare pe care eu o consider foarte frumoasă. Unchiul meu mi-a achitat integral banii şi consider că şi aşa am ieşit în câştig“, a declarat, la DNA, Loredana Radu.

Pe lângă explicaţiile necredibile date de nepoata generalului Oprea, procurorilor le-a mai atras atenţia faptul că după începerea anchetei, avocata şi-a adus aminte să depună cei 400.000 de euro pe care i-ar fi primit de la Oprea într-un cont bancar. Ea a declarat că în această perioadă (2008-2016) ar fi ţinut bani în biroul său. Atunci când procurorii au pus întrebări suplimentare despre tranzacţie, Loredana Radu a refuzat să mai răspundă întrebărilor.

Autorizaţiile ar fi ilegale

Inspectoratul de Stat în Construcţii face, în prezent, un control, la solicitarea DNA, cu privire la modalitatea de emitere a autorizaţiei de construire de către Primăria Sectorului 2 Bucureşti pentru terenul dobândit de Loredana Radu. Secretarul Primăriei Sectorului 2, Toma Şutru, a declarat la DNA că autorizaţia a fost emisă la solicitarea expresă a primarului Onţanu, cu încălcarea prevederilor legale, având în vedere că imobilul se află în zona verde de protecţie a Lacului Tei, care este neconstruibilă conform Planului de Urbanism General al Municipiului Bucureşti.

Una dintre angajatele Direcţiei de Urbanism din Primăria Sectorului 2 a explicat la DNA cum s-a dat avizul de construcţie în acest caz. Ea a spus că au fost numeroase discuţii în primărie, deoarece nu existau la momentul emiterii toate avizele necesare şi, iniţial, a refuzat să semneze. „Din câte îmi amintesc, lipseau avizele de utilităţi şi avizul de mediu. În cele din urmă, am acceptat să semnez autorizaţia la cererea doamnei Bagdasar, care a spus că ea nu semnează în lipsa semnăturii mele. Îmi amintesc că domnul Bogdan Pârvanu, care era directorul Direcţiei de urbanism, mi-a adus dosarul şi mi-a spus că primarul cere ca până la 31 decembrie să fie eliberată autorizaţia“, a povestit femeia.  ;

Ameninţările lui Onţanu: „De mâine nu mai vii, dacă ai dat ceva!“

Autorizaţia de construcţie emisă de Primăria Sectorului 2, în cazul hotelului lui Gabriel Oprea,  a fost unul dintre primele acte solicitate de DNA în această anchetă. Cererea procurorilor a ajuns pe 23 martie la Primăria Sectorului 2. După ce a luat la cunoştinţă de conţinutul solicitării, Onţanu a emis în aceeaşi zi o adresă către Compartimentul Arhivă, prin care le punea în vedere funcţionarilor să nu elibereze niciun document fără aprobarea sa personală, sub sancţiunea tragerii la răspundere.

Unul dintre angajaţii de la Arhivă îi spunea lui Toma Şutru cum s-a întâmplat totul. „A venit în arhivă…, domnul primar. „Întrebaţi fetele. De trei ori mi-a zis: «De mâine nu mai vii, dacă ai dat ceva!». Da… «de mâine nu mai vii, dacă le dai fără semnătura mea»“, se plângea funcţionarul. Funcţionarii din primărie au discutat între ei despre solicitarea DNA. „Păi… fii atent aicea! Deci, este o adresă în care ne cere toate certificatele de urbanism, avize şi autorizaţii pentru imobilul acela… A lu’ Oprea?!“, spunea şi Toma Şutru.  Aceste stenograme au contat atunci când magistraţii au prelungit arestarea lui Neculai Onţanu, deoarece ar fi arătat că acesta încearcă să zădărnicească ancheta procurorilor.

„La acest moment însă, temeiurile ce au justificat luarea măsurii arestării preventive nu s-au modificat, dimpotrivă, au apărut şi temeiuri noi, în sensul că s-au descoperit probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a comis şi o altă infracţiune de trafic de influenţă, justificându-se privarea în continuare de libertate a acuzatului“, arată Curtea de Apel Bucureşti, în motivarea din 18 mai, când a prelungit cu 30 de zile arestarea preventivă a edilului.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite