EXCLUSIV Frica de DNA a funcţionarilor din Sectorul 2: „Este o adresă în care ne cer toate certificatele de urbanism ale lu’ Oprea?!”/ Onţanu: „Ce prostii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neculai Ontanu si Gabriel Oprea FOTO Mediafax
Neculai Ontanu si Gabriel Oprea FOTO Mediafax

Interceptările din dosarul primarului Neculai Onţanu arată că funcţionarii de la Primăria Sectorului 2 ştiau că sunt nereguli în emiterea autorizaţiilor de construcţie ale terenului pe care edilul l-ar fi primit mită. Este vorba de imobilul care a ajuns la Gabriel Oprea şi pe care fostul vicepremier i l-a donat fiicei sale, Ana-Maria Tudor.

Avocata Loredana Radu, arestată în dosarul primarului Sectorului 2, Neculai Onţanu, a declarat procurorilor anticorupţie că va aduce la DNA înscrisuri din care să ateste modalitatea de folosire a sumei de 400.000 de euro, care ar fi fost primiţi în numerar de la unchiul său, Gabriel Oprea, în schimbul unui teren de 1.000 de metri pătraţi, susţin surse judiciare, citate de ziarul „Adevărul”.

DNA descrie care ar fi traseul mitei

Potrivit procurorilor DNA, terenul ar fi fost primit mită de Neculai Onţanu. Totul s-ar fi făcut prin intermediul avocatei Loredana Radu, printr-un contract fictiv de vânzare-cumpărare încheiat în 2007 cu Tudor Ioan Ionescu- cel pe numele căruia s-a făcut retrocedarea. Preţul din acte era 50.000 de euro, dar potrivit DNA nu s-ar fi dat niciun ban. În decembrie 2008, Loredana Radu i-a vândut lui Gabriel Oprea acest imobil. Loredana Radu a declarat că a încasat de la soţii Oprea de opt ori mai mult decât a investit, adică  400.000 de euro. Pentru aceşti bani Loredana Radu trebuie să aducă dovezi.

image

Loredana Radu, la DNA: „La un an după achiziţionarea acelui teren, i l-am vândut unchiului meu, Oprea Gabriel, la dorinţa acestuia. Precizez că şi anterior acestei tranzacţii i-am mai vândut alte două terenuri unchiului meu, acesta având încredere că eu, fiind avocat, am verificat legalitatea actelor (dobândire a acelor terenuri). Unchiul meu mi-a oferit 400.000 euro pe acel teren şi recunosc că eu am vrut să-l vând unui alt potenţial client cu o sumă, probabil, mai mare, dat fiind potenţialul zonei şi faptul că avea o poziţionare pe care eu o consider foarte frumoasă. Unchiul meu mi-a achitat integral banii şi consider că şi aşa am ieşit în câştig”.

Soţii Oprea voiau să facă un hotel

Soţii Oprea au început să construiască acolo o clădire cu subsol, parter şi şase etaje, care ar urma să fie folosită ca hotel. Pe 22 decembrie 2011, Oprea i-a donat terenul fiicei sale, Ana-Maria Tudor. Odată cu terenul, Oprea a donat şi hotelul în construcţie. „Unchiul meu, în baza proiectului pe care l-am pus la dispoziţie, a edificat o structură de rezistenţă, iar, ulterior, a donat-o fiicei sale, Tudor Ana Maria. În prezent, terenul împreună cu structura ridicată pe el se găseşte la vânzare”, a spus, la DNA, Loredana Radu.

Avocata Loredana Radu a explicat la DNA cum funcţiona relaţa sa cu unchiul său, Gabriel Oprea. „Domnul Oprea Gabriel avea încredere foarte mare în mine, după cum şi eu am în dumnealui. În contextul acestei relaţii strânse, eu i-am vândut domnului Oprea Gabriel tot ceea ce el a dorit să cumpere de la mine, însă la acest moment, în afară de terenul care face obiectul cauzei, putând indica un teren situat în Voluntari în strada Titu Maiorescu şi un altul în Pipera”.

Onţanu a încercat să tragă de timp

„Adevărul” vă prezintă şi alte detalii interesante din acest dosar de corupţie. Astfel, la data de 23 martie 2016 DNA a transmis Primăriei Sectorului 2 Bucureşti o solicitare scrisă privind punerea la dispoziţie în regim de urgenţă a unor înscrisuri esenţiale pentru soluţionarea anchetei- autorizaţiile de construcţie emise Loredanei Radu şi documentaţia care a stat la baza emiterii titlului de proprietate către primul proprietar Ionescu Ioan Tudor.

După ce a luat la cunoştinţă de conţinutul solicitării, Onţanu Neculai a emis în aceeaşi zi o adresă (nr. 20868 din 23 martie 2016) către Compartimentul arhivă, prin care le punea în vedere să nu elibereze niciun document fără respectarea procedurii care presupunea aprobarea sa personală, sub sancţiunea tragerii la răspundere.

Adresa edilului

Totodată, din declaraţia lui Toma Şutru rezultă că primarul a transmis în mod direct angajaţilor de la departamentul de arhivă şi administraţie publică să nu comunice documentele solicitate fără acordul său expres, ameninţându-i că în caz contrar vor fi destituiţi. Ulterior, inculpatul a părăsit sediul primăriei, astfel încât solicitării nu i s-a putut da curs în termenul stabilit de organele de urmărire penală.

Abia după ce ofiţerii de poliţie din cadrul DNA au contactat în mod nemijlocit cabinetul primarului şi au insistat ca documentele să fie transmise conform solicitării, iar Onţanu a fost citat în calitate de suspect, acesta şi-a dat acordul ca înscrisurile să fie eliberate.

„Şi mi-au zis să vin repede cu… cu actele”

Pe 23 martie 2016, atunci când procurorii DNA au solicitat Primăriei mai multe acte privind terenul care a ajuns în proprietatea fiicei lui Gabriel Oprea. Potrivit unei discuţii dintre Neculai Onţanu şi Toma Şutru, secretar general al Primăriei Sectorului 2,- arestat în acet caz,  rezultă implicarea lui Cristi Borcea - care are calitatea de martor denunţător în caz,  în această retrocedare.

Toma Şutru: A, trăiţi domnu' primar! Păi, vreau să vin până la dumnevoastră, d-aia vă tot căutam, că avem o adresă de la...
Neculai Onţanu: Da.
Toma Şutru: De la Parchet.
Neculai Onţanu: Păi, le-o dăm lor, nu? Păi, da’…!
Toma Şutru: Şi... c-a venit dimineaţa pe fax, vreau s-o citiţi, să vedeţi despre ce este vorba. Şi-au trimis-o la mine şi mi-au zis să vin repede cu… cu actele.
Neculai Onţanu: Da!
Toma Şutru: M-au sunat de câteva ori şi...
Neculai Onţanu: Îhî!
Toma Şutru: Nu le-am avut... acuma... Una este aceea cu Barbu Văcărescu, cu Radu Loredana.
Neculai Onţanu: Da…
Toma Şutru: Şi aia, cu Ionescu Ioan Tudor, unde tot venea ăla...
Neculai Onţanu: Ce prostii!
Toma Şutru: Aia, venea Cristi Borcea toată ziua pe aici, cu Săvulescu (Dragoş Săvulescu – n.r), cu mama mă-sii, cu...
Neculai Onţanu: Da!

„Tu ştii c-ar fi fata lu Oprea...”

Toma Şutru, secretar al Consiliului local al Sectorului 2 Bucureşti, a fost interceptat pe 23 martie 2016,  la ora 10.23, atunci când discuta cu unul dintre angajaţiei Primăriei Sectorului 2, care are calitatea de martor în dosar, despre imobilul care a ajuns în proprietatea fetei lui Gabriel Oprea. Potrivit interceptărilor, funcţionarii au sesizat mai multe probleme în aceste autorizaţii, şi erau nemulţumiţi de solicitările DNA.

Toma Şutru: Măi, ce vreau să te întreb eu? Stai mă că mai trebuia ceva. A! Auzi? Zi-mi şi mie, ce ştii tu de Radu Loredana Claudia? Cine este, mă?
Angajat: (în şoaptă) a fost avocata lu….
Toma Şutru: Avocat?
Angajat: (în şoaptă) Da, avocat..(neinteligibil)…autorizaţia pe Barbu Văcărescu
Toma Şutru: Păi… fii atent aicea! Deci, este o adresă în care ne cere toate certificatele de urbanism, avize şi autorizaţii pentru imobilul acela.
Angajat: (în şoaptă neinteligibil)
Toma Şutru: A lu’ Oprea?!
Angajat: (în şoaptă neinteligibil) ..şi acum e…
Toma Şutru: A vândut cui?
Angajat: …lu fii-sa..(şoptit)
Toma Şutru: Fii-sa cui?
Angajat: Oprea.
Toma Şutru: Oprea?
Angajat: Da.
Toma Şutru: Deci, fata lui figurează acum acolo?
Angajat: Da,….acuma-i măritată…
Toma Şutru: Şi…de ce nu… De ce nu se termină?
Angajat: Nu ştiu….Stă aşa de ani de zile.
Toma Şutru: Aa…problema care e? Că aicea a mai fost o dată un scandal …cu problema asta şi am discutat cu Irina. Astă vară când eu am văzut-o prin parc pe-acolo…pe la…
Angajat: Da.
Toma Şutru: Şi îmi spunea că, zice ,,Păi staţi să vedeţi…...” . A, era discuţia cu Arena Naţională, cu autorizaţia.
Am întrebat-o :,,Băi Irina cum aţi făcut-o? Mama ei!.......Zice:,,Păi, nu ştiţi? Că am făcut-o atunci. Repede, repede, repede”. Bun. Aşa. E?
Şi zice: ,,Da, dar să vedeţi lucrarea aia …..”
Era foarte supărată că n-a mai vrut s-o angajeze, deşi ea a câştigat procesul. Şi…mi-a zis:,,Să vedeţi autorizaţia lu Loredana care n-are nici un aviz”. Şi ea mi-a zis…..Păi cum mă? Zic.
Zice:,,Nu, că are două autorizaţii. Are una cu…..dată prima dată, nu ştiu, şi a doua”.
Şi eu am încercat să iau din arhivă, să mă uit şi eu în arhivă. Bun. Da am găsit doar una din autorizaţii în care într-adevăr, nu e decât autorizaţia. N-am văzut nici măcar cererea. Şi Irina mi-a zis… zice: ,,Mi-a zis şefu că repede, repede, repede”.
Angajat: Păi, da. Da este. Este că a ţinut-o la ea mult timp. Că mi se pare că a semnat şi ea. Că eu eram ..(neinteligibil) ..în anul ….
Toma Şutru: Păi tu erai arhitect şef atunci.
Angajat: Eram dar a semnat ea pentru mine.
Toma Şutru: Irina a semnat pentru tine?
Angajat: Da ..(neinteligibil)… 2011.
Toma Şutru: Şi prima nu e semnat…?
Angajat: Nu mai ştiu…
Toma Şutru: Numai…
Angajat: Dar ştiu că-s…, toate sunt în arhivă. Totul e acolo. Acum ce-au făcut şi jos acolo (neinteligibil)…ştiu şi de treaba asta fiindcă după aia…(neinteligibil).. au făcut, dar nu ştiu cum, s-a făcut actul de vânzare-cumpărare.

„A fost cu documentaţie care i-a data aprobare până pe mal”

Toma Şutru: Tu ştii c-ar fi fata lu' Oprea..
Angajat: Sigur.
Toma Şutru: …actualul proprietar de-acolo?
Angajat: Aşa ştiu ultima ….
Toma Şutru: Bun! Aia se poate vedea. Dar n-a mai venit de atunci. Construcţia ee…, stă aşa în picioare
Angajat: Aşa stă de ani de zile.
Toma Şutru: Şi e o problemă acolo. Că, eu am mai trecut, când am trecut pe-acolo, m-am uitat la un moment dat. N-are retragerea prevăzută în PUZ……Nu cred că are. În PUZ era….Cât sunt? 30 de metri parcă.
Angajat: Pe malul lacului?
Toma Şutru: Da.
Angajat: Da, păi da. A fost cu documentaţie care i-a data aprobare până pe mal.
Toma Şutru: Cine i-a dat?
Angajat: Noi.
Toma Şutru: Păi şi cu aviz..?
Angajat: Cu aviz.
Toma Şutru: De unde?
Angajat: Cu aviz. De la noi.
Toma Şutru: Nu mă…aviz de la mediu , de la ape..
Angajat: Eu ştiu că avea….
Toma Şutru: Nu cred că dau ăştia de la ape aşa aproape..
Angajat: Îţi şi spun, Florin Medvedovici s-a ocupat. Că aşa am şi cunoscut-o..
Toma Şutru:  Cine? Arhitectul? Medmenovici? Cum ?
Angajat: Medvedovici
Toma Şutru: Medvedovici?
Angajat: Prin ea am şi cunoscut-o pe ea. Era una micuţă blonduţă.
Toma Şutru: Cine? Asta..
Angajat: Radu Loredana. Venea mereu aici.
Toma Şutru: Da, ce-i ? Avocat, ce este?
Angajat: Da. E avocata lui, l-a şi apărat un pic. Da, am înţeles că şi pă ea ….
Toma Şutru: Mda.
Angajat: Nu ştiu dacă nu e… băgată în altele.
Toma Şutru: Cine ştie? Bun, hai deci să vedem aicea, neapărat, cu Barbu Văcărescu. Trebuie să vorbesc şi cu domnul primar. Văd că nu este aici, acuma. L-ai văzut astăzi?
Angajat: Nu.
Toma Şutru: Pă unde o fi?
Angajat: ..(neinteligibil )..pe la nouă jumătate…
Toma Şutru: Nu era, nu?
Angajat: Nu. Nici n-am…
Toma Şutru: Păi nu, că eu am termen aicea să le dau urgent şi…...dacă mă duc la arhivă, n-o să mi le dea, că nu-mi aprobă.., tre să aprobe dânsu. Ştii?
Angajat: Da?!

„Ca să nu fie pe numele lui. Şi, după aia, a făcut vânzarea pă numele lu' aia”

Toma Şutru: I-auzi? Până la orele 14 tre să le dau.
Angajat: Azi?!
Toma Şutru: Da…Eu zic aşa, chem de la arhivă pe cineva şi-l pun să le scoată….
Angajat: Sigur că da.
Toma Şutru:…şi când o veni domnul primar să le avem deja, adică…
Angajat: Să scoată tot ce au.
Toma Şutru: Da.. Irina-mi spunea că ea a fost chemată sau că tu i-ai fi spus…că domnu primar a cerut-o urgent. Şi că atunci a zis domle..
Angajat: Era a lui Oprea….
Toma Şutru: Da măi, da dă-i în mama mă-sii. A lu ală, da ….
Angajat:..dar era atunci.
Toma Şutru: Şi acum când ne întreabă, ce şi cum ….
Angajat: Da, acum dăm ….
Toma Şutru: Că răspunderea e pentru toţi care semnează.
Angajat: Ştiu, ştiu. Ştiu ….Păi cine se gândea…, cine s-a …, ce a ieşit… Păi n-a avut şi cabinet? Aicea stătea.
Toma Şutru: Cine?
Angajat: Oprea.
Toma Şutru: Oprea da avea cabinet. Am crezut că ea.
Angajat: Nu . Ea venea mereu aicea. Ea la două trei zile era p-aicea.
Toma Şutru: Radu Loredana?
Angajat: Da, sigur că da.
Toma Şutru: Venea zilnic aicea?
Angajat: Da.
Toma Şutru: Că, eu am cunoscut-o abia anul trecut. Tot aşa venise într-un dosar.
Angajat: Nu dragă, venea mereu. Mereu venea. Nu… şi tot timpul era pă picior.
Toma Şutru: Cu presiune.
Angajat: Păi, sigur că da. Păi, na.
Toma Şutru: A, înseamnă că a mai avut şi altele.
Angajat: Nu ştiu. Probabil că …nu-s pă faţă. Da astea era chiar pe numele ei.
Toma Şutru: Mda.
Angajat: Ca să nu fie pe numele lui. Şi, după aia, a făcut vânzarea pă numele lu' aia.
Toma Şutru: Fetei lui Oprea.
Angajat: Da. Care-i măritată şi are alt nume. Nu e…
Toma Şutru: În sfârşit, uite nu e bine. În sfârşit.
Angajat: Nu e bine.
Toma Şutru: Bine.

„Dacă mai umbli în autorizaţii fără aprobarea mea, de mâine nu mai vii!”

Angajaţii de la Arhiva Primăriei discută pe 23 martie 2016,  despre ordinele lui Neculai Onţanu, de a nu elibera actele către DNA.

Angajat Arhivă: A venit în arhivă…, domnul primar.
Toma Şutru: Domnul primar a venit în arhivă?
Angajat Arhivă: Da.
Toma Şutru: Păi, eu de dimineaţă încerc…
Angajat Arhivă: Când a plecat, când a plecat la maşina.
Toma Şutru: Când a plecat? Acum?
Angajat Arhivă: Acum 20 (douăzeci) de minute, juma’ de oră.
Toma Şutru: Şi mie mi-a zis… Fetele mi-au zis…, că n-am reuşit să vorbesc cu dânsul…
Angajat Arhivă: Şi a venit şi a zis, domne’…
Toma Şutru: Domne’, păi nu ştiai că-i adresa asta?
Angajat Arhivă: Nu ştiu, poate nu ştie de adresă.
Toma Şutru: Ba, ştie!
Doamnă: Deci, domnul L.  nu i-a spus de adresă, că na’,…nu ştia toate datele.
Toma Şutru: I-a zis Bogdan, probabil. Că eu v-am spus pentru ce am nevoie.
Angajat Arhivă: Da, domnu’ secretar. Mi-a zis că, de ce am scos autorizaţiile din cutii?
Toma Şutru: Pentru că aşa vrea parchetul. Parchetul are dreptul să ridice şi originalele.
Angajat Arhivă: Eu vă cred, dar eu sunt între ciocan şi nicovală, mi-a zis de 3 (trei) ori că…, întrebaţi fetele.
Toma Şutru: De aia nu vrea să mă primească?
Angajat Arhivă: Întrebaţi fetele. De 3 (trei) ori mi-a zis: ,,de mâine nu mai vii, dacă ai dat ceva!”
Toma Şutru: V-a ameninţat că vă dă afară?
Angajat Arhivă: Da,… ,,de mâine nu mai vii, dacă le dai fără semnătura mea”.
Toma Şutru: Eu i-am spus şi doamnei Georgescu şi i-am dat să citească şi probabil că i-a spus. Zic,..uite, îmi trebuie astea.
Doamnă: Cineva a spus.
Angajat Arhivă: Bogdan! De la mine nu ştia decât…Bogdan.
Toma Şutru: Bogdan mai puţin. Nu cred. Cred că doamna Georgescu s-a dus să-i spună, că am chemat-o aicia. Luaţi şi citiţi.
Angajat Arhivă: Bogdan a dat din mână aşa, cam ,,las-o aşa sau ceva”, nu…, n-am înţeles ce a zis.
Doamnă: Păi tocmai, să semneze.
Toma Şutru: Păi faceţi procesul…, bun.
Angajat Arhivă: Păi da, dar depăşesc, …depăşeşte termenul, indiferent cum.
Toma Şutru: Păi, eu o să-l sun pe domnul ăla şi o să-i spun: Domne’, nu îmi dă voie să le scot din arhivă.
Angajat Arhivă: Da bine, dar vă puneţi cu primarul.
Toma Şutru: Ce să mă pun domne’ cu primarul, păi ce…
Angajat Arhivă: E treaba dumneavoastră asta. Uitaţi ce ordin mi-a dat.
Toma Şutru: Păi, totuşi sunt şi eu un funcţionar public aicia, nu sunt aşa venit de pe stradă.
Angajat Arhivă: Eu, aţi văzut. Eu niciodată nu am obstrucţionat. De câte ori mi-aţi cerut, am adus. Şi dacă…acuma mi-a zis: ,,dacă mai…”
Toma Şutru: De 3 (trei) ori îi zic, e clar că doamna Georgescu i-a spus.
Angajat Arhivă:,,Dacă mai umbli în autorizaţii fără aprobarea mea, de mâine nu mai vii!”

Arestaţi din 25 martie

Primarul Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onţanu, este arestat preventiv  din 25 martie 2016, în acelaşi dosar fiind arestată şi avocata Loredana Radu, fost apărător al lui Victor Ponta, aceasta fiind acuzată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani. Toma Şutru, secretar al Consiliului local al Sectorului, a fost arestat preventiv, acesta fiind acuzat că ar fi solicitat pentru intervenţia sa două milioane de euro, banii fiind mascaţi sub forma unui contract de vânzare cumpărare pentru un teren care nu putea fi utilizat, preţul acestuia fiind supraestimat, spun procurorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite