EXCLUSIV Dosarul „Microsoft”, în faza de apel: procurorii „desfiinţează” condamnările ridicole primite de Cocoş, Nicolae, Pinalti şi Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA cer condamnări mai dure în dosarul „Microsoft” şi confiscarea unor noi sume de bani, care ar fi fost primite şpagă pentru intervenţii la cel mai înalt nivel. Procesul de corupţie a fost amânat în septembrie, atunci când va fi audiat fostul primar al oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

Completul de 5 judecători  de la Curtea Supremă a început ieri judecarea apelului în cazul „Microsoft”, unul dintre cele mai mediatizate dosare de corupţie din ultimii ani. Procurorii sunt nemulţumiţi de condamnările mici primite de VIP-urile din acest dosar. Mai exact, acuzarea consideră că fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan, care a primit trei ani de închisoare, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi afaceristul  Dorin Cocoş, care au primit câte doi ani de închisoare, şi afaceristul Nicolae Dumitru, care a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, trebuie să stea mai mulţi ani după gratii pentru şpăgile uriaşe pe care le-ar fi primit.

„Instanţa de fond nu a ţinut cont în procesul de valoarea ridicată a sumelor de bani  primite de inculpaţi cu titlu de folos necuvenit obţinut ca urmare a traficului de influenţă (Dumitru Nicolae - 2.050.000 de dolari în anul 2004 şi 1.000.000 de euro în anul 2009; Cocoş Dorin - 9.000.000 de euro; Sandu Gabriel - 2.196.035 de euro; şi Ştefan Gheorghe - 3.996.360 de euro), de urmările produse, respectiv prejudicierea imaginii instituţiilor statului, precum şi a stabilităţii de care trebuie să se bucure mediul economic şi de afaceri”, arată procurorii DNA, în motivele de apel depuse la Curtea Supremă.

Afacerea „Microsoft”

Astfel, procurorii cer aplicarea unor pedepse orientate spre maximum special: 7 ani de închisoare. Ei arată că rezultatul traficului de influenţă exercitat de cei implicaţi în acest dosar, este acela că „cele două contracte de închiriere licenţe Microsoft din anii 2004 şi 2009 au fost încheiate la preţuri mult supraevaluate”. O parte din fondurile achitate de Guvernul României în executarea acestora s-ar fi transfomat în şpagă. Sumele de bani „au fost remise unor persoane cu atribuţii şi putere decizională în ce priveşte perfectarea şi derularea lor, dar şi unor reprezentanţi ai mediului de afaceri care, în schimbul unor importante sume de bani, au promis că vor interveni pe lângă aceste persoane şi le vor determina să încheie respectivele contracte cu Fujitsu Siemens Computers Austria şi, ulterior, cu D.Con.Net.Ag”.

Potrivit motivelor de apel, Sandu s-a folosit de funcţia de ministru pentru a obţine bani. El ar fi dat dovadă de „un real dispreţ pentru valorile ocrotite de lege, deşi una dintre obligaţiile sale era tocmai aceea de a asigura respectarea lor”. În cazul lui Dumitru, acesta ar fi acceptat cu uşurinţă încălcarea unor norme sociale, pentru a obţine comisioane. „Rolul inculpatului Dumitru fiind acela de a avansa lichidităţi  pe care ulterior şi le-a recuperat, primind, în plus, într-un mod extrem de facil cu titlu de comision în anul 2004 suma de 2.050.000 USD, iar în anul 2009 suma de 1.000.000 de euro”, arată DNA.

La rândul lui, Dorin Cocoş ar fi disimulat şpaga folosind 21 de chitanţe emise în baza unui contract de împrumut încheiat cu afaceristul Dinu Pescariu. „Acest comportament infracţional relevă demersurile inculpatului Cocoş de a altera aflarea adevărului şi de a minimaliza consecinţele juridice ale faptei comise”, acuză DNA. „Atitudinea şi poziţia constant disimulatorie şi nesinceră abordată pe parcursul întregului proces penal de către inculpatul Ştefan Gheorghe ar fi trebuit să fie sancţionată mai sever în condiţiile în care că corupţia se impune a fi considerată un fenomen infracţional cu un grad sporit de pericol social”, precizează procurorii, în cazul fostului primar din Piatra Neamţ.

Banii către partid

În plus, procurorii cer condamnarea afaceristului Nicolae Dumitru pentru o infracţiune de trafic de influenţă, în cazul căreia instanţa de fond a spus că s-a prescris. Motivul: ultima tranzacţie financiară, o tranzacţie de 300.000 de euro de la Dinu Pescariu, a fost făcută în 2010.

„Învederăm faptul că activitatea frauduloasă în care au fost implicaţi inculpaţii a fost una de amploare, cu ramificaţii transfrontaliere”, procurori DNA

Mai mulţi bani confiscaţi

În faza de fond a procesului, judecătorii au decis confiscarea unor sume de bani uriaşe: de la Gheorghe Ştefan a sumei de 3,9 milioane de euro, de la Dorin Cocoş 3,7 milioane de euro, de la Gabriel Sandu 2,2 milioane de euro şi de la Nicolae Dumitru un milion de euro. În plus, DNA cere în apel confiscarea unor sume suplimentare de bani: 2.050.000 de dolari de la Dumitru şi alţi 5,3 milioane de euro de la Cocoş. „Judecătorii trebuiau să confişte suma totală de  9.000.000 de euro, chiar şi în contextul în care o parte din sumele de bani primite  de inculpatul Cocoş, cu titlu de trafic de influenţă, au revenit Partidului Democrat”, arată DNA.

Cum a explicat prima instanţă pedepsele mici date în dosar

Pedepsele, surprinzător de mici au fost motivate de atitudinea inculpaţilor în timpul procesului, potrivit motivării date de prima instanţă, mai précis de un complet de trei judecători de la Curtea Supremă. Astfel, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gabriel Sandu au scăpat dintr-un foc de jumătate din pedeapsă atunci când au făcut denunţuri. Pentru că şi-au recunoscut faptele, li s-a mai scăzut o treime din pedeapsă. Peste toate în acest caz a fost aplicată legea penală mai favorabilă, care a rezolvat ecuaţia condamnărilor în favoarea celor patru inculpaţi.

La termenul de ieri, Completul de 5 Judecători de la Curtea Supremă a decis amânarea procesului pentru 19 septembrie, când va fi audiat Gheorghe Ştefan. Dorin Cocoş şi Gabriel Sandu au spus că nu vor să dea declaraţii în faza de apel, iar Nicolae Dumitru a spus că se prevalează de dreptul la tăcere. Cererea de amânare s-a dat la solicitarea lui Ştefan, care a motivat că şi-a angajat un avocat nou, care nu a  avut timp să-şi pregătească apărarea.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite