EXCLUSIV. Criminalist: Cum va „pica” versiunea sinuciderii, susţinută de cei trei suspecţi în cazul femeii incendiate pe câmp, în Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Sabina Mircea, femeia ucisă apoi incendiată pe câmp. Imagine: Arhiva Adevărul
Mihaela Sabina Mircea, femeia ucisă apoi incendiată pe câmp. Imagine: Arhiva Adevărul

Cei trei suspecţi care au fost arestaţi preventiv pentru uciderea Mihaelei Mircea, femeia al cărui trup a fost incendiat pe un câmp din Giurgiu, vor putea fi incriminaţi imediat după ce va fi găsită arma crimei, a cărei urme vor fi comparate cu cele descoperite de legişti pe cadavrul victimei. În acest mod va „pica” versiunea suspecţilor că femeia s-ar fi sinucis, iar anchatatorii vor avea suficiente probe pentru a obţine în instanţă condamnarea.

Andrei Banu, fost şef al Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Prahova, a explicat pentru „Adevărul” cum se vor asambla detaliile descoperite în locul unde victima a fost incendiată, cele din locul în care a fost comisă crima, precum şi cum vor contura probele întregul ansamblu infracţional.

 Cei trei suspecţi au susţinut în faţa anchetatorilor că nu ei au ucis-o pe Sabina Mihaela Mircea, ci doar au încercat să o resusciteze după ce aceasta s-a otrăvit, au constatat că e moartă şi s-au speriat, acesta fiind motivul pentru care i-ar fi incendiat cadavrul pe câmp.

Expertul criminalist spune că versiunea suspecţilor va „pica” testul probelor, deoarece legiştii au descoperit că moartea victimei s-a produs prin lovirea cu un corp dur, în zona capului, fapt care a produs  o hemoragie masivă şi, într-un final, moartea victimei. În mod contradictoriu, suspecţii spun că victima s-ar fi sinucis prin înghiţirea unei substanţe toxice

Arma crimei a fost întotdeauna „regina probelor”

„Ce zic ei, că a fost intoxicată şi aşa a murit, e contrazis total de medicul legist. Aici fac o paranteză. Toate probele în procesul penal sunt egale. Însă la Lyon a fost un simpozion acum câţiva ani, cu toţi criminaliştii din Europa, unde s-a spus: toate probele au aceeaşi valoare de adevăr – aşa cum spune şi Codul de procedură penală de la noi – însă  nicio probă nu este mai presus de proba ştiinţifică. Şi aici, medicul legist a constatat aşa: că moartea s-a datorat unui şoc traumatic, traumatism cranio-cerebral şi şoc hemoragic. Ce înseamnă asta? Înseamnă că ea a fost lovită în cap, iar craniul, ţesutul osos, păstrează forma obiectului cu care a fost lovită. Cu alte cuvinte, în momentul în care se va găsi corpul cu care a fost lovită – şi se va găsi fără probleme, că oamenii au lucrat profesionist – va fi comparat cu urma lăsată pe craniu. Dacă e un ciocan va fi o formă pătrată, cu fracturi, cu eschile osoase…E o ştiinţă întreagă aici. Şi să vezi ce expertiză frumoasă va ieşi când vor pune toporul sau ciocanul vis-à-vis de fracturile din craniu”, a declarat Andrei Banu. 

Mai sunt şi alte aspecte care ar putea duce la incriminarea celor trei suspecţi. 

„În legătură cu fracturile coastelor şi aici intrevine un mecanism: modul de producer al fracturilor denotă şi poziţia autorului faţă de victimă. Cu alte cuvinte: una e să loveşti o victimă care se află întinsă pe jos şi să îi rupi coastele, şi alta e să fie victima în picioare. Fiind în picioare victima, e clar că ea a fost lovită cu intenţia de a fi omorâtă. Din surse rezultă că s-au găsit urme de insecticid, dar nu a fost o doză letală, deci această otravă nu a dus la decesul ei”, a spus criminalistul.

Locul crimei conţine o sumedenie de probe

Toate aceste detalii vor fi conjugate cu probele găsite de anchetatori în casa unde locuiau suspecţii, dar şi cu probele ridicate în maşina cu care aceştia au transportat cadavrul. 

„Ambientul unde s-a produs crima, eu ţin foarte mult la asta: sunt o groază de urme acolo. Acum, ce categorii de urme: aici avem sânge în mod cert în casă, fire de păr, practic aceste probe biologice. Mai sunt urmele digitale ale victimei, urme pe îmbrăcăminte. Maşina e «aur». Ce înseamnă asta: în maşină găseşti absolut de toate. Cum a fost dusă, cum a fost transportată, probe ADN, găseşti multe probe. Plus ce găseşti pe autori. Iei ADN-ul de la autori, de pe îmbrăcămintea lor, de ce cea a victimei, deoarece asta arată apropierea între ei. Autorii pot avea leziuni de auto-apărare după ce s-au bătut cu victima. Cine putea să o omoare, decât numai cineva din reţeaua de prostituţie şi proxenetism, recte băiatul ăsta şi cele două surori, care erau proxenetele ei, dar şi ele, la rândul lor, se prostituau. Proxenetul înseamnă control, presiune psihică, înseamnă plasarea victimei, înseamnă contrului ei din perspectiva a cât produce, transportul ei cu maşina. Sunt convins că acesta a dus-o şi cu maşina în diferite locuri, o controla, aşteptând banii. Văzând banii din ce în ce mai puţini e clar că au intervenit neînţelegeri, conflicte care au dus la acestă crimă”, a mai spus Andrei Banu. 

Cei trei suspecţi au fost arestaţi preventiv şi au recunoscut parţial faptele

Cei trei suspecţi pentru uciderea Sabinei Mihaela Mircea, tânăra care a fost omorâtă apoi introdusă într-o valiză şi apoi incendiată la margina unui drum din Giurgiu, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile de Tribunalul Giurgiu. Surorile Samira şi Sabina Constantin,precum şi cel care a incendat trupul tinerei, Alexandru Dinu, au recunoscut parţial faptă şi au fost trimişi după gratii.

Cei trei suspecţi în cazul femeii incendiate pe marginea drumului la Ghimpaţi au primit mandat de arestare pentru 30 de zile şi au fost conduşi în arestul IPJ Giurgiu, a declarat miercuri pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu, procurorul Ioan Adrian Alexe.

„După îndelungi audieri, (…) Tribunalul Giurgiu a dat decizia de arestare preventivă a celor trei suspecţi în cazul femeii arse la Ghimpaţi. Cei trei, un bărbat şi două femei, au recunoscut în instanţă voalat faptele, în sensul că fiecare dă vina pe celălalt pentru faptele comise şi deja au făcut contestaţie cu privire la decizia instanţei”, a afirmat Alexe.

Cei trei au fost reţinuţi marţi pentru 24 de ore, după percheziţii la domiciliul acestora, fiind audiaţi de procurori până în dimineaţa zilei de miercuri iar după-amiază au fost prezentaţi instanţei din cadrul Tribunalului Giurgiu, care a decis arestarea lor preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, fiind conduşi în arestul IPJ Giurgiu.

Pe 30 octombrie, pe un câmp între localităţile Ghimpaţi şi Valea Plopilor a fost identificat cadavrul incinerat al unei femei, care a ars în proporţie de 90%.

După cercetări efectuate la faţa locului, audieri ale martorilor şi urmărirea înregistrărilor de pe camerele de filmat din zonă, procurorii şi criminaliştii au reuşit identificarea cadavrului femeii, care a fost carbonizat aproape în întregime şi au reuşit şi identificarea suspecţilor, un bărbat şi două femei.

Femeia arsă practica prostituţia şi locuia împreună cu agresorii ei într-un cartier din Bucureşti, iar mobilul faptei de omor a constat în neînţelegeri în interiorul locuinţei intervenite între ea şi cei trei arestaţi.

Acţiunea penală a fost pusă în mişcare sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omor calificat şi profanare de cadavre.

Ce versiune au susţinut suspecţii în faţa anchetatorilor

Samira Constantin, Elena Constantin si Alexandru Dinu nu au recunoscut că sunt autorii crimei, dar au spus în faţa anchetatorilor că ei au dus corpul tinerei pe câmp, cu ajutorul uneie valize căreia i-au dat foc. Cei trei susţin că nu ei sunt cei care au ucis-o pe victimă. Declaraţiile celor trei vin după ce oamenii legii au găsit maşina cu care a fost transportat cadavrul.

Iată versiunea susţinută de cei trei suspecţi de crimă, arestaţi preventiv:

  • Sabina, tânăra mamă avea un copil, un băieţel de 8 ani pe care-l lăsase în grija bunicilor paterni, în Pantelimon-Ilfov. Tatăl copilului plecase în străinătate când Sabina era gravidă. După ce a născut, Sabina a cunoscut un sirian, pe Jamal Ahmad Kouja, care şi-a asumat paternitatea copilului.
  • Relaţia cu sirianul a fost scurtă. Jamal a intrat în conflict cu legea, el fiind condamnat în 2015 pentru trafic de migranţi. Sirianul încercase împreună cu un frate să bage în ţară alţi fraţi de-ai lor, pe la graniţa de la Negru-Vodă, judeţul Constanţa. Poliţia de Frontieră i-a prins, astfel că Jamal a făcut şi închisoare.
  • În vară, Sabina a plecat de acasă să facă bani, nimerind în Ferentari, unde locuia cu surorile Constantin, sub protecţia lui Alexandru Dinu. Aceştia au declarat că Sabina a băut insecticid, a căzut inconştientă, iar ei au încercat să o resusciteze, de aceea i-au rupt coastele. 
  • Când au văzut că e moartă, s-au speriat şi au încercat să scape de cadavru, astfel că au băgat trupul femeii într-o valiză, pe care Alexandru, fără să aibă permis de conducere, a cărat-o cu maşina Samirei pe câmpul din Ghimpaţi. Aici i-a dat foc. Fapta s-a întâmplat la 31 octombrie, alarma fiind dată de un şofer de TIR care a observat incendiul de pe câmp, dintre localităţile Valea Plopului şi Ghimpaţi.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite