EXCLUSIV Consilierul personal al lui Andrei Chiliman a recunoscut şpaga la DNA: „Am primit suma de 510.000 de euro. Regret săvârşirea faptei“

EXCLUSIV Consilierul personal al lui Andrei Chiliman a recunoscut şpaga la DNA: „Am primit suma de 510.000 de euro. Regret săvârşirea faptei“

Emanoil Bocean, în momentul în care a fost ridicat de DNA

Coordonatorului Poliţiei Locale a Sectorului 1, Emanoil Bocean, fost consilier al fostului primar al Sectorului 1, Andrei Chiliman, a recunoscut la DNA acuzaţiile aduse de procurorii DNA, de trafic de influenţă. El a dat o declaraţie explicită în care a povestit cum primea şpaga.

Ştiri pe aceeaşi temă

Emanoil Bocean  a fost acuzat că a primit, de la mai mulţi oameni de afaceri, suma de 2.256.000 lei pentru a-i ajuta să obţină contracte de lucrări publice de la Primăria Sectorului 1 şi Poliţia Locală a Sectorului 1.  Contractele respective aveau ca obiect ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar, lucrări de curăţenie a imobilelor aparţinând Poliţiei Sector 1 Bucureşti, demolarea garajelor amplasate ilegal, lucrări de îndepărtare graffiti, lucrări de demontare a construcţiilor metalice amplasate ilegal, livrarea de produse de curăţenie.

Declaraţia martorului ameninţat

Ancheta în cazul lui Bocean a demarat după ce unul dintre martorii ameninţaţi, care au dat declaraţii în dosarul de corupţie al fostului deputat Vlad Moisescu, fost lider al PNL Sector 1, l-a pomenit în mărturia sa. Martorul ameninţat a primit un nume de cod şi o identitate ascunsă, „Ioniţă Gabriel”. El a spus că Bocean era una dintre persoanele esenţiale în angrenajul creat de Vlad Moisescu, la nivelul Primăriei sectorului 1 Bucureşti, fiind unul dintre angajaţii de încredere, care foloseşte resursele instituţiei pe care o coordonează, pentru a asigura „Grupării Moisescu” servicii de monitorizare şi filaj la solicitarea acestuia.

La percheziţia efectuată la Bocean, la data de 31mai  2016, procurorii DNA au găsit rapoarte de filaj (depuse la dosarul cauzei), „fapt ce denotă gradul de pericol social al inculpatului, care a folosit resursele instituţiei publice pe care o coordona, în interes personal”.   

„Recunosc în totalitate infracţiunea de trafic de influenţă”

Mai mulţi afacerişti care i-au dat şpagă lui Bocean, pentru a primi contracte publice, au dat şi ei detalii despre cum îi dădeau banii. Pus în faţa probelor, Bocean a recunoscut tot. „Recunosc în totalitate infracţiunea de trafic de influenţă pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale în cauză.Astfel, în calitatea mea de consilier al primarului Sectorului 1 Bucureşti pe linia de ordine publică, în perioada anilor 2009 – 2014, în mod repetat, am colaborat cu administratorii societăţilor comerciale pe care le-am impus la Biroul Licitaţii din cadrul Poliţiei Locale a Sectorului 1 Bucureşti şi i-am avantajat în atribuirea contractelor având ca obiect ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar pe raza Sectorului 1, prestare servicii curăţenie în clădirile Poliţiei Locale a Sectorului 1 Bucureşti, achiziţionare produse curăţenie, demolare construcţii ilegale pe teritoriul Sectorului 1 Bucureşti, îndepărtare graffiti”, a declarat Bocean.

Astfel, Bocean a spus că a favorizat mai multe firme, iar şpaga îi era adusă şi primită „atât în sediul Poliţiei Locale Sector 1 unde îmi aveam biroul, cât şi în diverse locuri publice pe care le fixam împreună telefonic”. El a dat detalii explicite despre afacerişti de top, implicaţi în acet caz, şi cine erau intermediarii lor.  „Persoanele menţionate îmi aduceau sume cuprinse între 3.000 lei  – 9.000 lei la o frecvenţă de două săptămâni în perioada menţionată.I-am condus personal pe susnumiţii la şefa Biroului de Licitaţii din cadrul Poliţiei Locale Sector 1 Bucureşti după ce, în prealabil, aceştia pregăteau ofertele împreună cu mine pentru a le fi atribuite respectivele contracte”, a povestit Bocean.

„Regret comiterea infracţiunii care mi s-a reţinut în sarcină”

Fostul consilier ar fi cerut bani, sub forma unor comisioane, şi pentru derularea în bne condiţii a contractelor publice. „Respectivele sume îmi erau achitate cash de aceste persoane în modalitatea pe care am detaliat-o anterior”,a  spus fostul consilier.

„Într-adevăr, am primit în perioada anilor 2009 – 2014, în modalitatea arătată, de la administratorii societăţilor pe care le-am favorizat pentru obţinerea contractelor din bani publici, suma de 510.000 euro, aşa cum s-a reţinut în acuzaţiile formulate. Mai precizez că o parte din contractele la care am făcut referire au fost prestate, însă obiectul altor contracte şi mă refer la cele privind îndepărtare graffitti de pe suprafeţele Sectorului 1 Bucureşti, demolare garaje nu a fost prestat niciodată. Regret comiterea infracţiunii care mi s-a reţinut în sarcină în prezenta cauză.”

Acuzaţii grave făcute de procurori

Procurorii DNA cer ca Bocean, care este în arest de la sfîrşitul lunii mai, să fie judecat tot în stare de arest,  şi să fie condamnat sever.

„Inculpatul, deşi însărcinat cu coordonarea Poliţiei Locale a Sectorului 1 Bucureşti, instituţie subordonată primăriei, având ca atribuţii, printre altele, urmărirea modului în care s-au îndeplinit prevederile Hotărârilor Consiliului Local, dispoziţiile Primarului Sectorului 1 Bucureşti şi respectarea prevederilor reglementate prin procedurile operaţionale specifice activităţii pe care o desfăşoară Poliţia Locală, aşa cum rezultă din fişa postului, acţiona în detrimentul atribuţiilor pe care le avea, în sensul favorizării unor agenţi economici, pentru câştigarea licitaţiilor şi achiziţiilor publice, obţinand în schimb de la reprezentanţii acestora, sume importante de bani plătite sub forma unor “comisioane”, în cuantum de peste 500.000 euro, într-o perioadă de aproximativ 5 ani”, susţin procurorii DNA.

DNA: „A subordonat intereselor personale folosirea banilor din fondurile publice”

Practic, arată anchetatorii, cea mai mare parte a lucrărilor care faceau obiectul contractelor obţinute prin proceduri de licitaţie şi achiziţii publice trucate nu au fost prestate niciodată, fapt recunoscut chiar de adminitratorii firmelor care au beneficiat de aceste contracte, acestea fiind consemnate numai scriptic, banii fiind plătiţi din fondurile alocate de primărie, Poliţiei Locale a Sectorului 1, Bocean afirmând că instituţia publică „are bani de cheltuit”.

„Inculpatul a subordonat intereselor personale folosirea banilor din fondurile publice, folosindu-şi influenţa conferită de funcţia detinută pentru a favoriza diverse firme, pe ai caror repezentanţi i-a constrâns să-i remita foloase necuvenite, sub forma unor sume de bani, pentru menţinerea contractelor, pe o perioadă de mai mulţi ani, deşi serviciile de care ar fi trebuit să beneficieze cetăţenii  - demolare a garajelor amplasate ilegal pe raza teritorială a sectorului 1, lucrări de îndepărtare graffiti de pe suprafeţele multiple apartinând sectorului 1, lucrări de demontare a construcţiilor metalice amplasate ilegal pe raza teritorială a sectorului 1, livrarea de produse de curăţenie, nu s-au prestat niciodată, împrejurare rezultată şi din declaraţiile martorilor audiaţi în cauză”, arată procurorii DNA.


 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările