EXCLUSIV Un chirurg militar acuzat de luare de mită „lucra“ după „Manualul de luat şpagă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii au avut parte de surprize la percheziţii FOTO Shutterstock
Procurorii au avut parte de surprize la percheziţii FOTO Shutterstock

Procurorii DNA au uneori parte şi de surprize la percheziţii. În cazul unui medic militar acuzat că făcea operaţii de înfrumuseţare în spitalul de stat contra unor şpăgi considerabile, anchetatorii au descoperit un „Manual de şpagă“ şi suma de 30.000 de euro, bani ascunşi într-o borsetă.

Locotenent–colonelul Adrian-Gabriel Ilie (49 de ani), medic primar ORL la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucureşti, acuzat de luare de mită, avea în laptop un fişier denumit „Manual de şpagă”. În acesta erau prezentate cazuri documentate de jurnalişti referitoare la modalităţile, tarifele şi circuitul mitei în sistemul public de sănătate din România. Detaliile apar procesul-verbal de percheziţie domiciliară ce face parte din dosarul în care ofiţerul a fost trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pentru trei infracţiuni de luare de mită. Procesul se va judeca la Tribunalul Bucureşti.

Concret, medicul este acuzat de procurorii DNA că a pretins suma totală de 1.500 de euro de la trei persoane şi a primit 1.000 euro de la două dintre acestea pentru a le opera. În două cazuri era vorba de rinoplastii, operaţii de înfrumuseţare a nasului. Atunci când au percheziţionat casa medicului, procurorii au descoperit, pe lângă „Manualul de şpagă”,  suma de 30.000 de euro, ascunsă într-o borsetă de culoare roşie. Ilie a spus atunci că banii i-a împrumutat de la cumnatul său, în urmă cu 3-4 ani. Totuşi, când a fost audiat la DNA, cumnatul nu a confirmat această variantă, şi a explicat că din 2009 i-ar fi dat surorii sale, soţia medicului, doar 50.000 de lei.

Confiscarea extinsă pentru veniturile ilicite

De altfel, o expertiză realizată pe veniturile şi cheltuielile familiei Ilie, din ultimii 4 ani, arată că medicul nu poate dovedi o parte din avere. În perioada 22 aprilie 2012 – 10 august 2016, medicul a achiziţionat bunuri mobile şi imobile, a efectuat plăţi către comercianţi, a constituit depozite bancare, a efectuat depuneri de numerar, a deţinut lichidităţi în contul curent şi a stins creanţe a căror valoare totală cumulată depăşeşte cu mult veniturile licite ale lui Ilie şi a familiei sale. Este vorba de sumele de 237.000 de lei, 11.380 de euro şi 7.100 de dolari. Astfel, procurorii DNA cer aplicarea confiscării extinse în acest caz. Mai exact, acuzarea vrea să fie confiscaţi atât banii ascunşi în borsetă, 30.000 de euro, cât şi sumele care sunt considerate venituri ilicite. Anchetatorii au şi pus sechetru pe o vilă a medicului, situată în Popeşti-Leordeni (Ilfov).

500 de euro înfrumuseţarea nasului

Problemele locotenent–colonelului Ilie au început în mai 2016, atunci când a fost denunţat la DNA că ar fi primit mită 500 de euro, pentru a realiza o operaţie de înfrumuseţare a nasului. Unul dintre martorii denunţători a explicat că pacientul care voia să facă o rinoplastie, plătea o taxă la spital, de aproximativ 1.200 de lei şi o altă sumă, de 500 de euro, medicului. Asta în condiţiile în care Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” unde urma să fie operat pacientul, este o instituţie de sănătate publică care face parte din sistemul naţional public de sănătate şi se află în subordine directă a Ministrului Apărării Naţionale.

Cum funcţiona schema

Procurorii DNA au mai trimis-o în judecată în acet dosar pe una din fostele paciente ale medicului Ilie. Este vorba de Silvia Florentina Baranovschi (20 ani), care lucrează ca make-up artist, şi care este acuzată de dare de mită. Acesta s-a internat pe 5 aprilie la „Dr. Carol Davila” pentru „dismorfie sept nazal” şi a plătit către spital suma de 1.117,9 de lei, contravaloarea a două nopţi de cazare şi costul efectiv al operaţiei. Tratamentul consemnat în foaia de observaţie a fost intervenţia chirurgicală de „rinoplastie corectoare”.

Greşeala făcută de femeie a fost că a început să se laude clientelor sale, pe care le machia, că a dat mită pentru a avea un nas frumos. „Am văzut că ea avea urme recente ale unei intervenţii chirurgicale la nivelul nasului, de la aceasta aflând că s-a operat la medicul Ilie Adrian de la Spitalul Militar Central şi că pentru efectuarea acestei intervenţii i-a oferit medicului suma de 500 de euro”, a spus una din martore. „În timp ce mă machia am întrebat-o pe Silvia la cine s-a operat iar ea mi-a răspuns că s-a operat la medicul Adrian Ilie de la Spitalul Militar. Apoi am întrebat-o cât a costat operaţia. Mi-a răspuns că a plătit 1.200 lei taxă la spital şi 500 euro medicului Adrian Ilie”, a spus o altă martoră, la DNA.

„Poate mă leagă ăştia“

Atunci când a fost citată la DNA, Silvia Florentina Baranovschi şi-a dat seama că poate fi pusă sub acuzare pentru dare de mită. Ea a contactat-o pe mama ei cu care s-a sfătuit ce să le declare procurorilor. „Le spui că tu ai plătit la casierie şi-atât. „Dacă te-ntreabă: «Ai mai dat?», «Ce să dau? Unde să dau?»,” o învăţa mama ce să declarare. „S-ar putea să mai fi prins pe vreunul, că-i urmăreşte şi i-a prins când a luat bani. Şi de-asta”, explica atotştiutoare mama. „Am fost în spital, am plătit la casierie spitalului şi asta a fost tot”, era sfatul mamei. Despre operaţia de înfrumuseţare a nasului, sfatul către fică era să joace rolul inocentei: „Te-a operat ca să poţi să respiri. Şi-atât!... Nu ştii tu ce intervenţii ţi-au făcut ţie, că nu eşti doctor”. „Poate mă leagă ăştia”, era îngrijorată fata. Când a fost audiată la DNA, Baranovschi a negat vehement că i-ar fi dat mită lui Ilie.

„În alte părţi dădeai sute şi mii“

Potrivit datelor de la Tribunalul Bucureşti, în mai 2016, o femeie care a colaborat cu DNA-ul s-a dus să negocieze efectuarea unei rinoplastii cu medicul Ilie. Discuţile au fost înregistrate ambiental. Ea l-a întrebat pe acesta care sunt costurile, iar medicul a răspuns că 1.200 de lei pentru spital, plus 500 de euro pentru el, la fel ca în cazul „Silviei”.  „Că Silvia aşa mi-a zis, că v-a dat 500 de euro”, a spus aceasta. „Da. Da”, a confimat Ilie. „Deci 500 pentru dumneavoastră şi 12 pentru spital. Da?”, a revenit cu întrebarea femeia. „Da, da, da, da, da”, a confirmat, încă o dată, medicul. „Ideea e că spitalul vrea… îţi ia o taxă, taxă de 1.200 lei, ştii? Ai înţeles? Care o… Şi chiar dacă mai e ceva, nu… faţă de ce dădeai în alte părţi – sute şi mii – e ok”, explica medicul cât ar fi costat în altă parte o operaţie de rinoplastie.

Pe 29 iunie, procurorii DNA au organizat flagrantul. O femeie care colabora cu procurorii a venit cu 500 de euro, bani care au fost marcaţi. Ea s-a dus la Spitalul „Dr. Carol Davila” unde era programată pentru operaţie. Discuţiile cu medicul Adrian-Gabriel Ilie au fost înregistrate audio-video. „Mai întâi bănuţii, cum am vorbit”, a spus pacienta. „Da, da”, a confimat medicul. Potrivit imaginilor video, femeia a scos o bancnotă în cupiura de 500 de euro, pe care o împătureşte şi o înmânează lui Ilie. Bărbatul o ascunde în podul palmei stângi după care dialogul continuă. „E bine 500?”, este curioasă pacienta. „Da, stai liniştită!”, a spus medicul.

Adrian-Gabriel Ilie nu a dat declaraţii la DNA, nici în calitate de suspect, nici în calitate de inculpat. Colegii săi de la „Dr. Carol Davila” au declarat că la nivelul Secţiei ORL era un medic foarte bun şi apreciat de întregul colectiv al secţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite