EXCLUSIV Încrengături de afaceri şi de familie. Un consilier al lui Ponta a avut afaceri cu firma cumnatului lui Ponta. Şi cu statul

Publicat:
Ultima actualizare:
Cumnatul lui Victor Ponta a făcut afaceri cu agenţia de publicitate controlată de consilerul lui Ponta, Alexandru Năstase   FOTO Mediafax
Cumnatul lui Victor Ponta a făcut afaceri cu agenţia de publicitate controlată de consilerul lui Ponta, Alexandru Năstase   FOTO Mediafax

România Curată a obţinut de la Ministerul de Finanţe documente care atestă că firma de construcţii abonată la bani publici controlată de cumnatul arestat al premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, a făcut afaceri cu AD-HOC Advertising SRL cel puţin în intervalul februarie – mai 2012. Aceasta este o agenţie de publicitate controlată de Alexandru Năstase şi de soţia sa, Roxana Elena Năstase.

Ulterior, partenerul de afaceri al Grossmann Engineering Group, Alexandru Năstase, a fost numit membru în Consiliul de Administraţie al CNADNR, apoi a fost numit în 12 septembrie 2013 secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS). Pe 8 noiembrie 2013, Victor Ponta l-a luat pe Alexandru Năstase consilier de stat la Cancelaria premierului (prin decizia 450/8.11.2013).

După trei săptămâni de la investirea Guvernului Ponta IV, la conducerea Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiţii Străine, Parteneriat Public-Privat şi Promovarea Exporturilor a fost numit din nou, prin decizie a premierului Victor Ponta, Alexandru Năstase. Prin această funcţie de înaltă putere, Ponta a lăsat pe mâna lui Alexandru Năstase un buget de 6,4 miliarde de lei în 2014 (aici).

Noua funcţie i-a dat lui Alexandru Năstase în subordine inclusiv CNADNR Jurnaliştii ziarului Gândul l-au întrebat la momentul numirii de către Ponta a lui Năstase în funcţie, ce calităţi îl recomandă pe publicitar pentru fotoliul atât de important, Ponta a răspuns: “De ce trebuie să îl recomande ceva? A dat probe”.

Alexandru Năstase a mai fost coleg cu Victor Ponta şi în trecut, în Corpul de control al Guvernului Adrian Năstase, unde a ocupat poziţia de consilier.

Ad-Hoc Advertising a derulat contracte cu Parchetul General, Consiliul Superior al Magistraturii, Agenţia de Strategii Guvernamentale şi cu Ministerul Afacerilor Externe, condus – la data derulării contractelor – de Teodor Baconschi. Atunci MAE a cheltuit 28.000 de euro pe broşuri de informare privind aderarea la Schengen, prin atribuire directă, fără anunţ de participare, având ca motiv “situaţia de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condiţiile stricte stabilite în directivă”.

Şi partenerul de afaceri (şi cel mai probabil fratele, conform informaţiilor culese de la cunoscuţii celor doi) lui Alexandru Năstase, Radu Petre Năstase (cei doi Năstase fiind asociaţi în Urban Concept SRL), a avut parte de contracte cu MAE. Astfel, Radu Petre Năstase, prin firma Adest Arhitecture (în care Alexandru Năstase a fost administrator la început), a câştigat în 2011, tot în mandatul de secretar general la MAE a lui Cazanciuc, contractul de amenjare a Sălii Gafencu (aici). Investiţia s-a făcut în contextul în care Departamentul Financiar al MAE era în subordinea secretarului general, conform unor surse din MAE. Am solicitat Ministerului de Externe să ne comunice componenţa echipei care a gestionat cheltuirea banilor pentru renovarea Sălii Gafencu, însă până la acest moment nu am primit nici un răspuns.

Contrar celor scrise de presa vremii, în realitate Baconschi nu s-a ocupat de gestionarea renovării Sălii Gafencu, ci subordonaţii lui, confirmarea venind chiar de la fostul ministru. Astfel, deşi Baconschi era ministru de Externe când firma lui Alexandru Năstase a primit contractul cu MAE, secretar general al ministerului în perioada 15 aprilie 2009 – 15 aprilie 2012 a fost Robert Cazanciuc, soţul verişoarei lui Victor Ponta.

În martie 2014, în Guvernarea Ponta, firma Adest a câştigat (ca membru într-o asociere) un contract de 1,5 milioane euro pentru realizarea pavilionului României pentru Salonul Expo Milano 2015 (aici) .

Mai mult, Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a pornit un proiect numit Justice District („Cartier pentru Justiţie”), ale cărui planuri generale au fost făcute de o echipă din care face parte acelaşi Petre Năstase (aici). Recent, Guvernul Ponta l-a pus şi pe Petre Năstase într-o funcţie importantă la stat, şi anume manager al Institutului Naţional al Patrimoniului (aici). De asemenea, atât Radu Năstase, cât şi Alexandru Năstase locuiesc în controversatul “cartier secret” de vile ANL de pe Strada Fabrica de Căramidă nr. 1A, construit de Guvernul Adrian Năstase pentru VIP-uleţe pe malul lacului Griviţa (aici).

Ascensiunea celor doi Năstase, Radu şi Alexandru, agreaţi de MAE pentru contracte şi agreaţi de actualul guvern pentru poziţii înalte în statul român se suprapune peste legăturile istorice dintre Cazanciuc-Năstase-Ponta. Mai exact, Alexandru Năstase a fost coleg în cadrul Corpului de Control al Guvernului Năstase atât cu Victor Ponta, cât şi cu Robert Cazanciuc, care la acel moment era director în Corpul de Control şi subsecretar de stat (aici).

La imaginea căror politicieni a mai lucrat Ad Hoc

Firma Ad-Hoc a lui Alexandru Năstase a lucrat pe partea de creatie în 2007 pentru Campania electorală a PLD, condusă la acel moment de Valeriu Stoica şi Theodor Stoloan, ajutându-l pe Stolojan să acceadă în PE. Tot Ad-Hoc Advertising a făcut şi site-ul Ralucăi Turcan. De asemenea, Năstase a fost şi asociat în Knock Outdoor Media SRL cu Cristi Boureanu şi cu aghiotanta lui Prujoiu Maria Violeta, cea care, alături de Boureanu, a cedat diverse SRL-uri către irakieni. Ad-Hoc Advertising SRL e cunoscută publicului din 1996, cînd a lucrat pentru Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari, condus de Bebe Ivanovici, care a atribuit un contract pentru tipărirea a cîtorva mii de certificate de revoluţionar fără licitaţie unui SRL care a  subcontractat către Ad-Hoc Advertising SRL, la preţuri peste preţul pieţei.

Puteţi comenta acest articol, scris de Daniel Befu, pe Romaniacurata.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite