EXCLUSIV Sex cu agentul Anton contra răspunsurilor corecte la proba teoretică a examenului auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un poliţist din Covasna a fost monitorizat de procurori în timp ce le cerea candidatelor care dădeau examen auto favoruri sexuale în schimbul carnetului. Agentul principal Costel-Adrian Anton a fost trimis în judecată pentru folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual.

Un agent principal de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere Covasna a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru mai multe infracţiuni de corupţie, cele mai grave fiind de luare de mită, folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual, şi abuz în serviciu. Nu este nici primul şi probabil nici ultimul poliţist care este prins luând mită. Însă este primul care este acuzat că ar fi cerut şi ar fi obţinut favoruri sexuale în schimbul succesului la proba teoretică. Pe scurt, procurorii spun că agentul principal Adrian Anton ar fi obţinut favoruri de natură sexuală de la o candidată, „în scopul de a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, respectiv de a o ajuta pe aceasta să completeze chestionarul de la proba teoretică, în timp ce o supraveghea”.

În acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată nouă persoane, pentru fapte de corupţie. Este vorba despre candidaţi care ar fi dat sume cuprinse între 100 de lei şi 1.000 de euro, pentru a promova examenele pentru permisele auto, dar şi despre un comisar de poliţie şi doi instructori auto.

Discuţii codificate

Ancheta procurorilor DNA a demarat la începutul acestui an, în urma unor informaţii date de Direcţia Generală Anticorupţie, privind posibile infracţiuni de luare de mită pentru promovarea frauduloasă a probelor practice la examenul pentru obţinerea permisului de conducere. Monitorizarea a scos la iveală că instructorii auto Gabor Koter şi Laszlo Elemer Gal au dezvoltat în timp o relaţie de amiciţie şi încredere cu cei doi poliţişti examinatori, Ilie Filip şi Adrian Anton. Instructorii erau nemulţumiţi că poliţiştii le picau elevii, aşa că au început să le achite consumaţiile la restaurant. Iniţial, miza imediată a fost ca şcoala lor să aibă o rată mai mare de promovabilitate.

„Satisfăcând cerinţele celor doi examinatori aveam speranţa că rata de promovabilitate să crească. Să nu lucrăm ca proştii şi să vină unii şi după 5 minute sau 10 minute ori 20 minute să spună că noi instructorii nu am făcut nimic şi că elevii nu sunt pregătiţi, deşi ştiam că este pregătit elevul”, a explicat unul dintre instructori. Cu timpul, aceştia au început să intermedieze şi mita, în cazul unor candidaţi care aveau dificultăţi la examen. Banii de şpagă erau denumiţi codificat, în discuţiile instructorilor auto,  drept „români” sau „cartofi”.

Voia „un pupic“

În timpul monitorizării, procurorii au descoperit că agentul Anton le făcea avansuri candidatelor. Una din acestea a povestit că poliţistul o observase încă din timpul lecţiilor de condus. Instructorul auto, Gabor Koter, i-ar fi spus să oprească la o benzinărie, unde erau alţi colegi, şi a coborât să bea o cafea. În timp ce aştepta în maşina, a urcat o persoană pe care nu o cunoştea şi care i-a spus „am văzut o fată frumoasă şi trebuie să o cunosc”, solicitându-i totodată „un pupic”. Femeia, şocată, l-a refuzat. Atunci, bărbatul i-a spus că este examinator şi că se vor vedea la examen. Şi aşa a fost. Pe 7 martie 2016, femeia s-a prezentat la examenul teoretic şi a avut surpriza să-l vadă pe agentul Anton cum îi chema în sală pe candidaţi. Tânăra a intrat în sală şi la fel ca toţi ceilalţi candidaţi s-a aşezat la un calculator pentru a susţine examenul.

Nu a ştiut să răspundă corect decât la 17 întrebări şi a picat testul. Însă înainte de a părăsi sala, Anton i-ar fi spus că dacă la prima întâlnire i-ar fi dat un pupic, la examen rezultatul ar fi fost altul. „La următorul examen selectează limba română”, i-ar fi şoptit el (femeia selectase, din meniul calculatorului, limba maghiară - n.r.). Nu a lăsat-o să plece până nu i-a dat numărul de telefon. La scurtă vreme a sunat-o şi după ce i-a spus că este frumoasă a chemat-o la o întâlnire. Cei doi, poliţistul şi candidata, au ieşit în oraş şi au luat masa împreună. Pe parcursul întâlnirii au discutat despre viitorul examen teoretic ce urma să fie susţinut de tânără. Anton a asigurat-o că va face tot posibilul pentru a o ajuta să promoveze examenul. În acest sens, poliţistul i-a explicat că trebuie să selecteze limba română şi să aştepte să treacă pe lângă ea pentru a-i şopti răspunsurile. De la restaurant, poliţistul şi tânăra candidată s-au dus acasă la Anton, pentru restul nopţii.

I-a şoptit răspunsurile la examen

Pe 18 aprilie 2016, femeia s-a prezentat din nou la examenul teoretic şi, după cum a învăţat-o poliţistul, când s-a aşezat la calculator a selectat limba română. Ulterior, agentul s-a aşezat în spatele ei şi i-a şoptit răspunsurile corecte la aproximativ 6 întrebări din chestionar. Femeia a promovat proba teoretică cu 22 de puncte. Declaraţia femeii este confirmată de imaginile din sala de examen care l-au surprins pe Anton în apropierea acesteia.

Nu era prima oară când agentul de poliţie le cerea candidatelor favoruri sexuale în schimbul răspunsurilor corecte la examenul teoretic. Procurorii au descoperit şi alte două cazuri, şi pomenesc despre o „apetenţă” a poliţistului faţă de candidatele care susţineau examenul pentru obţinerea permisului de conducere. „În exercitarea activităţii profesionale, nefiind interesat doar de traficarea atribuţiilor de serviciu în schimbul primirii unor sume de bani, ci era interesat şi de identificarea candidatelor care erau dispuse să întreţină relaţii sexuale cu el”, notează procurorii.

„Să nu fii sălbatic“

Pe una dintre candidate, Antona „agăţat-o” chiar în ziua în care aceasta dădea examenul pentru permis, categoria B. Superiorul lui, comisarul Filip, îl dojenea la telefon şi îi atrăgea atenţia să fie atent să nu fie măritate candidatele pe care le curta. „Să nu fii sălbatic, cum eşti tu de obicei!...Ai văzut tu ieri, ţi-a plăcut şi nu ştiu ce şi... hai să-i fac un bine. (…) Am întrebat ca să nu dăm... cu alţii probleme şi... să vină vreun cuţit în tine sau vreo alică de puşcă!”, îi spunea comisarul.

Atunci când a fost audiat, Anton a spus că doar conjunctura a făcut să le cunoască pe cele trei femei, în timp ce acestea susţineau examenul pentru obţinerea permisului de conducere, iar relaţiile cu acestea nu au avut nicio legătură cu faptul că ulterior tinerele au obţinut permisul de conducere. Aceste declaraţii veneau însă după ce iniţial poliţistul recunoscuse toate acuzaţiile aduse de procurori, inclusiv faptul că celor care îi dădeau bani sau tinerelor care acceptau să se culce cu el le şoptea răspunsurile corecte în timpul examenului.
Ulterior s-a răzgândit şi şi-a schimbat declaraţia. Ba, mai mult: în cazul unei candidate, care a întreţinut relaţii intime cu el, Anton le-a spus procurorilor că în realitate aceasta ar fi profitat de el.
 
„Eşti şoferul lui peşte”

Pe 7 aprilie 2016, în timp ce completa fişa altui candidat, Anton a descoperit un plic cu bani în care erau 400 de lei. Ulterior i-a arătat următorului candidat plicul şi i-a spus: „Aveţi ceva pentru mine? Băgaţi…. Tre să trăim. Ce să-i faci, asta-i viaţa”. Întreaga scenă a fost filmată ambiental de anchetatori.

În aceeaşi zi, agentul îl certa pe unul dintre candidaţi: „remorca, nu, ai plecat cu spatele, nu, ai întors, nu, cu faţa, nu…aia nu… eşti şoferul lui peşte”. Cu o altă ocazie, de asemenea filmată ambiental, Anton le explica unor tineri că, dacă vor pica proba, taxa de reexaminare este de 700 de lei, dar că: „Mai bine la băiatu…. Cu ceva! Na, mă, băieţii ăştia o pus câte 300… de căciulă… da puneţi… câte 250“, a fost preţul cerut de Anton.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite