Evaziune fiscală cu deşeuri, de 54 de milioane de euro

Evaziune fiscală cu deşeuri, de 54 de milioane de euro

FOTO Adevărul

Mascaţii au descins în această dimineaţă în 59 de locuinţe şi sedii de firmă din 11 judeţe din ţară, într-un dosar pentru evaziune fiscală cu deşeuri. Mai exact, procurorii anchetează activităţi ilegale de reciclare cu 120.000 de tone de deşeuri, prejudiciul ridicându-se la 54 de milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reprezentanţii firmelor ar fi declarat aceste operaţiuni fictive pentru a se sustrage de la normele unei directive europene care prevede o taxă de 2 lei pentru fiecare kg de deşeuri.

Acuzaţiile din dosarul penal în care fac cercetări procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii, comise în legătură cu activitatea de reciclare a deşeurilor de ambalaje reglementată de Directiva 94/62/CE/1998 a Parlamentului European şi a Consiliului.

Astfel, marţi dimineaţă, pe baza autorizaţiilor emise de către instanţă, sub coordonarea procurorilor, s-au efectuat 59 de percheziţii domiciliare, la sediile sociale şi punctele de lucru a unor societăţi comerciale, precum şi la domiciliile şi locuinţele unor persoane fizice, situate pe raza Capitalei şi a judeţelor Argeş, Brăila, Cluj, Constanţa, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Vâlcea, Vrancea şi Tulcea, beneficiind de suportul de specialitate al poliţiştilor Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţiei de Investigaţii Criminale, Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum şi al lucrătorilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi al poliţiştilor din cadrul inspectoratelor de poliţie ale judeţelor anterior menţionate.

Suspecţii s-ar fi sustras de la plata taxei de 2 lei/kg de deşeuri

Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că, în perioada 2012 – 2014, reprezentanţii operatorilor licenţiaţi în vederea preluării obligaţiilor privind realizarea obiectivelor anuale minime de îndeplinit de operatorii economici care au introdus pe piaţa naţională bunuri ambalate şi ambalaje de desfacere (generatorii de deşeuri de ambalaje) şi reprezentanţii unor societăţi cu care aceşti operatori licenţiaţi au încheiat contracte de prestări servicii au evidenţiat în actele contabile şi în alte documente legale operaţiuni fictive, care au denaturat realitatea îndeplinirii acestor obligaţii.

Astfel, înregistrarea şi declararea acestor operaţiuni a facilitat operatorilor licenţiaţi obţinerea vizei anuale necesare funcţionării acestora şi a condus la sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale la Fondul pentru mediu, respectiv a contribuţiei în cuantum de 2 lei/kg., datorată pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor anuale minime de îndeplinit şi cantităţile de deşeuri de ambalaje efectiv valorificate.

Prejudiciul estimat a fi produs în cauză se cifrează la valoarea de 54 milioane de euro.

În documentarea activităţii infracţionale procurorii au beneficiat de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: