Evazionist din România, sponsor al cancelariei premierului maghiar Viktor Orbán

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un om de afaceri maghiar, prins de ANAF cu evaziune fiscală de milioane de lei, are legături foarte strânse cu Lázár Ianos, şeful cancelariei primului ministru de la Budapesta, considerat mâna dreapta a lui Viktor Orbán. Numele lui Sánta János, un cunoscut om de afaceri din Ungaria, care controlează mai multe firme din industria tutunului, şi îşi desfăşoară activitatea în zona Aradului apare în numeroase scandaluri de presă la Budapesta.

Concret, una dintre societăţile care îi aparţin lui Janos, Taban Trafic SRL, a fost acuzată de ANAF că face evaziune fiscală, printr-o metodă ingenioasă: tutunul pentru ţigarete era introdus în ţară disimulat în ţigări de foi, la care accizele sunt de peste zece ori mai mici. În acest fel, evazioniştii reuşeau să câştige milioane de lei, fără să mai plătească statului taxele cuvenite.

   

Firma Taban Trafic SRL Arad este subsidiară a Tobacco Continental Group, singurul producător autohton de ţigarete din Ungaria. Acţionarul majoritar al Taban Trafic (99,9%) este firma ungară Tabán Trafik ZRT, divizia de vânzări a Continental Group, aceasta din urmă proprietate a familiei Sánta. SRL-ul din Arad desfăşoară în prezent achiziţii intracomunitare de produse din industria tutunului (ţigarete, ţigări de foi, tutun de fumat, aparate de umplere etc.).

Cum să păcăleşti statul

ANAF deţinea informaţii potrivit cărora Taban Trafic SRL  face evaziune fiscală la unele din produsele importate din Ungaria. La 5 august 2014, inspectorii antifraudă au descins la depozitele Taban Trafic şi au  inventariat stocurile de marfă.

La control, au fost găsite 48.528 de pachete cu ţigări de foi marca ”Pegasus” şi 1.690 de pachete cu tutun pentru rulat marca ”Festival”. Au mai fost găsite 46 kilograme de tutun brut (frunze) şi cantităţi importante de ţigarete de diferite mărci, de provenienţă Ungaria. Totate produsele erau trecute în balanţa stocului.

Până aici, nimic neobişnuit. Numai că, după ce au deschis pachetele cu ţigări de foi, ambalate câte şase bucăţi, inspectorii ANAF au avut o surpriză. Ţigările nu erau din foi, ci din tutun mărunţit. În plus, rulourile aveau capetele drepte, astfel că din interiorul acestora se scurgea cu uşurinţă tutunul prelucrat. Practic, ţigările de foi, cu o acciză foarte mică, nu erau decât un mijloc de disimulare a tutunului mărunţit, la care taxele sunt de circa zece ori mai mari.

Prejudiciu de milioane de lei

Prin această metodă ingenioasă, Taban Trafic scotea profituri foarte mari, fără să mai plătească statului român taxele aferente.

”Astfel cum sunt fabricate, nu au aspectul unor ţigări de foi destinate consumului final ca atare. În fapt, aceste rulouri pot fi uşor desfăcute şi trase în tuburi de ţigarete cu ajutorul unor aparate de umplut. (...) Considerăm că scopul real al achiziţiei tutunului sub forma ţigărilor de foi îl reprezintă diminuarea nivelului de acciză datorat bugetului de stat. Astfel, agentul economic a achitat o acciză de doar 1,82 lei/pachet, faţă de 21,12 lei pentru o pungă cu tutun de fumat, echivalent cantitativ tutunului Pegasus”, se arată în raportul de control.

Chiar un site de promovare a produselor Taban Trafic menţionează posibilitatea scoaterii tutunului din rulourile de hârtie şi umplerea cu acest tutun a tuburilor de ţigarete, mai arată ANAF.

Inspectorii au calculat la cele 48.528 de pachete ţigări de foi Pegasus o acciză suplimentară de 936.000 de lei, la care se adaugă şi TVA.

Prejudiciul este însă mult mai mare. Din documentele contabile rezultă că, numai în 2014, Taban

Trafic a importat de la furnizorii săi din Ungaria şi Slovacia peste 132.000 de pachete cu aşa-zise ţigări de foi, pentru care a fost ”fentată” accizarea legală.

Timbre fiscale ”deştepte”

ANAF a mai descoperit şi alte nereguli. Pachetele de tutun destinat rulării în ţigarete marca ”Festival” aveau aplicat timbrul fiscal pe lungimea ambalajului, iar după desfacere, timbrele rămâneau întregi. Or, arată ANAF, marcajele fiscale trebuie aplicate astfel încât deschiderea ambalajului să deterioreze timbru, acesta acţionând ca un sigiliu. În caz contrar, legea prevede că produsele vor fi considerate ca nemarcate.

În depozitele Taban Trafic, ANAF a mai descoperit o încăpere amenajată pentru procesarea tutunului brut. Peste 46 de kilograme de frunze de tutun erau întinse direct pe beton sau înşirate pe sfoară, la uscat. În mai multe cutii s-au găsit frunze de tutun curăţate de nervuri şi mărunţite.

Administratora Taban Trafic a declarat că tutunul respectiv aparţine sucursalei Arad a firmei maghiare Dofer Dohanyfermentalo, dar fără să prezinte documente doveditoare. Taban Trafic nu avea autorizaţie de prim procesare a tutunului, aşa că acesta a fost indisponibilizat.

Pentru tutunul procesat ilegal, ANAF a calculat accize datorate statului în sumă de 954.665 de lei.
Taban Trafic a contestat sancţiunile aplicate de ANAF la Judecătoria Arad şi la Curtea de Apel Timişoara.

Afaceri cu politicieni români

Sánta János (63 de ani) are conexiuni şi cu politicieni români. Sponsorul cancelariei premierului ungar Viktor Orbán s-a asociat cu Ion Şcheau în firma Lombard Imobiliare SRL Arad. Ambii s-au ocupat de administrarea societăţii până în 2012. După ce a ajuns în Parlament, Şcheau a rămas doar asociat. Ion Şcheau a prins Colegiul 3 Arad, de pe locul al treilea, pe listele PP-DD. După dezintegrarea televiziunii OTV, deputatul a migrat la independenţi. Ulterior, el a trecut la PSD. În 2014, Ion Şcheau a schimbat din nou tabăra şi doctrina politică, migrând la PDL.

Deputatul a dezvoltat proiecte imobiliare în Arad şi, la fel ca şi Sánta János, face afaceri cu tutun din Ungaria, prin firma European Tabaco SRL. Ion Şcheau şi-a stabilit domiciliul la Szeghed, în Ungaria, acolo unde locuieşte şi Sánta János.

Scandalul tutungeriilor din Ungaria

Legăturile omului de afaceri Sánta János cu politicieni FIDESZ (Partidul Civic Maghiar) sunt de notorietate la Budapesta. Potrivit presei maghiare, Sánta are o afinitate ”specială” pentru ministrul Lázár János, nimeni altul decât mâna dreaptă şi şeful de cabinet al premierului Ungariei, Viktor Orbán (foto).

image

Anul trecut, purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist Maghiar (MSZP) a solicitat public  partidul de guvernământ FIDESZ să spună dacă şeful grupului Continental – Sánta János, şi-a “cumpărat” o funcţie guvernamentală în persoana ministrului Lázár János.

Unul dintre scandalurile cele mai răsunătoare în care apar numele celor două personaje este cel al legii tutungeriilor. Proiectul, iniţiat de Lázár János în 2013, propunea naţionalizarea comerţului cu tutun, astfel încât statul să deţină acest monopol. Prin această lege, a fost limitat numărul de tutungerii şi s-a interzis vânzarea ţigărilor în magazinele generaliste. Licenţele pentru tutungerii au fost concesionate firmelor de profil pentru 20 de ani. Legea ar fi favorizat firmele grupului Continental Tobacco, controlat de Sánta János, care au reuşit să obţină cele mai multe licenţe.
Presa maghiară a dezvăluit că cel puţin 500 de tutungerii au fost concesionate unor persoane apropiate lui Sánta János.

Scandalul s-a amplificat după ce presa a dovedit că Sánta s-a aflat în spatele controversatei legi.
Documentul care conţinea proiectul de lege, trimis spre avizare la Comisia Europeană, a fost printat de la calculatorul utilizatorului ”Sánta János”. Deşi, iniţial, omul de afaceri a negat că ar fi fost autorul proiectului de lege, Lázár János a recunoscut că Sánta l-a ajutat, ca specialist, la întocmirea actului normativ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite