EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Examen mai greu la simularea de la Matematică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Testul de miercuri de la Matematică a fost un semnal de alarmă pentru unii elevi de clasa a VIII-a, mulţi considerând că subiectele au fost mai grele decât se aşteptau. Profesorii spun că problemele puteau fi rezolvate într-o oră de un elev mediu.

Simularea de ieri de la Matematică a fost un duş rece pentru unii dintre elevii claselor a VIII-a care s-au plâns că subiectele au fost grele comparativ cu cele de la Limba şi literatura română, unde li s-au părut chiar uşoare. 

Profesoara de matematică Anca Davidescu, de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” din Capitală, a explicat imediat după simulare, în emisiunea Adevărul Live, că ultimul subiect, cel considerat foarte dificil, face departajarea dintre elevii de nota 9 şi elevii de nota 10 şi este firesc să fie mai complicat.

Mai mult, dascălul a salutat prezenţa acestui element de diferenţiere în varianta de la simulare, care a lipsit la examenul din vara trecută, motiv pentru care au fost înregistrate de altfel şi multe note de 10. Una peste alta, susţine Davidescu, au fost respectate programa şi modelul anunţat de Ministerul Educaţiei, ba chiar i s-au părut „frumoase” problemele.

La Subiectul I, elevii au primit exerciţii uşoare de algebră şi de geometrie, cum ar fi să calculeze perimetrul unui triunghi, să determine măsura unui unghi dintr-un cub sau să lucreze cu mulţimi.  La Subiectul al II-lea, elevii au avut cerinţe de dificultate medie, iar Subiectul al III-lea a constat într-o problemă de geometrie plană şi una de geometrie în spaţiu.

Atenţie sporită la citirea cerinţelor

Davidescu spune că Subiectul I verifică atenţia elevului când rezolvă probleme şi se poate trece doar rezultatul, dar la celelalte două subiecte contează să se vadă pe foaia de examen şi modul în care au rezolvat exerciţiile. 

„Trebuie să fie însă foarte atenţi, mai ales la cerinţe, fiindcă un singur exerciţiu poate însemna diferenţa dintre un 8 şi un 8,50”, i-a sfătuit dascălul pe cei care termină anul acesta clasa a VIII-a. Mai mult, a explicat aceasta, fiecare subiect conţine şi un exerciţiu aplicat în viaţa reală.

„De prin 2010, subiectele propuse de minister conţin astfel de probleme care testează abilitatea lor de a aplica matematica în situaţii din viaţa reală”, a spus Davidescu,adăugând că sunt mai ales teste de atenţie. Adică un tabel, în care trebuie să calculeze numărul total de elevi dintr-o clasă, calculul unei sume de bani avute înainte de cumpărăturile de sâmbătă sau o tablă de şah pe care au avut de calculat perimetre şi arii.

Profesoara Davidescu a admis că ultimul punct de la Subiectul III era unul mai dificil, necesar pentru a face diferenţa între elevii de nota 9 şi cei de 10, dar a adăugat că „un elev de nivel mediu ar trebui să poată rezolva subiectele în aproximativ jumătate din timpul acordat, adică într-o oră”. Ea a adăugat că subiectele sunt de aşa natură încât să-i ajute pe elevii care nu se descurcă atât de bine la matematică să ia o notă onorabilă.

Păreri împărţite printre elevi

Simularea la Matematică le-a lăsat un gust amar unora dintre copiii de clasa a VIII-a. După examenul de ieri, câţiva dintre elevii de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” din Capitală s-au adunat în curtea şcolii ca să discute între ei problemele primite. 

Erau mai agitaţi decât marţi, când subiectele uşoare de la Română au fost motiv de petrecere. Copiii susţin că primele două subiecte au fost uşoare, însă ultimul, de geometrie plană, le-a pus ceva probleme.

„Mulţi nu au apucat să facă ultimul punct de la subiectul al treilea, pentru că problema de geometrie era din materia pe care nu am apucat să o facem la clasă, noi cel puţin”, a declarat unul dintre elevii de gimnaziu ai Colegiului. „Nu îţi trebuie mai mult de o oră şi jumătate să le rezolvi, dacă ai învăţat. Iar primele puncte de la subiectul I au fost chiar foarte uşoare”, spune apăsat un alt elev.

O colegă a tânărului susţine însă că i s-au părut grele subiectele. Aceste păreri diferă în funcţie de cât de mult s-a pregătit fiecare, susţin dascălii.

7 martie, ziua rezultatelor

Elevii vor afla rezultatele obţinute la simularea Evaluării Naţionale pe 7 martie, iar apoi vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, pentru a stabili măsurile pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare. Aceste note nu vor fi însă trecute în catalog, a conchis ministrul Educaţiei.

Joi, elevii vor da ultima proba de la Capacitate, la Limba şi literatură maternă.

Iar examenele propriu-zise de la Evaluarea Naţională pentru elevii clasei a VIII-a, la Română şi la Matematică, vor avea loc între 23 şi 25 iunie. Ca o noutate pentru acest an şcolar, la admiterea în liceu, ponderea mediei de la Evaluarea Naţională creşte la 75%, faţă de 50% cât a fost până acum, iar media notelor din ciclul gimnazial scade la 25%. 

Calendarul examenelor din iunie:

  • 13 iunie - încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 16 - 18 iunie - înscrierea la Evaluarea Naţională
  • 23 iunie - Limba şi literatura română - proba scrisă
  • 24 iunie - Limba şi literatura maternă - proba scrisă
  • 25 iunie - Matematică - proba scrisă
  • 27 iunie - afişarea rezultatelor parţiale (pâna la ora 16.00)
  • 1 iulie - afişarea rezultatelor finale
  • 4 iulie: afişarea mediilor de admitere la liceu ale elevilor şi a ierarhiei pe judeţ
  • 4-8 iulie: completarea opţiunilor (liceelor dorite) în fişele de admitere
  • 15 iulie: repartizarea computerizată - etapa I
  • 16 iulie: afişarea rezultatelor repartizării computerizate la şcoli, licee şi online (admitere.edu.ro)
  • 17-25 iulie: depunerea dosarelor de înscriere la licee.

SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 VIDEO Rezolvarea subiectelor de la simularea la Matematică

Miercuri, elevii de clasa a VIII-a din toată ţara au trecut prin simularea examenului la Matematică pentru Evaluarea Naţională, al doilea test după cel de la Română, de ieri, care le-a adus subiecte neaşteptat de uşoare. Profesoara Anca Davidescu de la Colegiul „George Coşbuc” din Capitală a rezolvat la tablă subiectele de la matematică la Adevărul Live. Prezenţa elevilor la simularea din Bucureşti a fost de peste 95%.

SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Rezolvarea subiectelor la simularea de la Română. Elevii spun că a fost uşor

Azi elevii de clasa a VIII-a din toată ţara au trecut prin simularea examenului de Limba şi literatura română de la Evaluarea Naţională. La Adevărul Live, profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava” a arătat cum ar trebui rezolvate subiectele primite la testul de azi şi cum să se pregătească pentru examenul propriu-zis din iunie. Peste 95% din elevii Capitalei au dat simularea, despre care susţin că a fost mai uşoară decât se aşteptau.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Marţi încep simulările. Ce îi aşteaptă pe elevi la examenele la Română şi la Matematică

Marţi, elevii de clasa a VIII-a vor susţine prima simulare pentru Evaluarea Naţională, la Română, iar miercuri la Matematică, urmând ca rezultatele să fie publicate pe 7 martie. Profesorii spun că subiectele de la aceste teste ar putea fi mai grele decât cele de la examenul propriu-zis, ca în fiecare an, pentru a-i motiva pe elevi să înveţe. Ministrul Educaţiei susţine că subiectele vor fi de nivel mediu, iar notele nu vor fi trecute în catalog.

EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014 Cum vor fi subiectele la Română şi la Matematică. Calendarul simulărilor şi examenelor

Elevii de clasa a VIII-a care vor da la vară examenul de Evaluare Naţională 2014 pot consulta pe site-ul Ministerului Educaţiei modelele de subiecte la Română şi la Matematică, precum şi soluţiile propuse de experţii ministerului. Simulările au loc în februarie, iar examenele încep pe 23 iunie. Noutatea de anul acesta este că notele de la acest examen naţional vor reprezenta 75% din media de admitere la liceul dorit, faţă de 50%, în 2013.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Încep simulările la examenul de Capacitate

Toţi elevii de clasa a VIII-a vor susţine simularea la Evaluarea Naţională, la probele Limba şi literatura română şi Matematică, urmând ca rezultatele, care nu vor fi trecute în catalog, să fie afişate pe 7 martie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite