Euroscepticii s-au întâlnit la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

integrării în UE, organizată de Forumul Creştin Noua Dreaptă.Deşi oraşul a fost împânzit de afişe cu câteva zile înainte, euroscepticii au susţinut conferinţa cu sala pe jumătate

integrării în UE, organizată de Forumul Creştin Noua Dreaptă.
Deşi oraşul a fost împânzit de afişe cu câteva zile înainte, euroscepticii au susţinut conferinţa cu sala pe jumătate goală, semn că în capitala Banatului curentul nu prea are succes sau că timişorenii preferă să îşi păstreze dubiile cu privire la aderare numai pentru ei. Conferinţa rămâne însă prima manifestare clară împotriva integrării, într-o ţară în care, conform sondajelor, majoritatea populaţiei se declară pentru aderarea cât mai rapidă la Uniunea Europeană.
Cei care au venit totuşi sâmbătă la conferinţa de la Casa Tineretului au fost în majoritate membri ai Forumului Creştin Noua Dreaptă şi câţiva curioşi. Oarecum blazaţi că momentul 1 ianuarie 2007 va marca integrarea României în Uniunea Europeană, euroscepticii au acuzat guvernanţii, dar şi presa "mainstream", "controlată", că nu informează populaţia ţării despre riscurile şi costurile aderării. "Dacă trăiam într-o lume perfectă, conferinţa asta ar fi fost organizată acum zece ani, de Guvernul României. Autorităţile încurajează neinformarea. Nimic despre costuri, numai afişe cu steluţe galbene pe fond albastru", a spus Dan Niţă, vicepreşedintele Forumului şi iniţiatorul curentului eurosceptic.

UE - URSS
Reprezentanţii Noii Drepte nu s-au ferit să compare Uniunea Europeană cu URSS şi să avertizeze că, după integrare, nivelul de trai din România va scădea chiar şi mai mult. "Mie mi se pare că seamănă foarte mult cu URSS. Culorile se schimbă, idealurile rămân. Noi n-am avut niciodată posibilitatea de a alege, n-a fost organizat niciun referendum", a spus George Bara, preşedintele organizaţiei din Bihor. "Vom fi nevoiţi să ne supunem unui guvern unic, cu sediul la Bruxelles. UE este un monstru birocratic, în care statele înglobate nu au niciun cuvânt de spus", a adăugat acesta. Aceeaşi idee a fost exprimată şi de Goran Mrakici, preşedintele organizaţiei de la Timişoara, care a avansat chiar ideea că Iugoslavia a fost o "Uniune Europeană în miniatură", iar scenariul ar putea oricând să se repete. "Considerăm că despre Uniunea Europeană ni s-a spus totul, mai puţin adevărul", a declarat Mrakici.

Modelul Germaniei
Unul dintre invitaţii conferinţei, germanul Sven Moritz Geblescu, care trăieşte în prezent în România, a vorbit despre modelul Germaniei, despre care susţine că a fost afectată grav din punct de vedere financiar de integrare, fiind nevoită să plătească miliarde de euro pentru acoperirea pierderilor UE. "E foarte important să înţelegeţi că aderarea la Uniunea Europeană înseamnă că îţi pierzi suveranitatea", a spus acesta. "La doi ani de la integrare, procentajul oamenilor săraci a crescut în Polonia. Dacă ar fi acum un referendum în Germania, pe tema integrării României şi Bulgariei, mă tem că 80% ar fi împotrivă, spre binele acestor două ţări", a mai spus acesta. Curentul anti-Uniunea Europeană există în multe ţări care fac deja parte din această structură. Numărul adepţilor declaraţi a rămas însă mic, de-a lungul anilor.

"Homosexualii sunt extremişti, nu noi"
Membrii Forumului Creştin Noua Dreaptă, care funcţionează în România ca ONG, se declară "urmaşii lui Corneliu Zelea Codreanu". Ei resping însă ideea de extremism. În schimb, nu ezită să susţină că "homosexualii sunt extremişti, nu noi". Cei de la Noua Dreaptă sunt însă organizatorii unor marşuri catalogate de majoritatea societăţii civile ca extremiste: împotriva homosexualilor, împotriva integrării în NATO, împotriva avorturilor sau împotriva "importurilor culturale".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite