Euronews, despre problema managementului gunoiului: România, prostul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este transformată în pubela Europei în condiţiile în care pe teritoriul său ajung de multe ori ilegal ca marfă  mai multe tipuri de deşeuri din vestul Europei, relatează Euronews citat de Hotnews.ro.

Cum în România tratarea deşeurilor este foarte ieftină -17 euro pe tonă faţă de 250 de euro oriunde altundeva în Europa - ţara noastră este numită prostul Europei în materialul Euronews.

”Companiile ascund natura exactă a deşeurilor exportate în România, ceea ce este ilegal. 

Ancheta noastră arată prezenţa deşeurilor contaminate, deşeurilor medicale sau deşeuri menajere. Nu există niciun control special la graniţe, unde ar putea fi oprit traficul de deşeuri”, spune Romana Puiuleţ de la Rise Project

Deşeurile sunt arse în fabricile de ciment sau în incineratoarele publice, unde pot fi transformate în energie. Însă ele degajă fum toxic, atrag atenţia ONG-urile de mediu.

”Nu este o soluţie bună pentru că emisiile de dioxină şi furan de la incineratoare constituie un real pericol pentru populaţie. Pentru moment, aceste emisii nu sunt măsurate şi nu ştim nivelul de toxicitate din aer”, spune Marius Cobârzan de la ”Zero waste Romania”.

Euronews îl citează pe ministrul Mediului, Costel Alexe, care vorbeşte despre lipsa de sprijin a Bruxelles-ului.

”Comisia Europeană nu a recomandat finanţarea managementului integrat al deşeurilor, gropile de gunoi şi incineratoare în România, în bugetul actual. Prioritatea naţională este de a mări colectarea selectivă care este în prezent de doar 13.81%”, a spus Costel Alexe.

România nu-şi poate gestiona propriile deşeuri, dar le poate primi pe cele din Europa.

”Doar în Bucureşti - un oraş care reprezintă 10% din populaţie - gospodăriile produc peste un milion de tone de deşeuri pe an. Cu o groapă de gunoi care funcţionează parţial, depozitarea tuturor deşeurilor este aproape imposibilă. Unele persoane găsesc alternative: aruncă gunoiul pe marginea drumului”, a spus corepondenta Euronews, Mari Jeanne Ion.

Comisia Europeană a lansat o procedură de infrigement împotriva României cerând guvernului de la Bucureşti să adopte cât mai rapid programe de contracarare a poluării atmosferice, scrie Euronews.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite