Este oficial. Bursele lunare de 670 de lei pentru medicii rezidenţi au apărut în Monitorul Oficial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezidenţii vor primi burse de 670 de lei lunar FOTO Arhivă Adevărul
Rezidenţii vor primi burse de 670 de lei lunar FOTO Arhivă Adevărul

Acordarea unei burse lunare neimpozabile de 670 de lei pentru medicii şi farmaciştii rezidenţi a fost inclusă în Ordonanţa privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG) care a fost publicată, vineri seara, în Monitorul Oficial. De aceşti bani vor beneficia 12.000 de rezidenţi care au veniturile sub 3.000 de lei.

Astfel, potrivit Ordonanţei de Urgenţă, începând cu 1 ianuarie 2014, medicii rezidenţi, medicii dentişti rezidenţi si farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică de 3.000 de lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 de lei.

„Bursa de rezidenţiat (...) nu face parte din salariul brut/solda brută, nu este supusă impozitului pe venit şi nu constituie bază de calcul pentru contribuţiile de asigurări sociale de stat, asigurări pentru şomaj, asigurări sociale de sănătate sau pentru accidente de muncă şi boli profesionale. Plata lunară a bursei de rezidenţiat se realizează din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii”, mai prevede, la alineatele 2 şi 3, articolul 18.

Potrivit noului articol introdus în Ordonanţa 18, medicii rezidenţi, încadraţi în direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi cei încadraţi în alte unităţi cu personalitate juridică din subordinea Ministerului Sănătăţii, beneficiază de drepturile prevăzute la art. 13 alin. (1), precum şi la art. 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, cu modificările şi completările ulterioare.

Salariile au scos 10.000 de doctori în stradă

La începutul lunii martie, medicii rezidenţi, nemulţumiţi de faptul că bursele promise încă de anul trecut nu au intrat în conturile lor, ameninţau cu greva.

Anul trecut, una dintre cele şase revendicări ale Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, care a scos 10.000 de cadre medicale în stradă, într-un marş în centrul Bucureştiului, a fost mărirea salariilor medicilor rezidenţi. 

Astfel, în noiembrie 2013, Guvernul a emis un act normativ prin care s-a obligat să achite bursele rezidenţilor începând cu 1 ianuarie 2014.

Date recente arată că 3.000 de medici tineri au părăsit sistemul sanitar în ultimul an din cauza salariile mici cu care sunt plătiţi în România.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Rezidenţii au ieşit în stradă: „Există probleme mari! Mii de medici pleacă din România”

Paul Turcoman, liderul medicilor rezidenţi din Cluj, aflat astăzi alături de circa 150 de colegi la un protest în faţa Prefecturii, a susţinut că cea mai mare problemă este cea financiară. Rezidenţii vor să fie plătiţi pentru orele suplimentare şi pentru gărzile făcute.

S-a dat undă verde pentru bursele medicilor rezidenţi

Autorităţile au anunţat marţi că bursele promise medicilor rezidenţi anul trecut au plecat încă de vineri către unităţile sanitare la care aceştia sunt angajaţi, plăţile urmând a fi efectuate în cel mult trei zile.

Medicii rezidenţi ameninţă Guvernul cu judecata pentru neplata burselor. „Lipsa de acţiune a autorităţilor, responsabilă pentru exodul tinerilor medici“

Tinerii rezidenţi din sistemul sanitar ieşean spun că intenţionează să dea Guvernul în judecată dacă bursa promisă de autorităţi nu va fi acordată în perioada următoare.

Profesorul Liana Gheorghe, Institutul Fundeni: „Puţini dintre studenţii buni de la Medicină ajung la noi ca rezidenţi!”

Prea puţini dintre studenţii buni de la Medicină ajung să profeseze în spitalele româneşti, atrage atenţia profesorul Liana Gheorghe, şef de secţie la Institutul Fundeni din Capitală. „Cu greu selectăm din cei care rămân câţiva oameni care să fie realmente dedicaţi acestei profesii, deşi statul şi noi, deopotrivă, investim enorm în ei”, completează medicul gastroenterolog.

Medic român în Germania: daţi-mi voie să compar bursa de 150 de euro pentru rezidenţi cu promisiunea de 100 de lei făcută de Ceauşescu în decembrie 1989

O analiză recentă făcută de publicaţia germană Die Zeit notează că cei mai mulţi medici străini care îşi desfăşoară activitatea în sistemul german sunt români. Publicaţia estimează că 2.700 de doctori români îşi practică meseria în spitalele de acolo. Pe următoarele locuri în topul furnizorilor de personal medical se situează Rusia, Polonia şi Ungaria.

Situaţie disperată la Botoşani: Spitalul de Urgenţă rămâne fără medici. Rezidenţii vor să lucreze mai mult în străinătate

De aproape trei ani de zile la Spitalul Judeţean ”Mavromati” zeci de medici se pensionează, dar nici un specialist nu se înghesuie să ocupe locurile rămase libere. La concursurile organizate de şefii spitalului nu se prezintă niciun candidat, rezidenţii preferând marile oraşe din ţară sau slujbele mai bine plătite din străinătate. Pe anumite secţii nu mai are cine trata pacienţii aceştia fiind nevoiţi să plece la alte spitale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite