Este Florin Cîţu sursa ştirii despre „beţia” din şedinţa de guvern?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă nu există dovezi sigure. Informaţia a fost scursă în presă, cel mai probabil, de cineva din echipa lui Cîţu, pentru că răspundea la întrebarea „cui prodest”? Şi răspunsurile lui Cîţu referitoare la întrebare converg către aceeaşi concluzie. Evenimentul, dacă a existat, trebuie privit în contextul seriozităţii, solemnităţii, dăruirii, cu care guvernul ar trebui să decidă soarta a milioane de oameni.

Ce s-a întâmplat la şedinţa de guvern din 28 octombrie 2020

Surse anonime, preluate de presă, spun următoarele:

Ludovic Orban ar fi consumat băuturi alcoolice, alături de alţi colegi din executiv, în spaţiul din spatele sălii de şedinţe de guvern, unde de obicei este mâncare.

Informaţiile STIRIPESURSE.RO mai susţin că această ”petrecere neconvenţională” ar fi ţinut până la miezul nopţii. Totodată, mai mulţi miniştri au părăsit şedinţa de guvern când au văzut starea premierului.

Aceleaşi surse ne-au mai precizat că Orban ar fi fost într-o accentuată stare de ebrietate, încât, după ce a băut atât de mult, a reluat şedinţa, dar nu mai era în stare să o conducă. A respins câteva acte normative, iar după ce l-a văzut în ce stare era, şefa sa de cabinet i-a spus să încheie şedinţa.

Informaţia ar fi rămas o „bârfă” de presă dacă la întrebările ziariştilor Florin Cîţu n-ar fi confirmat indirect cele petrecute la şedinţa de guvern.

„Când eraţi ministru al finanţelor aţi participat vreodată la o şedinţă de guvern cu Ludovic Orban premier în care acesta să fi consumat băuturi alcoolice?”, a fost întrebat Cîţu la o conferinţă de presă la Ministerul Finanţelor. 

„Eu doar vă spun că nu am băut niciodată la nicio şedinţă de guvern”, a răspuns Cîţu

„Dar premierul? ”( Ludovic Orban)

„Eu pot să vorbesc doar pentru mine”

Într-o emisiune de la TVR, Cîţu a mai explicat odată ce s-a întâmplat:

”Ştiu că am plecat de la acea şedinţă pe la ora 22.00 şi am fost înlocuit de un secretar de stat. Şedinţa s-a terminat pe la 00.00, nu ştiu ce s-a întâmplat... am lipsit de la ultima parte a şedinţei”.

Răspunsul sibilinic dat de Cîţu valorează cât o confirmare. Cîţu nu neagă ştirea de presă în mod expres. Ca participant la respectiva şedinţă de guvern putea s-o dezmintă, dacă era într-adevăr falsă. N-a dezminţit-o, act ce reprezintă până la urmă o semiconfirmare, sau un atac deliberat la premierul de atunci, Ludovic Orban.

Cîţu ţine minte şedinţa cu pricina, când spune că a plecat de la „acea” şedinţă, aşa cum au procedat şi alţi miniştri. Cum are în spate sute de şedinţe de guvern, de ce ar fi ţinut-o minte tocmai pe aceea? Şi de ce a plecat? Cîţu nu confirmă, dar nici nu infirmă întâmplările de la şedinţa de guvern.

Cel mai curios este că n-au mai existat ştiri despre acea întâmplare. Nici ziariştii nu l-au întrebat frontal pe Orban, dacă e adevărată, sau nu, beţia din şedinţa de guvern. Ceea ce, cunoscând curiozitatea ziariştilor, este lucru de mirare. Sau, ziariştii au înţeles că e „lucrătura” lui Cîţu şi n-au vrut să-i joace în strună.

De ce este important să aflăm adevărul

Problema esenţială nu este dacă Orban a fost, sau nu,  beat în viaţa lui. Problema este că o şedinţă de guvern este un act de maximă responsabilitate şi seriozitate. Dacă te urci beat la volan, rişti să omori un om. Actele emanate la o şedinţă de guvern, care afectează viaţa a milioane de cetăţeni români, sunt nule, dacă echipa care le-a emis nu era în plinătatea forţelor fizice şi psihice.

Principalul argument în favoarea tezei că este de fapt „lucrătura” lui Cîţu la adresa lui Orban este faptul că n-au apărut şi alte dovezi, informaţii date pe surse, cu excepţia ştirii date de stiripesurse.ro.

Cum la o şedinţă de guvern participă zeci de persoane din stafurile tehnice ale miniştrilor, alte zeci de persoane din staful guvernului şi dintre operatorii aparaturii implicate, ar fi imposibil ca nici unul dintre aceştia să nu devoaleze ceva presei, fie şi sub protecţia anonimatului. 

Rămâne doar concluzia că Florin Cîţu a inventat singur povestea, ca un atac în stil american la adresa lui Orban. N-a avut, însă, inteligenţa de a adăuga şi alte mărturii asupra „beţiei” de la guvern. Aşa că toată povestea se întoarce împotriva lui, ca asupra luptătorului care a vrut să-şi demoleze adversarul cu minciuni.

Dacă alta este situaţia descrisă în acest articol, persoanele implicate nu au decât să declare deschis care este adevărul.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite